


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.




ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.




ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

با این همه پیشرفت علم و فناوری، سوالات و مسائل حلنشدهای از قدیم در دنیای ریاضیات وجود دارد که باهوشترین ریاضی دانان هم موفق به حل آنها نشدهاند؛ این سوالات بهقدری مهم است که برای حل برخی از آنها جایزه یکمیلیون دلاری درنظر گرفته شدهاست. البته تمام مسائلی که در این مطلب به آنها اشاره میشود، بهویژه «مسائل جایزه هزاره»، برای افراد معمولی مطرح نشدهاند و حتی توضیح و فهم آنها هم دشوار است، چه برسد به حلشان. ریاضی دانان با تمرکز بر این مسائل درواقع تلاش میکنند مسیری بهسمت آینده باز کنند و چهبسا راهحل بسیاری از آنها نیازمند تکنیکهایی باشد که بشر قرنها بعد به آنها دست یابد. بههمین دلیل حل این مسائل زماندار نیست و هر زمانی که یک نفر بتواند حتی یکی از این مسائل دشوار را حل کند، پیشرفتهای علمی سرعت بیشتری به خود میگیرند. این مسائل ریاضی درحقیقت به شکلگیری نظریههای جدید منجر خواهدشد و ارزش آنها هم در همین نهفته است. در پرونده امروز زندگیسلام، برخی از مهمترین و مشهورترین مسائل ریاضی حلنشده را در دو بخش مسائلی که بهظاهر ساده میآیند و مسائل یکمیلیون دلاری دستهبندی کردهایم تا با هم نگاهی گذرا به این دنیای پر رمزوراز داشتهباشیم.
مسائل ریاضی حلنشده اما بهظاهر آسان
شک نکنید هر مسئله ریاضی که تاکنون حل نشدهاست، بههیچوجه ساده نیست. حل این مسائل یا کلا غیرممکن است یا با تکنیکهای کنونیقابل حل نیست. با اینحال، در دنیای ریاضی مسائلی وجود دارد که ساده بهنظر میرسد؛ آنقدر ساده که هرکسی با دانشی ابتدایی از ریاضی میتواند آنها را درک کند اما اثبات این مسائل بهقدری دشوار است که هیچکس موفق به حل آنها نشدهاست. در ادامه با فهرستی از مسائل بهظاهر ساده ریاضی که البته حلشان مشکل است، آشنا خواهیدشد.
بینهایت بودن اعداد اول دوقلو
اعداد اول، اعدادی هستند که تنها بر خودشان و یک بخشپذیرند. تا آنجاییکه ما میدانیم، تعداد اعداد اول بیشمار است و ریاضیدانان سخت درتلاش برای یافتن بزرگترین عدد اول بعدی هستند، اما تعدادی از اعداد اول هستند که حاصل تفریق آنها ۲ است، مثل ۴۱ و ۴۳. آیا تعداد این اعداد هم بینهایت است؟ هرچه اعداد اول بزرگتر میشوند، یافتن این دوقلوها سختتر میشود اما از لحاظ تئوری این اعداد هم باید بینهایت باشند. مشکل اینجاست که هنوز هیچکسی نتوانسته این بینهایت بودن اعداد اول دوگانه را اثبات کند.
مسئله حرکت دادن مبل
بیشتر ما احتمالا هنگام اثاثکشی به خانه جدید با مشکل جابهجاکردن مبل و حرکتدادن آن از میان راهروهای تنگ و کنج دیوار روبهرو شدهایم. سوالی که برای ریاضی دانان پیش میآید، این است: بزرگترین مبلی که صرفنظر از شکل آن میتوانید بدون خم کردنش، از گوشه دیواری با زاویه ۹۰ درجه عبور دهید، چه ابعادی دارد؟ جالب است بدانید بزرگترین حجمی که بتواند در کنج یک زاویه ۹۰درجه جا شود، «ثابت مبل» نامیده میشود. هیچکس بهطور دقیق نمیداند این عدد چقدر است اما مبلهایی هستند که در این زاویه جا میشوند و مبلهایی هستند که جا نمیشوند. برای همین میدانیم که این «ثابت»، باید چیزی بین ابعاد این دو حالت باشد. هم اکنون تنها چیزی که درباره این مسئله میدانیم این است که ثابت مبل باید چیزی بین ۲٫۲۱۹۵ و ۲٫۸۲۸۴ باشد.
حدس کولاتز
این حدس یکی از مشهورترین مسائل حلنشده ریاضی است و ازآنجاییکه بسیار ساده بهنظر میرسد، میتوانید آن را برای کودکان دبستانی توضیح دهید و آنها احتمالا آنقدر از این مسئله خوششان بیاید که بخواهند جوابی برایش بیابند. مسئله کولاتز به این صورت است: ابتدا یک عدد بهدلخواه انتخاب کنید. اگر این عدد زوج بود، آن را به ۲ تقسیم کنید و اگر فرد بود آن را در ۳ ضرب و سپس با یک جمع کنید. این مراحل را برای عدد جدید بهدستآمده ادامه دهید. عددی که سرانجام به آن میرسید، همیشه یک خواهدبود. بهعنوان مثال اگر عدد انتخابی ۶ باشد، انجام این مراحل، این اعداد را نشان خواهدداد: ۶، ۳، ۱۰، ۵، ۱۶، ۸، ۴، ۲، ۱. ریاضی دانان میلیونها عدد یافتهاند که از این قاعده پیروی میکند اما مشکل اینجاست که هنوز نتوانستهاند عددی پیدا کنند که طبق این قاعده پیش نرود. احتمال دارد که عددی بسیار بزرگ که میل به بینهایت دارد یا عددی که در یک چرخه گیر کند، هرگز به یک نرسد ولی تابهحال کسی نتوانسته این عدد را پیدا کند.
مسائل ریاضی حلنشده جایزهدار
مسائل «جایزه هزاره»، 7 مسئله ریاضی هستند که توسط «انجمن ریاضی کِلی» در سال ۲۰۰۰ و برای جشن گرفتن هزاره جدید مطرح شدهاند. هر کسی که بتواند یکی از این مسائل را حل کند، برنده یکمیلیون دلار جایزه نقدی خواهدشد و حلکردن این مسائل تأثیرات بزرگی بر حوزه مربوط یا حتی فراتر از آن خواهدداشت. از میان این هفت مسئله، «حدس پوانکاره» در سال ۲۰۰۳ توسط «گریگوری پرلمان»، ریاضی دان روسی حل شد. البته او از قبول جایزه انجمن کلی و البته تمام جوایز و مدالهای دیگر برای دستاوردهایش خودداری کرد. بیش از دو دهه از زمان مطرح شدن مسائل جایزه هزاره میگذرد و شش مسئله دیگر همچنان حلنشده باقی ماندهاند. در ادامه به توضیح این مسائل خواهیم پرداخت، شاید شما بتوانید آنها را حل کنید!
فرضیه ریمان
مهمترین مسئله حلنشده در ریاضیات محض به «فرضیه ریمان» مشهور است. این مسئله را «برنهارت ریمان»، ریاضیدان آلمانی قرن نوزدهم مطرح کردهاست که آثارش در زمینه آنالیز و هندسه دیفرانسیل، پایه ریاضی نظریه نسبیت عام شد. فرضیه ریمان از سال ۱۸۵۹ تاکنون حلنشده باقی مانده و بهقدری دشوار است که «دیوید هیلبرت»، از تأثیرگذارترین ریاضی دانان در پیدایش و گسترش مکانیک کوانتومی و نظریه نسبیت، درباره آن میگوید: «اگر قرار بود بعد از هزار سال از خواب بیدار شوم، اولین سوالی که میپرسیدم این بود: آیا فرضیه ریمان اثبات شده است؟» فرضیه ریمان درواقع از شما میخواهد اثبات کنید تابع زتای ریمان در چه شرایطی برابر با صفر است. (تصویر شماره2). این تابع درظاهر، ساده بهنظر میرسد اما پیچیدگی آن روی نمودار ظاهر میشود. برای مثال، به نمودار | (ζ (1/2+iy| (محور عمودی) بهعنوان تابعی از y (محور افقی) نگاه کنید. همانطورکه میبینید، تابع زتا برای مقادیر ۱۴، ۲۱، ۲۵ و تا آخر روی محور افقی، به صفر نزدیک میشود. به اینها صفرهای تابع زتا میگویند و از اهمیت بسیاری برخوردارند، چراکه رفتارشان هیجانانگیز است. فرضیه ریمان هم درواقع گزارهای درباره نحوه توزیع این صفرهاست. ریمان میگوید تابع زتا تنها زمانی به صفر میرسد که با اعداد صحیح زوج منفی و اعداد مختلط با قسمت واقعی ۱/۲ سروکار داشتهباشیم. مشکل اینجاست که اگرچه بیش از ۲۵۰میلیون صفر این فرضیه را اثبات کردهاند، هنوز ثابت نشده که این موضوع برای تمام صفرها صدق میکند! فرضیه ریمان از این حیث بسیار مهم است که اعداد اول (که فقط بر یک و خودشان تقسیمپذیرند) اساسیترین و اسرارآمیزترین مفهوم در ریاضیات هستند. وقتی اعداد اول را بهصورت مجموعه خطی پشت سر هم مینویسیم، هیچ الگویی در نحوه توزیع آنها ظاهر نمیشود و بههمین علت نمیتوانیم تمام اعداد اول را پیشبینی کنیم، اما وقتی این اعداد را به کمک تابع زتای ریمان روی نمودار میآوریم، الگوی جالبی از صفرهای ریمان روی آن ظاهر میشود که اگر بتوانیم آن را برای تمام اعداد ثابت میکنیم، آنوقت میتوانیم بگوییم الگوی پنهان توزیع اعداد اول را سرانجام کشف کردهایم. به اینترتیب میتوانیم با دقت بسیار بالا تعداد اعداد اول در هر بازه معینی را تعیین کنیم. شاید بپرسید داشتن تابعی برای تعریف اعداد اول اصلا چه اهمیتی دارد؟ بسیاری از ریاضی دانان، اعداد اول را بهعنوان اتمهای تشکیلدهنده تمام اعداد دیگر میبینند چون میتوانید با استفاده از اعداد اول به هر عددی برسید. در فرضیه ریمان، دامنهای که روی خط عددی از مقادیری ایجاد میشود که تابع زتا را صفر میکند، همانند فواصل بین سطوح انرژی در سیستمهای کوانتومی است و این یعنی نوعی رابطه بین اجزای سازنده اعداد با اعداد اول و اجزای سازنده ماده با اتم وجود دارد و حل این فرضیه ما را به درک جدیدی از ماده خواهد رساند.
حدس هاج
حدس هاج یکی از مسائل مهم حلنشده در هندسه جبری و هندسه مختلط است که چگونگی تشکیل ساختارهای پیچیده ریاضی از اجزای ساده را بررسی میکند و درواقع میکوشد این دو مفهوم مختلف ریاضی را به هم پیوند دهد. در قرن بیستم، ریاضی دانان روش مهمی برای مشاهده و بررسی اجسام پیچیده کشف کردند؛ بهاین صورت که اجسامی را که بهطور فزایندهای بزرگتر میشدند، کنار هم قرار میدهند تا به نزدیکترین شکل به جسم اصلی برسند. این تکنیک بهقدری مفید بود که در بسیاری از حوزههای دیگر هم بهکار گرفته شد و درنهایت، اجسام پیچیدهای که ریاضی دانان به این روش دستهبندی کردند، در اختراعات شگفتانگیزی بهکار رفتند. متأسفانه، ازطریق این تعمیمها، خاستگاه هندسی این فرایند ازبین رفت و تلاش بر این بود که این اجزا بدون فرمول و پشتوانه هندسی به هم پیوند داده شوند. حالا حدس هاج میپرسد آیا برای این مفهوم، رابط هندسی وجود دارد؟
معادلات ناویه–استوکس
این معادله یکی دیگر از مسائل جایزه هزاره است که به مجموعهای از معادلات دیفرانسیل مربوط میشود که حرکت سیالات تراکمپذیر را توصیف میکند. بهطور خلاصه، معادلات ناویه-استوکس رفتار سیالات را توصیف میکند. این معادله با اعمال قانون دوم نیوتن درباره سیالات بهدست میآید و پرواز هواپیماها، تولید برق، پیشبینی آبوهوا و حتی ساخت قایق و کشتی هم به آن وابسته است. حتی شرکت پویانمایی «پیکسار» هم از معادلات ناویه-استوکس برای پویانمایی آثار خود استفاده میکند. این معادلات اگرچه ساده بهنظر میرسند، در حالت سهبعدی بهسرعت پیچیده میشوند. «چارلز ففرمن»، استاد دانشگاه پرینستون میگوید: «میتوانید حل معادلات ناویر-استوکس را نسبتا بهسادگی و با اعتمادبهنفس بالا شروع کنید اما راهحلها ممکن است بهطرزی باورنکردنی غیرقابلپیشبینی باشند.» گفته میشود اگر ریاضی دانان بتوانند پدیده ناویه-استوکس را از این حالت غیرقابل پیشبینی بیرون آورند، تغییرات شگرفی در زمینه دینامیک سیالات حاصل خواهدشد.
مسئله P درمقابل NP
p درمقابل NP مسئله حلنشده مهمی در علوم کامپیوتر است و میپرسد آیا هر مسئلهای که صحت جوابهای آن را بتوان بهسرعت ارزیابی کرد (NP)، بهسرعت هم قابل حلشدن است (P)؟ این مسئله را «استیون کوک»، دانشمند کامپیوتر در سال ۱۹۷۱ مطرح کرد. بیایید برای فهم بهتر این مسئله یک مثال بزنیم. اگر به شما عددی را بدهند و بگویند این عدد از حاصلضرب کدام دو عدد اول بهدست آمدهاست، آیا میتوانید به پاسخ درستی برسید؟ اگر این عدد کوچک باشد، جواب ساده است. مثلا ۱۵ از ضرب دو عدد ۵ و ۳ حاصل میشود اما اگر عدد مدنظر ما ۲۰۰ رقم داشتهباشد، سالها زمان لازم است تا دو مضرب آن پیدا شود. حالا این سوال را برعکس کنیم؛ اگر به شما دو عدد اول بدهند و بگویند آیا از حاصلضرب این دو، عدد x حاصل میشود، پیداکردن جواب این سوال بهراحتی انجام عملیات ضرب است. بهعبارت دیگر، شما با ضرب این دو عدد میتوانید بهسرعت صحت جواب را ارزیابی کنید، اما همانطور که دیدید، برعکس این قضیه آنقدر زمان میبرد که حل آن تقریبا ناممکن است. در حوزه علوم کامپیوتر، مسئلهای که جوابش بهسرعت تعیین میشود، P و مسئلهای که صرفا صحت جوابهای آن بهسرعت تأیید میشود، NP نام دارد. درواقع، اینکه مسائل بتوانند بهسرعت حل شوند، یا به زبان علوم کامپیوتر، زمان اجرای الگوریتم آنها «چندجملهای» باشد، از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ چراکه اگر حل مسئلهای بخواهد صدها یا هزاران سال طول بکشد، حل آن عملا ناممکن است.
منابع پرونده: زومیت، برترینها، math.com، ریاضیسرا
چه کسی به ریاضی دان ها بها می دهد؟
ریاضی برای بعضیها آنقدر هولناک است که حتی اگر بابت حل کردن سادهترین مسائل پول هم دریافت کنند، حاضر نیستند برایش وقت بگذارند. بعضیها هم مثل آقای «پرلمان» پیدا میشوند که ریاضی آنقدر بهخودیخود برایشان مهم است که اگر بابت حل کردن مسئلهای بهشان پول بدهند هم قبول نمیکنند. دنیای عجیبی است، عجیبتر آنکه جاهایی وجود دارد که بابت حل کردن مسائل ریاضی به دانشمندها پول میدهند در ادامه موسسه «کلی» را بیشتر میشناسیم و با دو جایزه معتبر دیگر آشنا میشویم.
کِلِی
کِلِی یک موسسه پژوهشی در زمینه ریاضیات است که «لندون کلی»، بازرگان آمریکایی آن را برای پشتیبانی مالی از پژوهشگران ریاضی تأسیس کردهاست. این موسسه در ابتدای هزاره سوم میلادی، فهرست هفتتایی از مسئلههای ریاضی را منتشر کرد. این هفت مسئله که به مسئلههای «ملینیوم» معروفاند، از مشکلترین مسئلههای ریاضی هستند. «مریم میرزاخانی» سال 2014 موفق شد جایزه تحقیقاتی این موسسه را دریافت کند.
ابل
جایزه «ابل» از سوی پادشاه نروژ به ریاضیدانان برجسته اعطا می شود. سال 2001 دولت نروژ اعلام کرد بهمناسبت بزرگداشت دویستمین سالگرد تولد ریاضیدان نروژی، «نیلز هنریک ابل» برای تبلیغ دانش ریاضیات و ایجاد علاقه به آن در میان مردم، بهویژه جوانان، جایزه جدیدی درنظر گرفتهاست. مبلغ این جایزه 6میلیون کرون سوئد (حدود یکمیلیون دلار آمریکا) اعلام شد.
فیلدز
«فیلدز» اعتبار و ارزش معنوی بیشتر اما ارزش مادی کمتری دارد. این جایزه مدالی است در رشته ریاضیات، هم تراز نوبل که هر چهار سال یکبار به دانشمندان کمتر از 40سالی اهدا میشود که کار ارزندهای در ریاضیات انجام دادهباشند. بنابراین برندگان مدال فیلدز، دانشمندان جوانی هستند که در آینده کارهای بزرگتری هم خواهند کرد. این مدال که سکهای طلایی منقوش به نیمرخ ارشمیدس به همراه 15هزار دلار کاناداست، تا امروز به دو دانشمند زن تعلق گرفتهاست؛ اولینبار در سال 2014، «مریم میرزاخانی» و دومینبار، امسال به یک ریاضیدان زن اوکراینی بهنام «مارینا ویازوفسکا».
منابع: خبرآنلاین، دویچهوله، سایت رشد

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.



ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.



ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


آرژانتین- کرواسی؛ تلاش برای فینالیست شدن
صعود آلبیسلسته با دستان مارتینس و نبوغ مسی
شبنم روحی/ در دومین بازی یکچهارمنهایی جام جهانی 2022 قطر تیمهای آرژانتین و هلند با قضاوت متئو لائوس اسپانیایی به مصاف هم رفتند که این دیدار با پیروزی رویایی یاران مسی همراه شد. آرژانتین در دور گروهی مقابل مکزیک و لهستان به پیروزی رسید و 2 بر یک به عربستان باخت. در یکهشتمنهایی نیز 2 بر یک استرالیا، یکی از نمایندگان آسیا را شکست داد. در آن سو هلند در گروه A، قطر و سنگال را برد و مقابل اکوادور به تساوی رسید و این تیم هم بهعنوان صدرنشین به مرحله بعد صعود کرد. هلند در یک هشتم کارسختی مقابل آمریکا نداشت و 3 بر یک این تیم را از پیشرو برداشت. هلندیها پس از ۱۱ دوره حضور در جامهای جهانی، همچنان در حسرت قهرمانی ماندهاند. این تیم که در ۱۸ بازی اخیرش در جامجهانی در طول ۹۰ دقیقه شکست نخورده است در ۶ تقابل اخیرش با آرژانتین نباخته بود. آلبیسلسته نیز اگرچه بازی مقتدرانهای به نمایش نگذاشته اما نتیجه گرفته است. آرژانتینیها در ۹ دوره گذشتهای که از مراحل حذفی جامجهانی کنار رفتند(شامل فینال)، همواره پای یک حریف اروپایی در میان بوده است! یکی از تقابلهای دو تیم به فینال جامجهانی ۱۹۷۸ برمیگردد که آرژانتین میزبان مسابقات بود و میزبان در فینال هلند را ۳ بر یک شکست داد و قهرمان جهان شد. بار دیگر در نیمهنهایی جامجهانی ۲۰۱۴ که این بار هم آرژانتین پیروز شد و به فینال رسید. البته این بازی در ۱۲۰ دقیقه به تساوی رسید و هلند در ضربات پنالتی شکست خورد. لوییس فانخال سرمربی هلند که در جامجهانی ۲۰۱۴ هم هدایت این تیم را برعهده داشت قبل از این مسابقه گفته بود: «مقابل آرژانتین، فرصت تسویه حساب داریم چون هنوز به یاد داریم که در آستانه رسیدن به فینال ۲۰۱۴ مقابل آنها ناکام ماندیم.» آرژانتین 7 دوره بیشتر از هلند در جامجهانی حاضر بوده و 18 دوره تجربه بازی در این رقابتها را دارند. بهترین نتیجه آلبیسلسته کسب دو عنوان قهرمانی است و هلند در سه دوره نایب قهرمان شده. آرژانتین قبل از جامجهانی قطر، 5 بر صفر غنا را برده بود و در طرف مقابل، هلند یک بر صفر از سد بلژیک گذشته بود. هلند با هدایت فانخال ۱۸ بازی انجام داده و ۱۴ پیروزی و ۴ تساوی در این بازیها ثبت کرده است. بازی دو تیم در یک چهارم نهایی جام 22 با بازی هجومی آرژانتین آغاز شد. در دقیقه ۳۵، حرکت زیبای لیونل مسی با فرار ناهیل مولینا همراه شد و این بازیکن در موقعیتی تکبهتک دروازه نوپرت را باز کرد. هلندیها این نیمه را هجومیتر آغاز کردند تا بتوانند دروازه مارتینس را باز کنند و بازی را به تساوی بکشانند. در دقیقه ۶۵، ضربه آزاد مسی از پشت محوطه جریمه به شکلی خطرناک از بالای دروازه به بیرون رفت. در دقیقه ۷۲، سر توپ مارکوس آکونیا روی خط محوطه جریمه سبب شد تا لاهوز برای آرژانتین اعلام پنالتی کند. لیونل مسی پشت توپ ایستاد و آن را به گل دوم آلبیسلسته تبدیل کرد. در دقیقه ۸۳، ارسال هلندیها از سمت راست با ضربه سر زیبای وگهورست همراه شد تا این بازیکن اختلاف را کاهش دهد. در دقیقه ۱۱+۹۰، داور برای هلند پشت محوطه جریمه خطا اعلام کرد. کوپیمینرز پشت توپ قرار گرفت و با یه حرکت تمرین شده، توپ را به وگهورست داد و او توانست گل دوم خودش و تیمش را وارد دروازه مارتینس کند. در وقتهای اضافه و با حضور دیماریا، آرژانتین فرصتهای خوب گلزنی متعددی داشت اما نتوانست دروازه هلند را باز کند و بازی به ضربات پنالتی کشیده شد. در پنالتیها فندایک پشت پنالتی اول هلند قرار گرفت و مارتینس آن را مهار کرد اما مسی پنالتی اول هلند را گل کرد. برگیوس هم دومین پنالتی هلند را هدر داد و دومین پنالتی آرژانتین توسط پارادس گل شد. کوپیمینرز سومین پنالتی هلند را بالاخره گل کرد. مونتیل سومین پنالتی آرژانتین را گل کرد. وگهورست پشت چهارمین پنالتی هلند قرار گرفت و آن را به گل تبدیل کرد. فرناندس چهارمین پنالتی آرژانتین را به بیرون زد. دیانگ پشت پنجمین ضربه هلند قرار گرفت و توپ را تبدیل به گل کرد. پنجمین پنالتی آرژانتین را لائوتارو مارتینس زد و آرژانتین را به نیمهنهایی فرستاد تا آلبیسلسته در این مرحله به مصاف کرواسی برود. با این نتیجه آرژانتین و کرواسی سه شنبه 22 آذر برای فینالیست شدن به مصاف هم میروند.
کرواسی رویای برزیل را پرپر کرد
رقـص عــزا
گروه ورزش/ حسرت ستاره ششم برای برزیل تا چهار سال دیگر ادامه دارد. سلسائو به آنچه که از آن میترسید گرفتار شد و در ضربات پنالتی اسیر طلسم کرواسی شد. قهرمان پنج دوره جامجهانی بعد از چهار دوره ناکامی پیاپی در این دوره با ستارههای آماده خود یکی از مدعیان اصلی فتح جام به شمار میرفت. این تیم با هدایت تیته کار سختی برای صعود از مرحله گروهی نداشت و در مرحله یکهشتم نهایی نیز 4-یک از سد کره گذشت تا حریف کرواسی در مرحله یکچهارم نهایی شود. برزیل در صورت پیروزی، حریف برنده بازی آرژانتین-هلند میشد و این یک نیمهنهایی ایدهآل برای اهالی فوتبال بود. رویارویی برزیل و آرژانتین در هر جامی میتواند جذاب باشد؛ چه برسد به نیمهنهایی جامجهانی! طلاییپوشان اما پیش از بازی هلند-آرژانتین، پرونده حضور خود را در جامجهانی بستند و با قبول شکست مقابل کرواسی تقابل کلاسیک آنها با رقیب سنتی در قطر لغو شد و یاران مسی در صورت پیروزی مقابل هلند باید با یاران مودریچ دیدار کنند. برزیلیها خیلی امیدوار بودند که در نیمهنهایی و رویارویی احتمالی با آرژانتین به پیروزی رسیده و یک تیر و دو نشان بزنند و هم فینالیست شوند و هم انتقام شکست فینال کوپا آمریکا را بگیرند. آنها اما در شبی که تفکرات تیته برای عبور از دیوار بتنی کرواتها کافی نبود، در ضربات پنالتی مغلوب حریف شدند تا پنجمین سوپرکلاسیکوی احتمالی جامجهانی هم به زمانی دیگر موکول شود. از آن طرف کرواسی همچنان به ماجراجوییاش در قطر ادامه میدهد. پس از نایبقهرمانی در روسیه، این بار شاگردان زلاتکو دالیچ به جمع چهارتیم برتر دنیا رسیدند و از همان اکسیر آشنا استفاده کردند؛ یعنی برتری در ضربات پنالتی. ۸ بازی از ۹ بازی اخیر کرواسی در دور حذفی تورنمنتهای مهم(جامجهانی و یورو) به وقتهای اضافه رسیده و در ۹۰ دقیقه به پایان نرسیده است. کرواسی در جامجهانی ۲۰۱۸ توانست در مرحله یکهشتم نهایی، یکچهارم نهایی و نیمهنهایی بازیهای خود را در وقتهای اضافه یا پنالتی پیروز شود ولی در دیدار نهایی شکست خورد. پس از حذف ژاپن این بار نوبت به سلسائو رسید تا دیگر رقصی برای آنها باقی نماند؛ آن هم در شرایطی که تصور میشد برزیل بازی را در اوقات اضافه پیروز میشود اما تعویضهای دالیچ همه چیز را عوض کرد. ساعت ۱۸:۳۰ بازی با سوت داور انگلیسی آغاز شد. در دقیقه پنج، شوت پشت محوطه جریمه وینیسیوس را لیواکوویچ به راحتی مهار کرد. در دقیقه ۲۱، نیمار خط دفاع کرواسی را به هم ریخت اما ضربه نه چندان خطرناک نیمار را دروازهبان کرواسی گرفت. در دقیقه ۴۲، ضربه ایستگاهی نیمار به دیوار دفاعی کرواسی برخورد کرد و تغییر مسیر داد اما باز هم لیواکوویچ توانست این توپ را مهار کند. برزیل در نیمه دوم بازی را هجومی آغاز کرد و میتوانست در دقیقه ۴۷ به گل برسد اما لیواکویچ مانع از گلزنی وینیسیوس شد. در دقیقه ۵۳، حرکت در عرض میلیتائو و اشتباه گواردیول میرفت که مدافع کرواسی به اشتباه دروازه خود را باز کند اما لیواکویچ به زیبایی و با پا توپ را برگشت داد. یک دقیقه بعد پاس ریچارلیسون به نیمار، این بازیکن را با دروازهبان حریف تکبهتک کرد اما لیواکوویچ باز هم ستاره سلسائو را ناکام گذاشت. در دقیقه ۶۷، اشتباه مدافعان کرواسی سبب شد پاکتا با لیواکوویچ تکبهتک شود اما باز هم درخشش دروازهبان کرواسی این فرصت را از برزیلیها گرفت. در دقیقه ۷۷، باز هم ریچارلیسون، نیمار را به دروازهبان حریف تکبهتک کرد اما لیواکوویچ ضربه بغل پای نیمار را به کرنر فرستاد. در دقیقه ۸۰؛ کار ترکیبی برزیلیها توپ را به رودریگو رساند و او توپ را برای پاکتا کاشت اما ضربه پای چپ این بازیکن را باز هم لیواکوویچ مهار کرد. داور برای این دیدار چهار دقیقه وقت اضافه اعلام کرد که دو تیم نتوانستند گلزنی کنند و بازی به وقت اضافه کشیده شد. برزیل در وقت اضافه نخست بازی را هجومیتر از حریف اروپایی خود آغاز کرد اما ناتوانی هافبکها و وینگرهای این تیم در بازیسازی باعث شد نتوانند فرصت جدی را در ۱۵ دقیقه نخست وقت اضافی ایجاد کنند. در دقیقه 1+105، یک و دوهای متوالی نیمار با آنتونی و پاکتا باعث شد تا او با لیواکوویچ تکبهتک شود و پس از عبور از دروازهبان کرواسی، قفل دروازه این تیم را بالاخره باز کند و سلسائو را یک-صفر پیش بیندازد تا خودش هم پس از عبور از پله تبدیل به بهترین گلزن تاریخ کشورش کرد. در ۱۰ دقیقه ابتدایی نیمه دوم وقت اضافه کرواسی هجومیتر بود و سعی کرد با به زمین آوردن تمام مهاجمان خود، گل تساوی را به ثمر برساند اما آنها نتوانستند موقعیت جدی روی دروازه آلیسون ایجاد کنند. در دقیقه ۱۱۷، نفوذ اورسیچ از سمت راست با پاس در عرض این بازیکن برای پتکوویچ همراه شد که ضربه این بازیکن با برخورد به مارکینیوش و تغییر مسیر، دروازه آلیسون را باز کرد و گل تساوی شاگردان دالیچ را به ثمر رساند. در دقیقه 2+120، روی کرنر ارسالی، توپ به کاسمیرو رسید و ضربه محکم او را باز هم لیواکوویچ مهار کرد تا در این دیدار هم ستاره تیمش باشد و بازی را به ضربات پنالتی بکشاند. در این ضیافت، ولاشیچ پنالتی اول کرواسی را زد و آن را تبدیل به گل کرد. رودریگو پنالتی نخست برزیل را از دست داد و لیواکوویچ آن را مهار کرد. لاورو مایر پنالتی دوم کرواسی را به گل تبدیل کرد. کاسمیرو پشت ضربه پنالتی دوم برزیل قرار گرفت و دروازه کرواسی را باز کرد. مودریچ سومین پنالتی کرواتها را تبدیل به گل سوم کرواسی کرد. پدرو سومین پنالتی سلسائو را گل کرد. اورشیچ چهارمین گل کرواسی را در ضربات پنالتی به ثمر رساند اما مارکینیوش چهارمین پنالتی برزیل را به تیر زد تا سلسائو از جامجهانی حذف شود و آنها خیلی زود به خانه برگردند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

جواد نوائیان رودسری – مرور زندگی و رویدادهای دوران حیات مرحوم آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی، انسان را شگفتزده میکند؛ اینکه میبینی کمتر عرصهای است که این مجتهد آشنا به زمانه و مبارز خستگی ناپذیر، به آن ورود نداشته و یکی از آن علمای بلندنظر و باریکبینی است که در رد و پذیرش هر چیز، نگاهی دقیق و بیطرفانه به مزایا و مضرّات آن میانداخته؛ بدون کمترین تعارف، آن چه در تضاد با تعالیم شرع انور بوده، نفی میکرده و قسمتی را که منافع قابل توجه داشته و مخالفت صریحی با احکام شرعی در آن دیده نمیشده، میپذیرفته و به ترویج آن همت میگماشتهاست. او، هرگز بدون مطالعه، به نفی تمامیت یک موضوع نمیپرداخت و این سعه صدر، شجاعت و تیزبینی، از آیتا... محلاتی مجتهدی گران مایه، روشنفکر، استعمارستیز و بسیار تلاشگر ساخت که یاد و خاطرهاش، در ذهن اهالی فارس و به ویژه شهر شیراز، ماندگار شد. آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی را باید یکی از برجستهترین علمای دوره پسامشروطه بدانیم؛ دورانی که برای مردم ایران، به دلیل ضعف حکومت مرکزی، نفوذ گسترده استعمار بریتانیا و در نهایت، آغاز قحطی بزرگ، ایامی سخت، دشوار و مصیبتبار است. او در این دوره، پرچمدار مبارزه با استعمار بود و پس از آن نیز، به مقابله با نفوذ دیکتاتوری رضاخان پرداخت که میخواست به بهانه مسئولیت در وزارت جنگ، دایره قدرت خود را وسیعتر کند.
شاگرد مبرّز میرزای شیرازی
آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی در سال 1246ش، در شیراز به دنیا آمد؛ در خانه شیخ محمدحسین محلاتی، از علمای صاحبنام خطه فارس. در سال 1309ق / 1270ش، در حالی که 24 سال داشت و مقدمات را در مدارس علمیه زادگاهش طی کردهبود، راهی سامرا شد تا بتواند از محضر میرزای بزرگ شیرازی بهره ببرد؛ به این ترتیب، سه سال در درس آن عالم مبارز و صاحب فتوای تنباکو حضور یافت. با درگذشت میرزای شیرازی، شیخ محمدجعفر راهی نجف اشرف شد و در درس علمایی مانند آخوند خراسانی، سیدمحمدکاظم یزدی و میرزاحسین خلیلی شرکت کرد و از دو نفر نخست، اجازه اجتهاد گرفت و در سال 1330ق / 1291ش به زادگاهش، شیراز، بازگشت؛ آن هم در گیر و دار جریان نفوذ استعمار انگلیس در صفحات جنوبی ایران و سرکوب قیامهای مبارزان فارس و بوشهر. آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی حدود 47 سال داشت که قیام رئیسعلی دلواری در بوشهر آغاز شد و علمای جنوب، علیه حضور انگلیسیها در خاک ایران، فتوای جهاد صادر کردند؛ طولی نکشید که آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی هم به صف علمای صادر کننده فتوای جهاد پیوست.
صدور فتوای جهاد در مجلس ترحیم رئیسعلی دلواری
اوایل ذیالقعده سال 1333 / شهریور 1294، رئیسعلی دلواری با خیانت یکی از افرادش، به شهادت رسید. این اتفاق، خشم مردم جنوب را علیه استعمار انگلیس، بیش از پیش برانگیخت. آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی روز هفتم شهادت رئیسعلی دلواری، مجلس ترحیمی در یکی از مساجد شیراز برگزار کرد و در همان مجلس بود که فتوای جهاد توسط وی صادر شد؛ فتوایی که مثل برق و باد در شیراز پیچید و در کمتر از نیم روز، 700 مرد جنگی، آماده جانبازی در رکاب مجتهد شجاع و 48 ساله خود شدند. آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی شخصاً فرماندهی نیروها را برعهده گرفت و روز 9 ذیالقعده 1333 / 26 شهریور 1294 از مسیر کازرون و برازجان به سوی بوشهر حرکت کرد تا نیروهای انگلیسی که این بندر راهبردی را به اشغال خود درآوردهبودند، از خاک وطن بیرون براند. طی این مسیر، افرادی از شهرها، مناطق و طوایف گوناگون، به سپاه شیراز پیوستند. سرهنگ اخگر، فرمانده وطندوست ژاندارمری بوشهر که با 300 نفر ژاندارم از شهر عقب نشسته بود نیز، به سپاه آیتا... محلاتی پیوست. سران حکومتی کوشیدند با پیغام و نامه، آیتا... محلاتی را از این اقدام باز دارند؛ اما او عقبنشینی را خلاف شرع و پشت کردن به مبانی دین مبین اسلام میدانست. سپاه شیراز در نهایت در نزدیکی بوشهر اردو زد و نبرد با انگلیسیها آغاز شد. نیروهای اشغالگر که تاب مقاومت در برابر این نیروی منسجم را نداشتند، پیشنهاد آتشبس دادند؛ اما آیتا... محلاتی برای قبول این پیشنهاد، یک شرط مهم و اساسی گذاشت: نیروهای انگلیسی باید به طور کامل از بوشهر خارج شوند. این شرط از سوی فرمانده انگلیسی پذیرفته شد؛ اما آیتا... محلاتی نیروهای خود را از بوشهر دور نکرد و این کار را به اقدام عملی انگلیسیها منوط دانست. نیروهای استعمارگر، برای گریز از مخمصهای که در آن گرفتار شدهبودند، بوشهر را کاملاً تخلیه کردند.
ایستادگی در برابر پهلوی اول
آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی، به عنوان یکی از شاگردان برجسته میرزای شیرازی و آخوند خراسانی، در سراسر عُمر، فعالیتهای سیاسی و فرهنگی خود را ادامه داد. در دورانی که رضاخان با عنوان سردارسپه، به وزارت جنگ رسید، آیتا... محلاتی از علمایی بود که با آگاهی از وابستگیهای سردارسپه به بریتانیاییها، به مخالفت با او برخاست و هنگام سفر رضاخان به جنوب، در کسوت وزیر جنگ، تقاضای او را برای دیدار رد کرد و حاضر نشد با وی ملاقات کند. برخی معتقدند همین مسئله باعث شد که آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی در دوران سلطنت رضاشاه، با محدودیتهای گسترده روبهرو شود؛ محدودیتهایی که تا زمان رحلت وی در هفتم ربیعالاول سال 1358 / ششم اردیبهشت 1318 (72 سالگی) برقرار ماند. با این حال، آنمرحوم حتی در محیط پراختناق عصر رضاشاهی هم، حاضر به کوتاه آمدن در برابر اقدامات ضددینی و ضدملی پهلوی اول نشد. یکبار، زمانی که در ایام ماه مبارک رمضان، قصد قرائت «دعای سحر» را بر فراز منبر داشت، یکی از مأموران شهربانی، تصمیم به ممانعت و پایین آوردن آن مجتهد شجاع از منبر گرفت؛ دختر آیتا... محلاتی این واقعه را چنین نقل میکند: «آقام خیلی شجاع بودند و از کسی نمیترسیدند. یکی از شبهای احیا یکی از آژانهایی (آژان: آجان، پلیس، مأمور شهربانی و نظمیه) که مأمور نظم مسجد شدهبود، از دهات اطراف بود؛ وقتی آقام به منبر رفتند و شروع کردند به خواندن دعای سحر، رفت جلوی منبر به ایشان گفت: بیا پایین. آقام فریاد زدند: نمیآیم! تو کی هستی، برو عقب. ناگهان همه مردم بلند شدند و او را گرفتند و به کلانتری بردند. در کلانتری گفتند: این نمیدانسته! آمده برای نظم و ترتیب، بیخود گفته و خود آقا مجازاتش کنند! آقا هم او را وِل کردند. بعد آقام دوباره به منبر رفتند و دعای سحر را خواندند. بعد از اتمام مجلس همه مردم آقا را تا دم خانه همراهی کردند.»
اهتمام به تحصیل بانوان
شاید یکی از فرازهای بسیار مهم در زندگی آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی که شاید تاکنون کمتر به آن توجه شدهباشد، اقدامات فرهنگی و اجتماعی وی است. در ابتدای این نوشتار گفتیم که او با هر ابزاری که میتوانست در ارتقای سطح زندگی و آگاهی مردم مؤثر باشد و در همان حال، مخالفتی بین استفاده از این ابزار و نتایج آن، با دستورهای شرع انور وجود نداشت، نه تنها مخالفت نمیکرد، بلکه در مسیر ترویج آن، گامهای مؤثر بر میداشت. یکی از این اقدامات، تلاش آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی برای تأسیس مدارس دخترانه، در شیراز دهه 1290ش بود؛ اقدامی که در آن روزگار، گروهی با آن از در مخالفت درمیآمدند و چنین اقدامی را، مغایر با شئون دینی میدانستند، اما آیتا... محلاتی، نه تنها چنین رویکردی نداشت، بلکه معتقد بود اصل فراگیری علم، برای جمیع مسلمانان، صرف نظر از جنسیت آن ها، ضروری و لازم است و آنچه با شرع انور مغایرت دارد، عبور از مرزهای حیا و عفاف و بیتوجهی به قوانینی است که برای حفاظت از شأن و جایگاه بانوان در اسلام وضع شده. به همین دلیل، آن مرحوم، هم از تأسیس مدرسه دخترانه در شیراز حمایت کرد و هم، دختران خودش را برای تحصیل به این مدرسه فرستاد. چند سال قبل، مجموعه خاطرات شفاهی سه دختر تحصیلکرده مرحوم آیتا... شیخ محمدجعفر محلاتی، در قالب کتابی با عنوان «زهرا، ماهمنیر و مهرِماه: خاطرات دختران یک مرجع دینی» منتشر شد و ناشنیدههایی از رویکردهای شگفتانگیز فرهنگی و اجتماعی آیتا... محلاتی را آشکار کرد؛ آن مرحوم، در تأسیس نخستین مدرسه دخترانه شیراز، نقشی مستقیم و غیرقابل انکار ایفا کرد. «مهرِماه» یکی از دختران وی، درباره این اقدام پدر، چنین میگوید: «به اجازه آقام مدرسه دخترانه باز کردند؛ مدرسه علویه. من هنوز به دنیا نیامده بودم. رفعت خانم و کوکبخانم و زهراخانم و دخترهای آمیز ابوالفضل، صفیهخانم، علیهخانم، قمرالسماء و دختران آشیخ مرتضی، رفته بودند. خانم لشکری – که حالا همسایه ماست – میگفت: پدر ما آنقدر متاسف بود که نگذاشت ما به مدرسه برویم. ما میگفتیم آقا شیخجعفر دخترهایش را برای راهنمایی ما فرستاد به مدرسه. اولین مدرسه دخترانهای که در شیراز باز شد؛ مدرسه خانم علوی [بود]، ولی پدر ما نگذاشت. او (خانم لشکری) میگفت: پدر شما آنقدر روشنفکر بود که او و آمیز ابوالفضل برای تشویق مردم، اول دختران خود را به مدرسه فرستادند. همه علما برای تشویق مردم که نگویند سواد گناه دارد، همه دخترهایشان را فرستاده بودند مدرسه، اولین مدرسه دخترانه شیراز.» ذکر این مسئله از آن رو حائز اهمیت است که برخی از مورخان، بدون توجه به چنین مواردی، اهتمام به تحصیل دختران را یکسره از اقدامات متجددان میدانند و برای علما و مذهبیون در این عرصه حق و جایگاهی قائل نیستند.
تحصیل، آری؛ بیحیایی، هرگز
با وجود این، آیتا... محلاتی هنگامی که پای بیعفتی و بیحیایی در زمان رضاشاه، به مدارس دخترانه باز شد، به شدت در برابر آن ایستاد و دخترانش را از ورود به چنین مدارسی منع کرد؛ اما جالب است که این منع، منافاتی با ادامه تحصیل نداشت؛ دختران آیتا... محلاتی در خانه و با معلمانی که به اهتمام پدر برای تدریس آن ها استخدام شدهبود، به تحصیل ادامه دادند و حتی دیپلم خودشان را هم گرفتند؛ زهرا محلاتی به یاد میآورد: «امتحان سه کلاس هفتم و هشتم و نهم، متفرقه دادیم و قبول شدیم. برای امتحان شیمی، روز امتحان با چادر رفتیم توی مدرسه. به ما اعتراض کردند که چرا چادر دارید؛ چادر را دربیاورید. ما پا شدیم از جلسه بیرون رفتیم. آمدند دنبال ما که روسری سر کنید؛ ما قبول نکردیم.» یکی از دختران آیتا... محلاتی، بعد از سقوط رضاشاه و در دهه 1320ش، به دانشگاه راه یافت و مدرک دانشگاهی گرفت. رفتار آن مرحوم باعث شد که این تفکر باطل و خلاف دستورهای شرع انور که تحصیل بانوان را جایز نمیداند، از میان بسیار از مذهبیهای روشنضمیر رخت بربندد و زمینه تحصیل و پیشرفت دختران و زنان مسلمان، مؤمن و معتقد فراهم شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.



ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.




ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

سیدخلیل سجادپور- کنکاش کارآگاهان پلیس آگاهی خراسان رضوی در ماجرای مرگ دلخراش نوجوان اسکیت سوار، نشان داد که نوجوان مذکور در حالی به طرز عجیب و با ضربه چاقو جان خود را از دست داده است که آثاری از دخالت و نقش فرد دیگری در این حادثه تلخ وجود ندارد! و «چاقوی آدمکش» این ماجرای وحشتناک را رقم زده است.
به گزارش اختصاصی روزنامه خراسان، اوایل شب جمعه گذشته (پنج شنبه) امدادگران اورژانس 115 مشهد در پی تماس شهروندان عازم بولوار سرافرازان شدند تا جان نوجوان مجروحی را نجات دهند که پیکر خون آلود وی روی آسفالت خیابان افتاده بود. وقتی خودروی اورژانس آژیرکشان به خیابان سرافرازان 9 رسید که تعدادی از رهگذران و اهالی در اطراف پیکر زخمی یک نوجوان 17 ساله حلقه زده بودند. نیروهای امدادی بلافاصله وارد عمل شدند و پس از انجام کمکهای امدادی و مداوای اولیه، پیکر نیمه جان او را به مرکز درمانی «ولایت» انتقال دادند اما تلاش های کادر درمان برای نجات این نوجوان به نتیجه نرسید و او در حالی جان سپرد که اثر جسم نوک تیز و برنده ای روی ران وی وجود داشت و از همان نقطه دچار خونریزی شده بود!
گزارش روزنامه خراسان حاکی است، طولی نکشید که کادر درمان با فرضیه وقوع جنایت احتمالی، مراتب را به پلیس 110 گزارش دادند و این گونه ماجرای مرگ نوجوان 17 ساله رنگ و بوی جنایی به خود گرفت. دقایقی بعد با دستور قاضی «عارفی راد» (قاضی ویژه قتل عمد مشهد) گروهی ورزیده از کارآگاهان اداره جنایی پلیس آگاهی خراسان رضوی ماموریت یافتند تا این پرونده را زیر ذرهبین تحقیقات جنایی ببرند.
بدین ترتیب بررسی های تخصصی به سرپرستی سرهنگ نجفی (رئیس دایره قتل عمد آگاهی) و با راهنماییهای قضایی درباره چگونگی مرگ «ع-م» ادامه یافت. تحقیقات بیانگر اصابت ضربه چاقو به ران نوجوان مذکور بود اما آثاری از دخالت فرد یا افرادی در این ماجرا وجود نداشت چرا که روی شلوار این نوجوان هیچ گونه اثری از پارگی نبود و این موضوع فرضیه وقوع جنایت را بسیار کمرنگ کرد و به احتمال نزدیک به صفر رساند. با وجود این، بررسی های ویژه برای علت مرگ این نوجوان و چگونگی فرود آمدن تیغه چاقو به قسمت ران وی وارد مرحله جدیدی شد و دامنه تحقیقات درحالی به محل وقوع حادثه در خیابان سرافرازان کشید که کفش های اسکیت این نوجوان نیز به معمای دیگری تبدیل شده بود. ساعتی بعد کارآگاهان اداره جنایی پلیس آگاهی با کسب دستورات خاص قضایی به بازبینی دوربین های مداربسته در محل پرداختند و در یکی از تصاویر دوربین ها با صحنه ای عجیب روبه رو شدند که راز این حادثه وحشتناک را فاش کرد. فیلمی که در دوربین مدار بسته ضبط شده بود، پسر نوجوان را در حال اسکیت سواری در خیابان نشان می داد. او متاسفانه برای اسکیت سواری هیجان انگیز یا عوامل دیگر، دستش را از قسمت بار یک دستگاه وانت نیسان گرفته بود و با سرعت خودروی عبوری اسکیت سواری می کرد. این رفتار هیجانی اما وحشتناک به جایی رسید که راننده خودرو ناگهان در حال رانندگی، پدال ترمز را فشرد و نوجوان مذکور روی زمین غلتید. از سوی دیگر تحقیقات دقیق افسران پلیس آگاهی نشان داد، نوجوان یاد شده کاردی را به کمر خود بسته بوده و هنگامی که به دلیل ترمز ناگهانی راننده روی آسفالت خیابان افتاده، تیغه کارد نیز به قسمت ران وی فرو رفته و خون از همان نقطه بیرون زده است!
بنابر گزارش روزنامه خراسان، با مشخص شدن ماجرای مرگ دلخراش نوجوان اسکیت سوار، این پرونده شکل حادثه ای به خود گرفت و از دستور کار جنایی کارآگاهان پلیس آگاهی در حالی خارج شد که هنوز بررسی های بیشتر برای کشف زوایای دیگر این حادثه تاسف بار با دستورات ویژه قضایی از سوی ماموران انتظامی همچنان ادامه دارد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

میرجانیان- پس از قشم و ارس در جنوب و غرب ایران، این بار، نام شهرستانی کویری در شرق کشورمان جهانی شد. دو روز پیش، ژئوپارک طبس در استان خراسان جنوبی به عنوان سومین ژئوپارک جهانی ایران، رای مثبت شورای عالی ژئوپارک های جهانی یونسکو را دریافت کرد. ارزیاب و عضو شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو با اعلام ثبت جهانی طبس گفت: حکم تنفیذ ژئوپارک طبس پس از تایید هیئت اجرایی یونسکو در بهار سال آینده صادر میشود. شاید بپرسید که ژئوپارک چیست و ثبت جهانی آن چه اهمیتی برای کشورمان دارد؟ در گزارش امروز علاوه بر معرفی ژئوپارک طبس و مهم ترین ژئوپارک های کشورمان در گفت و گو با مدیر ژئوپارک طبس درباره ظرفیت های این منطقه کویری در استان خراسان جنوبی و اهمیت جهانی شدنش پرسیدیم.






ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

گروه ورزش/ این روزها بحث اصلی فوتبال ایران سرنوشت نیمکت تیم ملی پس از حذف از جامجهانی قطر و برنامهاش برای جام ملتهای 2023 است. کارلوس کیروش که همراه ملیپوشان به تهران برگشته بود هفته پیش ایران را ترک کرد اما صحبتهای او چراغ سبزی بود به مدیران فدراسیون فوتبال برای ادامه همکاری. با این حال کیروش در بدنه فدراسیون فوتبال و بین اهالی فوتبال و فوتبالدوستان مخالف کم ندارد. خیلیها با بازگشت دوباره او روی نیمکت تیم ملی برای جامجهانی مخالف بودند و اعتقاد داشتند این پیرمرد پرتغالی دیگر چیزی ندارد که به فوتبال ما اضافه کند. نتایج ضعیف تیم ملی در جامجهانی قطر نشان داد که نظر این عده به حقیقت نزدیکتر بوده و شکست سنگین مقابل انگلیس و باخت به آمریکا نشان داد که کیروش ایده تازهای ندارد و تیم ملی باید با افکار و اندیشههای جدید تجهیز و به نبرد جام ملتها برود. با اینکه فدراسیون فوتبال هنوز به گزینهای بهتر از کیروش نرسیده با این حال حتی اگر قرار باشد هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال در مورد ماندن یا رفتن کیروش نظر بدهد او چند موافق و چند مخالف دارد و اینطور نیست که همه موافق ماندن کارلوس باشند اما خیلیها میگویند شخص رییس فدراسیون است که با در نظر گرفتن نقش مشورتی وزارت ورزش تصمیمگیری میکند. در حالی که فدراسیون فوتبال موضع شفافی اعلام نکرده اما گمانهزنیها در فضای رسانهای و فوتبالی برای کادر فنی تیم ملی آغاز شده است. برخی معتقدند باید دوباره سراغ دراگان اسکوچیچ رفت و با او دست به جوانگرایی زد و برای چهار سال آینده برنامهریزی کرد چراکه با این وضعیت امیدی به موفقیت در جام ملتها نیست. برخی هم نه با ادامه همکاری با کیروش موافق هستند و نه با بازگشت اسکوچیچ و معتقدند باید سراغ یک مربی سرشناستر مثل هروه رنار سرمربی برکنارشده عربستان و یا پائولو بنتو سرمربی کرهجنوبی رفت. البته در این میان عدهای هم با در نظر گرفتن دستمزدهای بالای این مربیان پیشنهاد میکنند که آندرهآ استراماچونی سرمربی سابق و ایتالیایی تیم استقلال دعوت به همکاری شود چراکه هم از فوتبال ایران شناخت دارد و هم فوتبال جذابی را در استقلال ارائه داد. این مربی ایتالیایی به خاطر نشستن روی نیمکت استقلال و حضور در الغرافه شناخت خوبی از فضای فوتبال ایران و آسیا دارد. او یکی از مفسران شبکه ایتالیایی «رای» برای جامجهانی است و بازیهای ایران را با دقت بالایی تحلیل میکرد. همچنین تصویری از او منتشر شد که بعد از برد دراماتیک ایران مقابل ولز از شدت هیجان اشک میریخت و همین مسئله باعث شد فوتبالدوستان ایرانی خواهان حضور او روی نیمکت باشند. کنار این عده، برخی هم هستند که اعتقاد دارند باید مثل ژاپن و مراکش به مربیان وطنی میدان داد و از آنها برای ساختن نسلی جدید استفاده کرد. تجربه موفق ژاپن و موفقیت ساموراییها در جامجهانی باعث شد که برخی خواهان حضور مربیانی چون جواد نکونام، فرهاد مجیدی و یحیی گلمحمدی روی نیمکت تیم ملی باشند اما فدراسیون فوتبال در سالهای اخیر تمایلی به استفاده از مربیان ایرانی نشان نداده و به نظر میرسد برای جام ملتها هم گزینه اول فدراسیون فوتبال یک خارجی باشد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.



ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.