کابوس روزانه 800 قربانی!
آمار فوتیهای روزانه کرونا به 411 و آمار موارد مثبت ابتلا به رقم کمسابقه 37 هزار نفر رسید؛ مطالعات بینالمللی و وزارت بهداشت هشدار دادهاند که با تداوم شرایط فعلی و رعایت نشدن پروتکلها، تعداد مرگهای روزانه به 800 نفر هم خواهد رسید

گروه اجتماعی - در 24 ساعت گذشته، 411 هموطن دیگر را از دست دادیم، این یعنی قدرت کرونا به حدی رسیده که هر 3.5 دقیقه جان یک ایرانی را میگیرد؛ البته ترسناکتر اینکه طبق پیشبینی دانشگاه واشنگتن، شرایط فعلی کشور و پایین آمدن سطح رعایت پروتکلها، احتمالا ما را به آمار روزانه 800 فوتی هم خواهد رساند.
آمار وحشتناک تعداد مبتلایان و بیماران بستری
وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد که ۳۷ هزار و ۱۸۹ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شدهاند که 43۱۷ نفر از آنها بستری شدند. با آمار دیروز، تعداد کل فوتیهای کرونا در کشور ما به 91 هزار و 407 نفر و تعداد بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه به 5607 نفر رسید.
افزایش 38 درصدی فوتیها و 32 درصدی بیماران بستری

طبق اعلام سخنگوی وزارت بهداشت، در هفته گذشته شاهد افزایش ۳۲ درصدی تعداد بیماران کرونا مثبت بستری و افزایش ۳۸ درصدی در تعداد بیماران فوتشده نسبت به هفته قبل از آن بودیم. البته این وضعیت خیلی هم تعجبآور نیست چراکه سطح رعایت پروتکلهای بهداشتی در کشور به 39.2 درصد، یعنی کمترین میزان خود طی سال اخیر رسیده است. این یعنی با وجود سرعت گرفتن واکسیناسیون در کشور، بیخیالی مردم و رعایت نشدن حدود 60 درصد پروتکلها مهمترین دلیلی است که ما را در برابر سویه دلتای کرونا مغلوب کرده است. هرچند که مطمئنا بالا رفتن آمار واکسیناسیون، در کاهش میزان فوتیها تاثیر بسزایی خواهد داشت.
واکسن ها و واکسن نزن ها!
درباره آمار واکسیناسیون هم باید گفت،
تاکنون ۱۰ میلیون و ۲۸۵ هزار و ۴۹۴ نفر دوز اول واکسن کرونا و دو میلیون و ۷۹۵ هزار و ۶۸۰ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۳ میلیون و ۸۱ هزار و ۱۷۴ دوز رسید. اما به گفته سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، در گروه سنی بالای 55 سال 30 درصد هنوز در سامانه برای واکسیناسیون ثبتنام نکردهاند.اتفاقی عجیب که برخی شایعات با رنگ و بوی طب سنتی، مذهبی، علمی و گاهی امنیتی، از مهمترین دلایل آن بوده است.
تکرار اشتباهات موج چهارم
اما مقصران وضعیت فعلی کشور، فقط واکسننزنها و ماسکنزنها نیستند، بلکه کمکاریهای ستاد ملی مقابله با کرونا هم مزید بر آن بوده است. مرکز پژوهشهای مجلس، دیروز گزارشی را درباره عملکرد کشور در موج چهارم کرونا منتشر کرد؛ گزارشی که دلایل ناکامی ما در آن موج و به تبع آن، مواجهه با موج پنجم را شفاف کرده است:
- عدم اتخاذ تصمیمات قاطعانه
- تصمیمگیری نابهنگام
- ضعف حمایتهای اجتماعی و اقتصادی و فقدان سازوکارهای مناسب اجرایی و نظارتی برای اعمال محدودیتها
- تأخیر در بستن مرزهای کشور
- چندصدایی و تناقضگویی مسئولان
- تصمیمات فاقد ضمانت اجرایی
- ترکیب ناقص و فرایندهای تصمیمگیری انحصاری در ستاد ملی مقابله با کرونا
- ظرفیت پایین انجام تست کرونا
- فرایند کند واکسیناسیون
هرچند این ارزیابی مربوط به موج چهارم کروناست، اما حالا که در موج پنجم دست و پا میزنیم نیز همچنان بسیاری از خطاها و اشتباهات قبلی در حال تکرار شدن است و رعایت نکردن پروتکلها توسط مردم نیز شرایط را سختتر و تلختر کرده است.
نگرانی از کمبود سرُم برای بیماران کرونایی
در کنار این اشتباهات، برخی مشکلات هم باعث تشدید نگرانیها شده است؛ نمونهاش گلایهها از کمبود سُرم تزریقی برای استفاده بیماران کرونایی است که البته سازمان غذا و دارو قول داده این حوزه را مدیریت کند. دکتر سیدحیدر محمدی مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو به ایسنا گفته است: تقریبا تولید سرم در کشور به ۱۱ میلیون در ماه رسیده و تا اواخر شهریور به۵/۱۵میلیون افزایش مییابد. به گفته محمدی، اصلاح خط تولید یکی از شرکتهای سرمسازی در این کاهش میزان تولید موثر بوده اما وعده داده شده است این خط تولید تا پایان مرداد دوباره فعال شود. محمدی این را هم گفته است که: سِرُم فقط برای بیماران مبتلا به کرونا مصرف نمیشود بلکه به دلیل گرمای هوا و کمآبی بدن، برای برخی افراد سرم تجویز میشود و این موضوع در کنار کرونا سبب شده است مصرف سرم در کشور ناگهان چندبرابر شود.
هشدار جدی پیشبینیها
نگرانیها وقتی شدیدتر میشود که بدانیم با روند فعلی، بعید نیست آمار فوتیهای روزانه در کشور تا دو برابر هم افزایش یابد. دکتر ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت در این باره گفته است: پیشبینیهای دانشگاه واشنگتن نشان میدهد که در یک ماه و نیم آینده، مرگهای کرونایی در کشور ما از روزانه ۳۰۰ نفر کنونی به حدود ۶۰۰ نفر افزایش یابد و اگر به دستورالعملها عمل نکنیم شاید در آینده این رقم به حدود ۸۰۰ نفر در روز برسد.
دستور رهبر انقلاب به رئیسجمهور درباره بررسی پیشنهاد وزیر بهداشت برای تعطیلی دو هفته ای
در پی نامه وزیر بهداشت به رهبر معظم انقلاب اسلامی درخصوص موج سهمگین و پنجم کرونا و پیشنهاد تعطیلی دو هفتهای برای کاهش چرخش ویروس و بار بیمارستانها، رهبر معظم انقلاب اسلامی از رئیسجمهور خواستند این موضوع در ستاد ملی کرونا بررسی شود و هر اقدامی که لازم است انجام گیرد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر رهبر انقلاب، در مرقومه ایشان خطاب به روحانی رئیسجمهور آمده است: «پیرو هشدار وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و پیشنهاد تعطیلی به خاطر بیماری همهگیر، مقتضی است این موضوع در ستاد ملّی کرونا مطرح و بررسی شود و هر اقدامی که لازم است انجام گیرد».
وزیر بهداشت در نامه روز یکشنبه خود به رهبر انقلاب پس از برشمردن علل و زمینههای گسترش بیماری و فشار سنگین بر کادر درمان، به صحنه آوردن کلیه امکانات کشور برای مقابله جدی با این پدیده را ضروری دانست و نوشت: «شاید دو هفته تعطیلی جدی و ایستادگی و بهکارگیری نیروهای نظامی و انتظامی و برخورد با شکستن پروتکلها بتواند تا حد قابل توجهی از چرخش ویروس و بار بیمارستانها و فشار نفسگیر بر همکاران ما بکاهد». این خبر حاکی است، رونوشت دستور رهبر انقلاب اسلامی برای رئیسجمهور منتخب نیز ارسال شده است.