
پیشنهاد تبادل خودرویی ایران و روسیه
تعداد بازدید : 264
کدام خودروی روسی به ایران میآید؟

جنگ روسیه و اوکراین موجب سرازیری تحریمها به سوی این کشور به ویژه در صنعت خودرو شده است. با این حال، به نظر میرسد از آن جایی که این کشور تولیدکننده محصولاتی از زیرمجموعههای رنو بوده، و از سوی دیگر کشور ما صاحب پلتفرمهای قابل عرضهای از جمله تارا و شاهین است، امکان همکاری مشترک برای تولید محصولاتی از رنو در ایران نظیر ال 90 و نیز صادرات خودروهای ایرانی شده به این کشور وجود دارد. ارتباط صنعت خودرویی ایران و روسیه، موضوعی است که به تازگی در رسانهها مطرح شده، به ویژه این که طبق گزارش فارس، بعد از حمله روسیه به اوکراین، صنعت خودرو در این کشور با تحریمهای شدیدی روبه رو شده است. در روزهای اخیر هم فاطمی امین وزیر صمت با اشاره به گفت وگوها با روسیه برای مبادله قطعات خودرو اظهار کرد: هم ما تولیدکننده خودروی ال90 بودهایم و هم روسیه این خودرو را تولید میکند، بنابراین گفتوگوها انجامشده تا به عنوان مثال مبادلات قطعات در خصوص چنین خودروهایی انجام شود. وی در عین حال این را هم افزوده که مذاکراتی درباره تولید پلتفرم مشترک انجام نشده است. با این اوصاف، یک کارشناس صنعت خودرو در گفت وگو با خبرگزاری فارس، ظرفیتهای همکاری دو کشور در حوزه خودرو را در 6 محور برشمرده است:
1- صادرات متقابل خودروهای ایرانی (شاهین، تارا، دنا پلاس، رانا پلاس) و روسی (لادا وستا) به یکدیگر و ایجاد تنوع در بازار خودرو؛ شایان ذکر است که تارا مانند خودروی لادا وستا یک سدان کلاس C و دارای استانداردهای مشابه است. خودروهای کلاس C و D مطابق با سلایق روسهاست که خودروهای ایرانی نیز در این کلاسها تولید میشوند. به گزارش زومیت، لادا وستا خودرویی است که توسط شرکت لادا به عنوان یکی از زیرمجموعههای رنو تولید شده است. این خودرو با دو موتور 1.6 و 1.8 لیتری عرضه شده و بسیاری از تجهیزات فنی مثل فنربندی و فرمان آن با نسل جدید رنو مگان مشترک است. لادا وستا 1.6۰۰، با قدرت موتور 106 اسب بخار، مصرف سوختی در حدود 6.5 تا ۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر دارد که هنگام رانندگی با سرعت ثابت در بزرگراه، این میزان به 5.5 لیتر بنزین در ۱۰۰ کیلومتر میرسد. نهایت سرعت این خودرو نیز ۱۷۵ کیلومتر بر ساعت بیان شده است.
2- توافق دوجانبه برای برقراری تعرفه ترجیحی در حوزه تجارت خودرو و قطعات برای گسترش همکاری
3- توسعه پلتفرم یا خودروی مشترک
4- ارتقای پلتفرم خودروهای موجود در دو کشور بر اساس انتقال فناوری؛ به طور مثال استفاده از موتور و گیربکس روسی در خودروی ایرانی مانند شاهین یا کوئیک که البته این موارد نیازمند بررسی دقیق فنی است.
5- مونتاژ خودروهای طرفین به صورت قطعات منفصله CKD
6- صادرات قطعات از جمله موتور ایرانی EF7 پایه گازسوز یا بنزینی برای استفاده در خودروهای روسی؛ مثلاً موتور خودروی لادا وستا روسیه که بسیار شبیه به موتور EF7 ایرانی است.