

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

28سال پیش وقتی در روستای «آداغان» شهرستان ماکو به دنیا آمد شاید بعضیها سرنوشت خوبی را برایش متصور نبودند. بعضی ها وقتی او را دیدند با هم پچپچ کردند، دلشان سوخت و متاسف شدند. شاید اگر خانوادهاش همان روزی که مدیر مدرسه به او اجازه ثبت نام نداد، پرونده تحصیلیاش را برای همیشه میبستند، سرنوشتی تلخ برای فاطمه به وقوع میپیوست. شاید اگر پدر پیرش همه دارایی خود یعنی2، 3 گوسفند را برای ساختمان تولیدی فاطمه نمیفروخت، هیچکس جز اندک آدمهای روستا او را نمیشناختند. فاطمه با معلولیت شدید در دست و پا به دنیا آمده بود اما از روز تولد تا امروز هیچوقت آدم بیدستوپایی نبودهاست. او از جمله افرادی است که باید بشناسید و زندگیاش را ورق بزنید. از آن دسته دخترها که اراده و تلاش را هر روز معنا و زندگی میکنند. زندگی فاطمه هیچوقت معمولی نبودهاست. از روزهای اول مهر گرفته که دخترها دستهدسته به مدرسه میرفتند و او به خاطر نداشتن ویلچر حسرت مدرسهرفتن داشت و ورود به دانشگاه تا پیداکردن کار و چرخاندن امور زندگی. او همیشه در محرومیت زندگی کردهاست اما روح بزرگ فاطمه و حمایت معنوی خانوادهاش او را به جایی رسانده که با گذر از مشکلات زیادتوانست در مدرسه درسبخواند، به دانشگاه برود و یک تولیدی پوشاک را در روستایشان راهاندازی کند. با کموزیادی ها و بودجه نداشتن بهزیستی کنار آمدهاست، هموغم خودش و 2 خواهرش که در تولیدی پابهپای او کارمیکنند درآوردن خرج خانواده پرجمعیتشان است. او دوست دارد در کارش پیشرفت کند و هرشب رویای راهرفتن روی پاهایش را در سر میپروراند. در این پرونده با «فاطمه بلخکانلو» که این روزها الگوی اهالی روستای آداغان شده و در ایران هم خیلیها به واسطه صفحه اینستاگرامش با او آشنا شدند، درباره روزهایی سخت و شیرینی که از سر گذراندهاست، گفتوگو کردیم. همت و تلاش او نقشه راه برای همه کسانی است که اسیر «نمیتوانیم» و «نمیشود» و «شاید» هستند.
مادرم من را با فرغون به نهضت برد
فاطمه نمیداند از کجا باید قصه زندگیاش را شروعکند. میگوید شما بپرسید من جوابمیدهم. از او میپرسم چطور درسخواندن را شروع کرد. فاطمه با اشاره به نقش پررنگ خانوادهاش و تلاششان آن روزها را اینطور روایت میکند: «یادم میآید ویلچر نداشتم و مدرسه نمیگذاشت من بروم آنجا. میگفتند اگر از اداره بیایند این چطور میخواهد برود پای تخته یا چطور میخواهد برود و بیاید! راست هم میگفتند. در زمستان روی آن همه برف چطور میخواستم راه بروم. خلاصه مادرم چند سال رفت و آمد ولی باز هم مخالفت کردند تا اینکه در روستا نهضت سوادآموزی گذاشتند. نهضت را برای خانمهای بیسواد گذاشتهبودند و مادرم وقتی دید مدرسه زیر بار نمیرود، مرا با خودش به کلاسهای آنجا میبُرد. در نهضت بافتنی و حروف الفبای فارسی را یاد میدادند. آنجا من باز هم ویلچر نداشتم و مادرم یا من را کول میکرد یا با فرغون میبرد. در نهضت هم، دوستانم من را بغل میکردند و پای تخته میبردند. این جوری شد بعضی از حروف الفبا را یاد گرفتم. تقریبال سال 85 بود که یک کاندیدا برای سخنرانی و گرفتن رای به شهرمان آمد. من از او ویلچر درخواست کردم و گفتم مدرسه راهم نمیدهند. گفت اگر رای بیاورم درستش میکنم. بعد هم که در انتخابات رای آورد، دستور داد در مدرسه ثبت نامم کنند. گزارش داد تا بهزیستی برایم ویلچر تهیه کند و اینطوری بالاخره ویلچردار شدم.»
2سال است در تولیدیمان میخوابم
با تمام شدن دانشگاه، فاطمه مدرکش را دستش گرفت و به دنبال کار رفت، اما وضعیت او جوری نبود که بتواند در هر شرکتی مشغول به کار شود. فاطمه آن روزها را اینطور روایتمیکند: «بعد از تمام کردن دانشگاه برای پیداکردن کار به شرکتهای مختلف میرفتم. هر شرکتی که میرفتم پله زیاد داشت و حقوقشان فوقش 5میلیون تومان بود که همهاش باید برای رفتوآمد و گرفتن ماشین دربستی میرفت و چیزی برای من نمیماند. ما 9 خواهریم، پدرم هم پیر است و نمیتواند کارکند و از لحاظ مالی واقعا زیر خط فقریم. چندسال پیش در یکی از تولیدیهای شهرمان کار میکردم و همانجا به فکرم رسید وقتی نمیتوانم بروم و بیایم خودم یک شغل ایجاد کنم. خیلی شغلها بود که دربارهشان تحقیق کردم ولی خیاطی، کاری بود که میتوانستم برای چند نفر دیگر هم کار جور کنم. خانمهای روستا بیشتر به آن علاقه داشتند و اگر یاد هم نداشتهباشند زود یاد میگیرند. از چند کمپین کمک گرفتیم، پدرم 2، 3 تا گوسفند داشت و فروخت. ساختمان تولیدی را پدرم درست کرد. کمپین هم کمک کرد چند تا چرخ خیاطی بگیریم. خدا را شکر بعدها وام گرفتیم و چند تا چرخ اضافه کردیم. الان 2سال است در تولیدی پوشاک کار میکنیم و شبها همانجا میخوابیم. بعضی وقتها از تهران سفارش میگیریم و گاهی از شهرهای دیگر. لباسکار شرکتهای شهرک صنعتی شهر خودمان را میدوزیم. 2 خواهرم در تولیدی کار میکنند و 8 نفر بهطور ثابت مشغول به کار هستیم. زمستان که برای تهران کار میکردیم به 20نفر هم رسیده بودیم. 8 نفر ثابت نوبت صبح بودند و 8نفر نوبت شب. بین آن نیروی اتوکار، برشکار و بستهبندی هم اضافه میشدند.»
خسته نمیشوم
حتی اگر همیشه کار کنم
«من باید بتونم چون زندگی ادامه داره». «غر نزن! هرچی هدفت بزرگتر/ مسیرتم سختتر/ چشماتم قرمزتر/ دردتم بیشتر/در عوض تهش لبخند لبتم عمیقتر». اینها نمونه جملههایی است که در صفحه فاطمه به آنها برخوردمیکنید و برخلاف محتوای بیشتر صفحههای موفقیت و انگیزشی اصلا شعاری نیستند. او با همان ویدئوهای یکی، دو دقیقهای و مسیری که تا امروز طی کردهاست به همه آنها مُهر تایید میزند. نظرات هم جالب است. یکی نوشته: «به خاطر وجود شماهاست که اینستاگرامم رو پاک نکردم». دیگری هم نوشته: «وقتی شما رو میبینم انرژیم بیشتر میشه. به اهدافم بیشتر پایبند میشم. استمرار و محکمبودن رو از شما آموختم.» در پایان گفتوگو از فاطمه پرسیدم هیچوقت از این وضعیت خسته نشدی؟ میگوید: «من اصلا نمیدانم چطور دارم پیشرفت میکنم. شاید اراده خدادادی باشد ولی این توانایی را دارم که خستهنمیشوم. زمستان که برای تهران سفارش داشتیم تا 3شب کار میکردم و دوباره 8صبح بیدارمیشدم و با شیفت روز، کارم را تا 3 شب ادامهمیدادم. یعنی این مقوله هر روز تکرار میشد بدون این که خسته بشوم و همینطور روحیه داشتم، همه تولیدیمان. برای کسانی که در شرایط من هستند پیامی دارم و اصلا طرز فکرم همین است. امروز، من کار بکنم هم روزم میگذرد، کار نکنم و یک گوشه بنشینم و غصه بخورم هم میگذرد. پس چه بهتر که برای سلامتی و روح خودم کارکنم و مشغول باشم. آدم حتی اگر خوشبختترین آدم روی زمین باشد و کارنکند، باز هم ذهنش سمت فکر و خیالهای منفی میرود اما وقتی کار میکنید اصلا وقت نمیکنید به سمت افکار منفی بروید.»
با تشویق و حمایت خانواده روحیه گرفتم
«هنوز پیش میآید وقتی بیرون میروم برای بعضیها جای تعجب است. ولی اصلا یادم نمیآید که از نگاهها اذیت شده باشم. بالاخره معمولی نیست. شاید اگر یک نفر دیگر بود اذیت میشد. نمیدانم چرا ولی از همان اول یک جوری بود که انگار معلولیتم هیچوقت برایم مهم نبودهاست.» فاطمه این را میگوید و در ادامه از روزهایی تعریف میکند که با ویلچر میتوانست به مدرسه برود. «وقتی ویلچر را گرفتم از کلاس پنجم ابتدایی به مدرسه رفتم. چون اگر از اول شروع میکردم خیلی درسم عقب میافتاد. اتفاقا آن کاندیدا برای من نوشته بود که از اول متوسطه، درسم را شروع کنم ولی خودم مخالفت کردم. گفتم هنوز پایه فارسیام ضعیف است و اول متوسطه، زبان عربی و انگلیسی هم اضافه میشوند. اینطور نمیتوانم 2 زبان دیگر را یاد بگیرم. از همان اول هم خانوادهام تشویق و حمایتم کردند. همینها باعث شد روحیه بگیرم و بیشتر تلاشکنم.»
مدیر مدرسه وقتی دانشجو بودم
مرا شناخت
پایههای تحصیلی در روستا محدود بودند و فاطمه میخواست تحصیلش را تا دانشگاه ادامه دهد. او برای ادامه تحصیل در مقطع دبیرستان به شهرستان و خوابگاه هم رفته است و درباره آن میگوید: «4 سال در روستا درس خواندم، 3سال در مدرسه شهرستان پلدشت بهخاطر این که خوابگاه داشت، درس خواندم. 2 سال دیگر هم در ماکو خواندم و در کنکور شرکت کردم. میتوانستم دانشگاه خوبی قبول شوم ولی نمیتوانستم بروم. هزینه رفتوآمد و پلههای دانشگاه زیاد بود. به همین خاطر سال 93 در شهرستان خودمان در دانشگاه آزاد ماکو رشته حسابداری را انتخاب کردم. دانشگاه آزاد آسانسور داشت و شیب مسیرها جوری بود که میتوانستم بروم و بیایم. وقتی دانشگاه میرفتم متوجه شدم یک خانم چند بار با کنجکاوی به من نگاه میکند ولی جلو نمیآید. یک بار آمد و پرسید: «اهل آداغان هستی؟» وقتی این موضوع را تایید کردم، انگار میخواست حرفی بزند اما چیزی نگفت و رفت. بعد با تایید خواهرم متوجه شدم مدیر همان مدرسه ابتدایی بود که به خاطر نداشتن ویلچر اجازه نداد به مدرسه بروم.»
پاهایم را از زانو بریدند
اما باز هم نشد!
28سال زندگی بدون دست و پا یعنی 28سال چالش و چالش و چالش؛ اما فاطمه دختری نبودهاست که در برابر این چالشها کم بیاورد. او بین صحبتهایش از عمل جراحی سختی که داشته است میگوید: «بگذارید از اول بگویم. معلولیت من مادرزادی بود. من از زانو به پایین، پا داشتم ولی بدون استفاده بود و نمیتوانستم با آنها راه بروم. سال96 رفتم اتاق عمل و پاهایم را از زانو بریدند که پای مصنوعی بگذارم. خیلی روزها و سالهای سختی بود. با این که دکترها میگفتند یک درصد هم امکان ندارد راه بروی ولی باز من گفتم باید عمل کنم. رفتم عمل کردم. در استان خودمان پای مصنوعی گذاشتم ولی جواب نگرفتم چون دستانم هم مشکل دارد باید برای من پاهای هوشمندی میگذاشتند که عصا نگیرم. متاسفانه آنها هم در کشورمان خیلی کم است. از لحاظ مالی هم ضعیف هستیم و نتوانستم خودم بروم و ادامه بدهم. هزینهاش میلیاردی است و فکر کنم در اسپانیا از آنها میسازند. البته شنیدم در استان اصفهان و سمنان هم یک کارگاه هست اما به دلیل شرایط مالی در کشور خودم هم نمیتوانم بروم و امتحانش کنم. قبل از عمل بریدن پاهایم، من 2 بار دیگر اتاق عمل رفتم و دکترها منصرفم کردند، اما باز تصمیمگرفتم بروم و عمل کنم. بار سوم گفتم عملکنید. بگذارید بعدها نگویم کاشکی عمل میکردم اما باز هم نشد.»
به ورزش علاقه دارم
اما باید خرج خانواده را بدهیم
فاطمه صفحه اینستاگرام هم دارد. 30هزار نفر او را دنبالمیکنند. حالوهوای صفحهاش نشانمیدهد چقدر باانگیزه و پرتلاش است. هم پستهای انگیزشی دارد، هم روزهایش را در تولیدی نشانمیدهد و هم علایقش را به اشتراک میگذارد. شاید تعجب کنید ولی فاطمه کوهنوردی هم میکند و آخرین پستش هم مربوط به بالا رفتن کوهی در نقطه صفر مرزی ماکو است. ویدئویی که نشان میدهد کوه هم در برابر اراده این دختر سر خم میکند. وقتی از فاطمه میپرسم اوقات فراغتت را چطور پر میکنی؟ پاسخ تلخی میدهد: «کوهنوردی را خیلی دوست دارم. من خیلی به ورزش علاقه دارم ولی اصلا وقتش را ندارم. گفتم که خانواده پرجمعیتی داریم. من و 2 خواهرم که در تولیدی کار میکنیم خرج کل خانوادهمان را درمیآوریم. یعنی واقعا نمیرسیم. در کار خودمان ماندیم و نمیتوانیم پیشرفت کنیم. چون شرایط اقتصادی واقعا بد است. هر چقدر کار میکنیم خرج خانوادهمان میشود. یک خواهرم معلول ذهنی است و همیشه مریض است. یکی دو تا از خواهرهایم درس و دانشگاه دارند. اتفاقا خیلی پیشنهاد دارم که ورزش را به صورت تخصصی کارکنم مثلا پرتاب نیزه. توانایی وزنهبرداری را هم دارم ولی دستم وزنه را نمیگیرد. عاشق والیبال نشستهام. اتفاقا یک سال قبل از شروع کارم میخواستم آن را ادامه دهم ولی چون در شهرستانمان نبود، نتوانستم. به روانشناسی هم خیلی علاقهدارم. همیشه سعیمیکنم در دنیای مجازی و واقعی به آدمها امید بدهم، اما چون شخص قانونمندی هستم، دوستدارم با مدرک روانشناسی این کار را انجام دهم».
دوستدارم آنقدر راه بروم که تلافی این 28سال بشود
فاطمه آرزوی بزرگی دارد که نه محال است و نه بعید! تعریف خودش از معلولیت این است: «معلولیت؛ محدودیته. فقط باید باهاش کنار اومد و شکستش داد.» وقتی از او درباره آرزویش میپرسم، یکییکی آرزوهای بزرگش را که نشاندهنده همت و برنامهریزی اوست، رو میکند و میگوید: «بزرگترین آرزویم این است که بتوانم پاهایم را عمل کنم و راه بروم. دوست دارم آنقدر راه بروم که تلافی این 28سال بشود. آرزوی بعدیام این است که بتوانم یک سرمایهگذار پیدا کنم و کارم را گسترش بدهم. اینجا حامی خرید و پشتیبان دارم ولی از لحاظ سرمایه، صفریم. بانکها هم وامهای یک میلیاردی میدهند ولی شرایطاش خیلی سخت است و من اصلا از پس آنها برنمیآیم. اگر کسی هم پیدا شود که سند بدهد شرط میگذارد که وام را باید نصف کنیم. اگر سرمایهگذار داشتهباشم میتوانم کارم را گسترش بدهم. میخواهم در منطقهمان بزرگترین تولیدی را برای خانمهای بیسرپرست بزنم. همین الان هم در کارگاهمان اول خانمهایی را استخدام میکنیم که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند. اگر توانستند کارکنند میمانند. اگر نماندند جایگزین از بیرون میآوریم.»

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

هادی محمدی – چهل و پنج روز دیگر (26مهر 1402) و بر اساس بندهای 3 و 4 ضمیمه B قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل ، موعد پایان همه محدودیت های تسلیحاتی ایران اعم از موشکی و پهپادی و ... است و جمهوری اسلامی ایران می تواند بدون هیچ محدودیت قانونی به خرید یا فروش تسلیحاتی که ساخته یا نیاز دارد بپردازد و کشورها در دادو ستد نظامی خود با ایران مشکل قانونی از جایگاه سازمان ملل را ندارند. هرچند اروپایی ها و آمریکایی ها گفته اند این محدودیت ها را ادامه خواهند داد، اما فارغ از این که این رفتار خلاف حقوق بین المللی و قطعنامه شورای امنیت است ، خیلی هم تاثیری ندارد، چون در گذشته نیز غربی ها تبادلات نظامی با ایران نداشتند.امسال و در آستانه چنین تاریخ مهمی در توافق برجام ، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران همزمان با 31 مرداد روز صنعت دفاعی کشور، نمایشگاهی از دستاوردهای مهم نظامی و غیر نظامی خود برپا کرد که با حضور رئیس جمهور آغاز به کار کرد. در روز پایانی نمایشگاه فرصتی دست داد تا بازدیدی از این دستاوردها داشته باشیم .
برگ برنده ایران با پهپادهای ویرانگر
ورود به سالن نمایشگاه با چک های امنیتی، امری معمول به نظر می آید به خصوص که این روزها دشمنان این ملت به شدت مشغول به کار بردن انواع اقدامات جاسوسی برای سر درآوردن از کارهای بزرگ ما و ضربه زدن هستند حتی پوشیده بودن برخی محصولات به دلایل امنیتی هم معقول و منطقی به نظر می رسد . ورودی نمایشگاه و روی یک سکوی جذاب و پررنگ و لعاب مهم ترین و جدیدترین دستاورد رونمایی شده وزارت دفاع توسط رئیس جمهور به چشم می خورد؛پهپادی غول پیکر به نام « مهاجر 10». پرنده هدایت پذیر از راه دور یا همان پهپاد که ایران این روزها یکی از پیشروترین کشورها در ساخت آن هست ، در منطق و تاکتیک های جنگی دنیای امروز نقش مهمی پیدا کرده است و دیگر هیچ درگیری کوچک و بزرگ نظامی و حتی بسیاری از اقدامات غیرنظامی وجود ندارد مگر این که از انواع این پرنده ها در آن استفاده می شود و پیشرفتهای خیرهکننده جمهوری اسلامی ایران در زمینه ساخت انواع پهپاد به ویژه در حوزه دفاعی و نظامی، به خصوص در سالهای اخیر ، توجه جهان را به خود جلب کرده تا جایی که یکی از محصولات دفاعی مورد توجه و علاقه کشورهای دیگر برای خرید ، پهپادهای ایرانی هستند . ورودی این نمایشگاه غرور آفرین هم با چند پهپاد مهم ساخت وزارت دفاع زینت پیدا کرده که گل سرسبد آن ها پهپاد مهاجر 10 نام دارد . پهپاد «مهاجر10» نمونه بهینه شده پهپاد مهاجر 6 است که با بیشینه مداومت پروازی 24 ساعت در ارتفاع 7هزار متری و با شعاع عملیاتی 2هزارکیلومتری ، نسبت به مدل قبلی خود تفاوت های بسیاری در همه حوزه ها داشته است . بیشینه ظرفیت سوخت پهپاد «مهاجر10»، 450 لیتر و بیشینه وزن محموله آن 300 کیلوگرم است. حداکثر سرعت این پهپاد 210 کیلومتر بر ساعت است و قابلیت حمل انواع مهمات و بمبهای قائم، الماس و دستواره را داراست و به سامانههای جنگ الکترونیک و اشراف مجهز شده است . گروه پهپادهای مهاجر، پهپادهایی است که غرب و آمریکا مدعی استفاده از آن ها در جنگ روسیه و اوکراین هستند و آمریکایی ها این نوع مهاجر را عامل از دست دادن قدرت هوایی خود اعلام کرده اند .دیگر پهپاد حاضر در نمایشگاه ، پهپاد مسلح مهاجر 6 نام دارد. پهپاد تاکتیکی شناسایی و رزمی با مداومت پروازی 12 ساعت ، ارتفاع عملیاتی 15000پا و قابلیت عملیات علیه اهداف ثابت و متحرک ، مجهز به سامانه شناسایی خودکار ، مجهز به سامانه شناسایی الکترواپتیکی و مجهز به سامانه اخلالگر.پهپاد ابابیل در کنار مهاجر 6 خودنمایی می کند . این پهپاد هم مداومت پروازی 12 ساعته با حداکثر ارتفاع پروازی 18000پا را ثبت کرده و قابلیت عملیاتی در روز و شب با استفاده از سامانه نشست و برخاست خودکار را دارد و می تواند تا 200کیلومتر در ساعت سرعت بگیرد. پهپاد جالب و راهبردی دیگر ایران که در رزمایش ها از آن استفاده زیادی می شود ، پهپاد انتحاری آرش نام دارد که با مداومت پروازی 6 ساعته حداکثر 1200 پا ارتفاع می گیرد و ضمن داشتن قابلیت پرواز در روز و شب ، قابلیت تغییر در برنامه پروازی در حین پرواز را هم دارد . پهپاد بمب افکن و چند منظوره کرار از جمله پهپادهای نابود کننده و هراس انگیز برای دشمن است که اجرای ماموریت های رزمی ، بمب افکن، انتحاری و رهگیری هوایی را به خوبی انجام داده و با مداومت پروازی 55 دقیقه همراه با حداکثر ارتفاع پروازی 45000پا ، قابلیت تسلیح به انواع سرجنگی ، بمب و موشک را نیز دارد . این پهپاد به موشک آذرخش مجهز است که توانایی انهدام تجهیزات سبک ، ادوات و ساختمان های دشمن را داشته و با برد 6000متر ، خطای اصابت کمتر از 5 متر را ثبت کرده است .
موشک های ایرانی، کابوس دشمنان و نماد بازدارندگی
بخش بعدی نمایشگاه عرصه قدرت نمایی انواع موشک ها و کروزها و راکت های ساخت وزارت دفاع ایران است و انواع این ادوات نظامی با سامانه های پرتاب خودنمایی و حسی از امنیت و بازدارندگی را به بازدیدکنندگان نمایشگاه القا می کند .گل سرسبد این بخش نیز موشک راهبردی خرمشهر 4 است که رئیس جمهور در بازدید خود دستور آغاز الحاق و واگذاری انبوه این موشک به همراه موشک «حاج قاسم» به نیروهای مسلح و نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را صادر کرد.به طور قطع مهم ترین و راهبردی ترین حوزه پیشرفت تسلیحاتی ایران که توانسته است سطح بالایی از بازدارندگی را به کشور بدهد ، حوزه موشکی است . در حالی که پیش از انقلاب غربی ها به ایران اجازه نمیدادند موشک بیش از برد ۱۰۰ کیلومتر داشته باشد، جنگ تحمیلی به ما ثابت کرد که برخلاف ارتش رژیم بعث عراق، چقدر دستمان خالی است. همین تجربه تلخ، ایران را به سمت ساخت موشک سوق داد تا امروز جمهوری اسلامی ایران به تنوع بسیاری از موشکهای بالستیک و نقطه زن دست یافته است، چنان چه مؤسسه مطالعات دفاعی و امنیتی انگلیس در گزارشی از توانمندی موشکی ایران با عنوان یک انقلاب فنی تمام عیار یاد میکند و می نویسد: «توسعه قدرت موشکی، توانایی بازدارندگی را در اختیار ایران قرار داده و این کشور را قادر کرده است با اتکای موشکهای نقطهزن خود، دشمنانش را صدها کیلومتر دورتر هدف قرار دهد.»
در این سال ها متخصصان کشورمان توانستند موشک ها و راکت های ایرانی را با سوخت های جامد و مایع با برد تا 2000 کیلومتر بسازند و تست کنند و رعب و وحشت به دل دشمن بیندازند و حتی گفته می شود ایران برای رسیدن به اهداف بیشتر از 2000کیلومتر هم مشکل فنی و دانشی ندارد و زمانی که نیاز باشد از این عدد هم خواهد گذشت. موشک خرمشهر 4 به عنوان مدرن ترین موشک ساخت ایران ، دوربرد با برد 2000 کیلومتر و وزن حدود 20تن است و خاصیت ضد جنگ الکترونیک داشته و کلاهک جنگی آن هدایت پذیر است ضمن این که بلافاصله و در زمان بسیار کوتاهی قابلیت آماده سازی برای شلیک دارد و می تواند همه اهداف دشمن ما را در اطراف کشورمان تهدید کند. این مهلک ترین موشک بالستیک ایران، در زمان رونمایی از سوی نشریه آمریکایی نیوزویک به عنوان یک « سیلی» به گوش ترامپ و نتانیاهو مطرح شد،اما داشته های موشکی ایران تنها به موشک های بالستیک منحصر نشده و بر اساس یک اصل راهبردی کشورمان در صنعت دفاعی توانسته است طیف متنوعی از راکت ها و موشک های کروز را نیز تولید کند . در ادامه به تعدادی از موشک ها و بمب های به نمایش گذاشته شده در این مجموعه اشاره می کنیم .موشک بالستیک قیام با سوخت مایع و برد 1000 کیلومتر ، نقطه زن ، توانایی کنترل تا لحظه اصابت به هدف ، رادار گریز با زمان کوتاه تا آماده سازی است و نداشتن بالک باعث افزایش سرعت و پرتاب از انواع لانچر در این موشک شده است .موشک بالستیک حاج قاسم با سوخت جامد و برد 1400 کیلومتر توانایی نقطه زنی و مانور پذیری بالا را دارد و با زمان کم مورد نیاز برای آماده سازی و کنترل و هدایت پذیری بالا از جمله جدیدترین و بهینه ترین موشک های ایرانی محسوب می شود .
موشک بالستیک ذوالفقار از سوخت جامد استفاده می کند و برد 700کیلومتر دارد با این حال نقطه زنی ، مانور پذیری بالا ، قابلیت حمل انواع سر جنگی و قابلیت عملیات ضد جمینگ از جمله ویژگی های مهم ذوالفقار است . از این موشک در عملیات دیرالزور سوریه در مقابل داعش استفاده شده است . موشک بالستیک فاتح نیز با سوخت جامد پرتاب می شود، برد 300کیلومتر دارد و همچون دیگر موشک های جدی ایرانی نقطه زنی و رادارگریزی به همراه کنترل و هدایت پذیری از ویژگی های اصلی آن به شمار می رود . از افتخارات این موشک استفاده شدن در عملیات حمله به پایگاه آمریکایی ها در عین الاسد و در پاسخ به ترور شهید سلیمانی ثبت شده است.
موشک بالستیک فتح نیز سوخت جامد دارد و برد 120کیلومتر را به صورت نقطه زنی و با قابلیت رادار گریزی بالا هدف قرار می دهد و ویژگی سامانه پرتاب آن، این است که می تواند همزمان تعداد بالایی موشک را حمل کند .
موشک بالستیک عماد نیز سوخت مایع دارد و از دوربردهای ماست که تا 2000کیلومتر را نقطه زنی می کند و از ویژگی های آن کنترل تا لحظه اصابت به هدف و قابلیت پرتاب از سکوهای متحرک و ثابت است. موشک بالستیک قدر از قدیمی های موشکی ایران با سوخت مایع و برد 2000 کیلومتر است که تا لحظه اصابت به هدف کنترل می شود و قابلیت رادار گریزی از پدافند دشمن را دارد . موشک کروز برد بلند دریایی ابومهدی نیز برد 1000 کیلومتر را ثبت کرده است .نقطه زن با قدرت تخریب بالاست و قابلیت شلیک از انواع حامل های متحرک و ثابت را در زمین و دریا دارد .
علاوه بر موشک کروز برد بلند ابومهدی ، تعدادی از کروزهای برد متوسط و برد کوتاه هواپایه یا دریایی هم در این نمایشگاه وجود دارد . نصر هواپایه ، نصر یک و نصیر دریایی از آن جمله اند که برد کمتر از 100کیلومتر دارند، اما نقطه زن با مانور پذیری بالا و قابلیت شلیک از زمین دریا و هوا ، قابلیت ضد جمینگ ، سرعت بالا در آماده سازی انجام واکنش و قابلیت شلیک از شناورهای کوچک جزو خصوصیات آن هاست .
در حوزه بمب ها نیز تعدادی از آن ها جدید و به نوعی رونمایی داشتند. بمب هوشمند 2000پوندی با برد 70کیلومتر و پرتاب از هواپیمای اف 4 و سوخو، بمب هدایت شونده یاسین 90 با برد 50کیلومتر، وزن 500پوند و پرتاب از هواپیمای اف 4 و سوخو ، بمب هدایت شونده بالابان با برد 25 کیلومتر، وزن 125 کیلوگرم و پرتاب از هواپیمای جنگنده و پهپاد، بمب هدایت شونده یاسین 400 با برد عملیاتی 150کیلومتر، وزن بمب 350کیلوگرم با موتور میکرو جت ، بمب هوشمند آرمان با برد عملیاتی 20کیلومتر، وزن 35 کیلوگرم و قابلیت پرتاب از انواع پهپاد و بمب هوشمندآرمان 2 با برد عملیاتی 100کیلومتر وزن 40 کیلوگرم از آن جمله بودند . همچنین در این نمایشگاه برای اولین بار نمونه ای از موشک پرسه زن انتحاری سینا برای بازدید قرار داده شد.سینا بر ضد اهدافی مانند تجمع نفرات و خودرو عمل می کند . این موشک سبک وزن است و تا 5 کیلومتر برد دارد . سکوی پرتاب پرتابگر زمینی و موتور الکتریکی با مداومت پروازی 8 دقیقه از دیگر ویژگی های سینا مطرح شده است .
در ادامه بخشی از این نمایشگاه به سلاح های انفرادی اختصاص دارد که البته بخش جذابی برای بازدیدگنندگان به شمار می رود . انواع مسلسل ، تیربار ، اسلحه دوش پرتاب و راکت های ضد نفر و ضد زره ، راکت دیوار شکن و کلت هایی با کالیبرهای متنوع از جمله محصولاتی است که در این بخش به نمایش گذاشته شده است .
بخش نظامی نمایشگاه با چهره شهدایی از وزارت دفاع و ارتش و سپاه زینت پیدا کرده است. شهدایی با نام هایی بزرگ همچون همت ، بابایی، ستاری ، باقری ، تهرانی مقدم ، فکوری ، فخری زاده ، سلیمانی ، چمران ، نامجو و... و ماکت هایی از شناورهای ساخت وزارت دفاع همچون ناوشکن های دنا و دماوند و زیردریایی های غدیر و فاتح دیده می شود . ایستگاهی برای تیراندازی مجازی در نظر گرفته شده است که برای بچه ها که از جمله بازدیدکنندگان این نمایشگاه هستند، جالب و جذاب است.
موضوع مهم برای ما در این نمایشگاه عرضه این محصولات به بازارهای جهانی تسلیحات به ویژه پس از پایان رسمی و قانونی محدودیت های ایران در این حوزه است . سال قبل وزیر دفاع گفته بود مطالبات و درخواست کشورها از ایران برای دریافت پهپاد متعدد بوده و با توجه به این که پهپادهای جمهوری اسلامی جزو پهپادهایی است که بعضاً نمونه مشابه آنها وجود ندارد ، درخواست در این زمینه زیاد بوده است. وی همچنین از اعلام نام کشورهایی که با ایران در زمینه خرید تسلیحات همکاری دارند، خودداری کرد، اما گفت که ما با کشورهای متعددی در این زمینه همکاری داریم. امیر آشتیانی آن زمان تاکید کرد ما صادرات را دنبال میکنیم و حاضریم با کشورهای دوست و هم پیمان در زمینه دفاعی و برای این که بتوانند از خود دفاع کنند، همراهی و همکاری کنیم.
مقایسه هزینه های نظامی ایران و رقبا
بودجه ایران در حوزه دفاعی ۵.۵ درصد بودجه کل کشور است.این در حالی است که با استناد به آمار موسسه بینالمللی تحقیقات صلح استکهلم (SIPRI)، آمریکا ۸۰۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ هزینه کرده است که بالاترین هزینه نظامی جهان بود. این عدد ۱۲۰ برابر بودجه دفاعی ایران در سال ۱۴۰۱ است. چین با (۲۹۳ میلیارد دلار)، هند (۷۶.۶ میلیارد دلار)، انگلیس (۶۸.۴ میلیارد دلار) و روسیه (۶۵.۹ میلیارد دلار) در ردههای دوم تا پنجم جهان قرار دارند. رژیم صهیونیستی ۲۵ میلیارد دلار در ۲۰۲۱ هزینه نظامی کرده که حدوداً ۴ برابر بودجه دفاعی ایران است. عربستان نیز ۵۵ میلیارد دلار هزینه کرده که ۸ برابر بودجه دفاعی ایران در سال ۱۴۰۱ است. ایران با ۱۵ کشور همسایه است. درصد هزینه نظامی این کشورها نسبت به تولید ناخالص داخلی (GDP) از این قرار است: روسیه (۴.۳ درصد)، آذربایجان (۵.۴ درصد)، ارمنستان ( ۴.۹ درصد)، ترکیه ( ۲.۸ درصد)، عراق (۴.۱ درصد)، کویت (۶.۵ درصد)، عربستان سعودی (۸.۴ درصد)، بحرین (۴.۱درصد)، قطر (۴.۸درصد)، امارات (۵.۶درصد)، عمان (۱۰.۹درصد)، پاکستان (۴درصد)، افغانستان ( درصد۱.۴)، ترکمنستان (۲.۹ درصد تا ۳.۶ درصد) و قزاقستان ( 1.1 درصد)
بر همین اساس می توان نتیجه گرفت ایران پایینترین هزینهکرد نظامی در منطقه مسلح غرب آسیا را دارد با این حال ایران توانست با این میزان هزینه به قدرتمندترین نیروی موشکی غرب آسیا و یکی از سه قدرت اصلی پهپادی جهان تبدیل شود.
نگاه جدید ایران به بازارهای بین المللی نظامی
جمهوری اسلامی ایران با همه کمبودها و فشارها توانسته است در 40سال اخیر بیشتر تجهیزات و تسلیحات نظامی خود را تولید کند تا جایی که وزیر دفاع کشورمان می گوید امروز ایران اسلامی توان تولید 90درصد سامانه های دفاعی خود را دارد . این موفقیت مرهون تلاش همه بخش های نظامی و غیر نظامی است که بیش از 40هزار قطعه را در کشور تولید می کنند . البته این ظرفیت بالا با توجه به صلح جو بودن جمهوری اسلامی باید به ثروت برای مردم تبدیل شود و بهترین راه در این میان صادرات قانونی تسلیحات به کشورهای خریدار است. این روزها بسیار شنیده ایم که کشورهای غربی، ایران را متهم به ارسال سلاح برای روسیه در جنگ اوکراین می کنند؛ سلاح هایی از نوع پهپاد و تازگی ها موشک های بالستیک . هر چند ایران بارها اعلام کرده است که فروش سلاح به روسیه از سوی ایران قبل از جنگ اوکراین و نه برای استفاده در این جنگ صورت گرفته، اما همین اتهام زنی به ایران هم نشان می دهد جمهوری اسلامی به قدرتی در حوزه نظامی بدل شده که حتی ابرقدرتی همچون روسیه نیز به ساخته های متخصصان ایرانی نیاز پیدا کرده است.
سیستم های دفاع هوایی ، موشک های ضد زره و تفنگ های تک تیرانداز سنگین با سابقه نزدیک به یک دهه مبارزه علیه نیروهای تکفیری ، راکت ها و موشک های بالستیک با دقت مثال زدنی و اثبات شده در میدان نبرد ،پرنده های بدون سرنشین که یکی از نقاط قوت صنعت دفاعی کشور ما محسوب می شود و ده ها محصول دیگر توان صادراتی خوبی دارند و با توجه به قیمت مناسب در برابر نمونه های خارجی می توانند بازارهای خوبی را از آن خود کنند . تصور رسیدن ایران به ارقامی بیش از ۴ تا ۵ میلیارد دلار در یک برنامه منظم ۵ ساله از طریق فروش سلاح چندان عجیب و غریب نیست که در صورت تلاش و بازاریابی به موقع و کار دیپلماتیک، قابل تحقق خواهد بود به ویژه این که از یک ماه و نیم دیگر محدودیت های باقی مانده بر سر خرید و فروش هر نوع سلاح توسط ایران نیز پایان می یابد و ایران می تواند به طور رسمی و قانونی وارد عرصه بازار جهانی تسلیحات دنیا شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

حسین بردبار: یک روز پس از گزارش رسانه ها درباره پدیده گرانی عجیب و غریب خودروهای فرسوده ازجمله گزارش دیروز روزنامه خراسان با عنوان« رونق دلالی با خودروهای فرسوده» واکنش های گوناگونی را در میان مسئولان مربوط و فضاهای مرتبط شاهد بودیم. رئیس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده اعلام کرد که اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد واردات خودرو را دارند، نیازی به خرید خودروی فرسوده ندارند. بعضی رسانه ها نیز گزارش دادند که از صبح دیروز قیمت نجومی خودروهای فرسوده از آگهیها درحال حذف شدن است،با این حال بررسی گزارشگر خراسان از وجود این نوع آگهی ها در برخی از برنامه های کاربردی حکایت می کند.رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط خودروهای فرسوده، نیز دراین میان قیمت واقعی خودروهای فرسوده را عددی بین ۳۵ تا ۴۲ میلیون تومان (بسته به نوع و کیفیت خودرو) اعلام کرد.شرح این واکنش ها و جزئیات بیشتر را در ادامه می خوانید:رئیس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده جزو اولین نفراتی بود که به این گزارش ها واکنش نشان داد و گفت: اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد واردات خودرو را دارند، نیازی به خرید خودروی فرسوده ندارند.به گزارش تسنیم، مهران سالاریه دراین خصوص افزود: حجم درخور توجهی گواهی اسقاط از سالهای گذشته در سبد مراکز اسقاط انباشت شده که پاسخگوی نیاز واردات و تولیدکنندگان داخلی خودرو است. اشخاص حقیقی که متقاضی واردات خودرو هستند، نیازی به داشتن خودروی فرسوده به نام خود ندارند.رئیس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، همچنین تصریح کرد:بر اساس برنامهریزی های انجام شده برای تمام واردکنندگان خودرو اعم از حقیقی و حقوقی پس از واردات خودرو و ترخیص از گمرک، گواهی اسقاط تخصیص داده خواهد شد و هیچ نگرانی در این خصوص وجود ندارد.
اعلام قیمت برای خودروهای فرسوده
در پی اتفاقات اخیر درخصوص افزایش غیرواقعی قیمت خودروهای فرسوده، رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط خودروهای فرسوده، ضمن تاکید بر این که این افزایش افسارگسیخته مورد تایید نیست و مراکز اسقاط علاقه مند به افزایش قیمت خودروهای فرسوده و گواهی اسقاط نیستند، قیمت واقعی خودروهای فرسوده را عددی بین ۳۵ تا ۴۲ میلیون تومان (بسته به نوع و کیفیت خودرو) اعلام کرد.
به گزارش ایسنا، طبق اعلام انجمن مذکور، سید امیر احمدی - دبیر انجمن صنفی مراکز اسقاط و بازیافت خودرو - ضمن اشاره به این که تولیدکنندگان و واردکنندگان خودرو باید برای تهیه گواهی اسقاط به انجمن صنفی مراکز اسقاط مراجعه کنند، تصریح کرد: تولیدکنندگان و واردکنندگان میتوانند برنامه تولید و واردات خود را به انجمن اعلام کنند تا انجمن ضمن برنامهریزی برای تولید گواهی، نیاز آنها را تامین کند.
وی ضمن تاکید بر این که قیمتهای غیرواقعی خودروهای فرسوده، مورد تایید نیست و عدهای سودجو قصد برهم زدن بازار را دارند، از دستگاههای نظارتی خواست به موضوع ایجاد بازار سیاه در خرید و فروش خودروهای فرسوده ورود و رسیدگی کنند.
پس از آن، محمود مشهدی شریف- رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط- نیز در واکنش به اتفاقات اخیر تصریح کرد: مراکز اسقاط به هیچ وجه موافق افزایش افسارگسیخته قیمت خودرو و گواهی اسقاط نیستند، اما برخی افراد فرصت طلب درصدد بر هم زدن بازار خودروهای فرسوده و گواهی اسقاط هستند؛ بنابراین مردم نباید فریب سودجویان را بخورند.وی افزود: انجمن صنفی مراکز اسقاط با پشتیبانی ۲۲۰ مرکز اسقاط در سطح کشور، آماده عرضه ۴۰ هزار گواهی اسقاط با نرخ ۳۵ میلیون تومان به تولیدکنندگان و واردکنندگان خودرو و موتورسیکلت است.
مشهدی شریف با بیان این که طی چند روز گذشته قیمت خودروهای فرسوده به طور عجیبی افزایش یافته، خاطرنشان کرد: قیمت واقعی خودروی فرسوده هم اکنون بین ۳۵ تا ۴۲ میلیون تومان و آن هم بسته به نوع و کیفیت خودرو است. قیمت لاشه خودرو نیز در حدود ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان است که در مجموع با گواهی اسقاط حدود ۴۵ میلیون تومان برآورد میشود؛ قیمت خرید خودرو نیز حدود ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان است؛ بنابراین سود ناخالص مراکز که شامل سود خالص و هزینه اسقاط میشود، حدود5 میلیون تومان است.
کاهش آگهی های قیمت نجومی خودروهای فرسوده
درهمین حال خبرگزاری مهر گزارش داد:طی روزهای اخیر بنا به شایعاتی چون لزوم اسقاط خودروی فرسوده برای واردات خودرو، قیمت خودروهای فرسوده نجومی شد که طبق بررسی های صورت گرفته، این قیمت ها از صبح دیروز در حال حذف شدن است؛ با این حال بررسی خراسان نشان می دهد هنوز این آگهی ها به طور کامل حذف نشده ، البته در مواردی قیمت آن ها با عنوان«غیرقابل نمایش» منتشر شده است.
به گزارش مهر، بیستم اردیبهشت امسال بود که سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان در نامهای به سایتهای اینترنتی معاملات خودرو (خرید و فروش خودرو در بازار آزاد) دستور داده بود به منظور سامان دهی بازار خودرو تا اطلاع ثانوی از درج قیمت خودروها اعم از صفر و کارکرده خودداری کنند.
با این حال طی ماههای گذشته نه تنها از اجرای این دستور سرپیچی شده است، بلکه طی هفته گذشته بنا به شایعاتی مبنی بر لزوم اسقاط یک خودروی فرسوده برای شماره گذاری خودروهای وارداتی، شاهد درج قیمتهای کذایی و نجومی برای خودروهای فرسوده بودیم تا جایی که برای پیکان و پرایدهای از رده خارج شده حتی قیمتهایی در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان نیز در این آگهیها درج شد.
درج آگهیهای نجومی برای خودروهای فرسوده و ملتهب کردن بازار در حالی است که قیمت خودرو طی دو ماه اخیر روند نزولی به خود گرفته و نسبت به ابتدای امسال حدود ۲۵ درصد کاهش یافته است.
نگاهی به برخی آگهی های عجیب خودروهای فرسوده
با مراجعه ای گذرا به برخی از برنامه های کاربردی فروش خودرو نظیر دیوار در آخرین لحظات تهیه این گزارش(عصر دیروز) می توان موارد گوناگونی از این آگهی ها را هنوز مشاهده کرد که برخی از آن ها عبارت اند از:
زامیاد دوگانه سوز مدل 84، قیمت 400 میلیون تومان
خودروی اسقاطی نیسان زامیاد سال۶۳، قیمت 400 میلیون تومان
پراید مدل ۷۸ مناسب طرح اسقاطی، قیمت 380 میلیون تومان
پراید صندوق دار مدل ۸۲ طرح اسقاطی، قیمت 300 میلیون تومان
سمند مدل ۸۲طرح اسقاطی، قیمت 500 میلیون تومان
فروش پراید طرح اسقاطی مدل 87، قیمت 400 میلیون تومان
وانت پیکان اسقاطی مدل 84، قیمت 400 میلیون تومان

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

حلاجیان/ تامین گاز برخی واحدهای تولیدی جدید مستقر در شهرک ها و نواحی صنعتی این استان اکنون با مشکل مواجه است و طی سال های اخیر به ندرت درخواست های مبتنی بر رساندن گاز به واحدهای صنعتی محقق شده است. این جملات را فرشچی مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی در مصاحبه روز گذشته خود مطرح کرده است. او در ادامه مصاحبه خود می افزاید: هر چند شرکت گاز در رساندن این انرژی به شهرک ها و نواحی صنعتی تاکنون همراهی خوبی داشته و همه خطوط انتقال و ایستگاه های تی.بی.اس و سی.جی.اس را که لازم بوده، در داخل و خارج از شهرک صنعتی ایجاد کرده اما ۲ سالی است که این روند با مشکل مواجه شده است.
همه این ها در حالی است که به طور حتم انرژی یکی از مهم ترین شاخص ها برای توسعه در هر منطقه ای است و این موضوع در استان ما به دلیل این که مسیر توسعه با محوریت صنایع فولادی و معدنی تحقق می یابد و این صنایع جزو صنایع انرژی بر محسوب می شوند، اهمیت دو چندانی پیدا می کند. در این زمینه لبافی رئیس شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در استان معتقد است کار اساسی برای جبران ناترازی گاز، اصلاح خطوط انتقال است.
فرشچی در ادامه مصاحبه خود با تاکید بر این که هزینه های سرباری که به منظور انتقال انرژی برای واحدهای صنعتی به وجود می آید، توان سرمایه گذاری را از آن ها می گیرد؛ افزود: نمی توان انتظار داشت که سرمایه گذار هم در آب، هم در برق و هم در گاز مشارکت کند، هم اکنون جلب مشارکت سرمایه گذار در آب و برق انجام شده است.
وی بیان کرد: هم اکنون برای رساندن گاز به واحدهای صنعتی در شهرک های صنعتی چناران و کاویان با مشکل مواجه هستیم و طی ۲ سال گذشته شرکت گاز به ندرت گاز این واحدها را تامین کرده است، واحدهای مزبور نیز به دلیل نبود گاز نتوانسته اند فعالیت خود را آغاز کنند.
پاسخ شرکت گاز به شهرک های صنعتی
با این حال مسعود اسماعیلی، رئیس خدمات فنی و فروش شرکت گاز استان خراسان رضوی نظر متفاوتی دارد و به خبرنگار ما می گوید: در خصوص شهرک های صنعتی تعاریف کاملا مشخصی وجود دارد و حدود اختیار و عمل دستگاه ها مشخص شده و طبق مقررات موضوعه، شرکت استانی و مادر تخصصی شهرک های صنعتی موظف به اقدام هستند.
در خصوص گازرسانی داخل شهرک های صنعتی طبق آیین نامه قانون مربوط، لازم است شرکت شهرک های صنعتی اعتبار لازم را تعیین کند و پیگیری اختصاص بودجه آن را انجام دهد. بدیهی است در صورتی که برنامه ریزی و پیگیری لازم شود نه تنها هزینه جدیدی به صنایع تحمیل نمی شود بلکه مبالغ دریافتی فعلی، توسط شرکت شهرک های صنعتی نیز حذف خواهد شد.
شرکت گاز استان خراسان رضوی طی ۳ سال گذشته در حوزه گازرسانی به صنایع با عملکرد گازرسانی هر روز پنج صنعت در کل کشور پیشتاز بوده که این خود گواه اهتمام و افتخار شرکت گاز در خدمت گزاری به صنایع استان است.
در هر صورت مانند تمام پروژه های عمرانی صرف هزینه، تنها در حدود اعتبار و محل استفاده تعیین شده، امکان پذیر است و غیر از آن بر خلاف قانون خواهد بود.
راه حل اساسی، اصلاح خطوط انتقال است
لبافی رئیس شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در استان درخصوص موضوع انتقال گاز به در واحدهای صنعتی به خراسان گفت: باید دقت کنیم که استان ما به هرحال ته خطوط انتقال گاز قرار دارد و طبیعتا این جا هم فشار و هم انتقال کمتر است؛ چند نکته دیگر هم باید مدنظر قرار گیرد و آن، این که مصرف گاز ما دایم در حال افزایش است و یکی از اهداف دولت گازرسانی به روستاهای دور افتاده است، طبق گفته کارشناسان این حوزه، این شبکه انتقال کفایت مصرف را به همراه ندارد و در شورای گفت و گو مطرح می شد که حتی در تابستان نیز ما با مشکل تامین گاز مواجه هستیم چرا که یکی از اهداف ذخیره سازی گاز در پالایشگاه سرخس است و راه حلی که خبرگان این حوزه مطرح می کنند این است که باید حتما شبکه انتقال اصلاح شود وگرنه با افزایش دامنه مصرف در استان مشکلات تامین گاز بیش از گذشته خواهد شد به خصوص این که ما استانی هستیم که در محورهای صنایع گاز بر مثل صنایع فولادی، معدنی و... فعالیت می کنیم.
اختلاف برداشت دستگاه ها از قانون 81
لبافی درباره اختلاف اساسی شرکت های خدمات رسان در خصوص انتقال تا در واحدهای صنعتی با شرکت شهرک ها و بخش خصوصی ابراز کرد: طبق ماده 81 قانون برنامه توسعه، شرکت های خدمات رسان موظف اند خدمات خود را تا در واحدها انجام دهند و این موضوع در خصوص واحدهایی هم که خارج از شهرک های صنعتی قرار دارند، رعایت می شود اما شرکت های خدمات رسان با یک تفسیر دیگر معتقدند که در خصوص شهرک های صنعتی، درِ واحدهای صنعتی خود شهرک لحاظ می شود و به همین دلیل هم منابع لازم تامین نشده و اختلاف نظرهایی که در مرکز وجود دارد باعث این شده که خدمات تنها تا در شهرک ها ارائه شود.او ادامه داد: از در شهرک های صنعتی تا خود واحدها، انتقال خدمات بسیار گران و عددهای چند ده میلیاردی را شامل و باعث می شود که تامین خدمات برای واحدها بسیار گران تمام شود.
اقداماتی در حوزه برق و نه گاز انجام شده
رئیس شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در استان در خصوص تامین هزینه انتقال از در شهرک تا در واحدها در خصوص برق اظهار کرد: در قانون ضوابط اجرایی قانون بودجه امسال تاکید شده که وزارت نیرو باید بخشی از درآمدهایی که ناشی از اصلاحات قیمت هاست، در حوزه شهرک های صنعتی، این ها را سرجمع کند و برای تامین خدمات به همان شکلی که ماده 81 تکلیف کرده عمل کند، منتها این عدد خیلی قابل توجه نیست و نمی تواند تامین کننده باشد، یکی دیگر از محل های تامین هزینه انتقال خدمات از در شهرک ها به در واحدها، منابعی است که از محل سفر رئیس جمهور تامین شد و بخش دیگر آن نیز از طریق تهاتر با شرکت برق از مسیر قبوض برق حاصل خواهد شد؛ این تصمیمات صرفا در خصوص انتقال برق است و در خصوص شرکت گاز به این شکل عمل نشده است.
مشکل اصلی، نبود پول است
لبافی در پایان مشکل اصلی در این خصوص را این طور بیان می کند: مشکل اصلی در این باره این است که ما با کمبود انرژی گاز و برق مواجه ایم و نمی توانیم منابع مالی این بخش را تامین کنیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

روز گذشته سرانجام پس از 20 سال کش و قوس و امضای تفاهم نامههایی که صرفا روی کاغذ مانده بود، عملیات اجرایی احداث خط ریلی شلمچه - بصره در خاک عراق آغاز شد. خطآهن شلمچه-بصره به عنوان کم هزینهترین مسیر ریلی اتصال ایران به عراق، از چند جهت مهم است؛ از بعد تسهیل زیارت عتبات عالیات و مزار امامان شیعه در کربلا، نجف، کاظمین و سامرا می توان این مسیر را به عنوان عنصری مهم در تسهیل سفر زائران تلقی کرد. با توجه به امنیت بسیار بالای خطوط ریلی و در نقطه مقابل وضعیت نابسامان جاده ها به ویژه در عراق و حوادثی که هر از گاه برای خودروها و اتوبوس های حامل زائران رخ می دهد، دسترسی ریلی به زیارت عتبات نقش مهمی در بهبود امنیت این مسیر دارد. از جنبه تجاری نیز عراق یکی از مهم ترین بازارهای محصولات صادراتی ایران است و سال گذشته بیش از 10 میلیارد دلار (حدود 19 درصد) از مجموع 53 میلیارد دلار صادرات ایران به مقصد عراق بوده است. برای صادرکنندگان نیز استفاده از مسیر ریلی کم هزینه تر و ایمن تر است. از منظر یارانه سوخت نیز جایگزینی قطار با کامیون های پرمصرفی که گازوئیل ارزان را هدر میدهند به صرفه است. به گونه ای که براساس برآوردها حدود ۸ میلیون تن بار از مجموع ۱۲ میلیون تن صادرات ایران به عراق جذب این خطآهن خواهد شد و در مجموع با انتقال بخشی از حمل بار و مسافر به عراق از مسیر جاده ای به ریلی میتوان سالانه حدود ۲۲۵ میلیون لیتر گازوئیل صرفهجویی کرد.
با این حال مزیت مهم اقتصادی ایجاد این خط ریلی نه صرفا تسهیل تجارت ایران با عراق و کاهش هزینه های حمل و نقل که فراتر از آن نقش آفرینی فعالانه ایران در تکمیل خطوط مواصلاتی و کریدورهای بین المللی است. پیش از این بارها از نقش مهم ایران در منطقه به عنوان حلقه کلیدی از اتصالات بین المللی گفته ایم. جایگاه ایران هم در کریدور شمال - جنوب در اتصال جنوب شرق آسیا و هند به روسیه و اروپای شرقی و هم در ابرپروژه کمربند - راه چین کلیدی است و هرگونه تقویت اتصالات ریلی، جاده ای، دریایی و هوایی ایران به هر یک از کشورهای منطقه و دیگر کشورها میتواند نقش ایران را در کریدورهای منطقه ای و بین المللی پررنگ تر کند. از این منظر احداث خط ریلی شلمچه - بصره و اتصال خط ریلی ایران به عراق و در صورت تداوم مسیر به سوریه می تواند ایران را به دریای مدیترانه متصل کند و همچنین دست کشورمان در مقایسه با رقبای منطقه ای برای نقش آفرینی در کریدورهای بین المللی را بیش از پیش پر کند.
در هر حال شرایط کشورمان در عرصه بین المللی ایجاب می کند که با توجه به کاهش اهمیت تنگه هرمز و خلیج فارس در تامین انرژی غرب و به ویژه آمریکا، هر چه سریع تر برای نقش از دست رفته خود در تامین امنیت انرژی جهان، به سراغ مزیت های جغرافیایی خود برود و با نقش آفرینی فعال در تکمیل زیرساخت های حمل و نقل، گام مهمی در وارد کردن ایران به دنیای کریدورها بردارد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی، آیین با شکوه راهپیمایی اربعین حسینی را فرصت تأمل و تفکر در مجاهدت سیدالشهداء علیهالسلام دانستند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، جمعی از دانشآموزان و دانشآموختگان یکی از مدارس تهران در روزهای گذشته و پیش از عزیمت به کربلا و زیارت اربعین حسینی علیهالسلام، در نامهای از حضرت آیتا... خامنهای درخواست کردند تا توصیههایی برای پربارتر شدن حضور در راهپیمایی اربعین داشته باشند.
رهبر معظم انقلاب در پاسخ به این دانشآموزان و دانشآموختگان، به چند نکته اشاره کردند که پایگاه اطلاعرسانی دفتر ایشان این پاسخ و نامه دانشآموزان را روز گذشته منتشر کرد. متن پاسخ رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسمهتعالی- زیارتتان قبول باشد عزیزان. در این راهپیمایی مقدس، فرصت توجه و توسّل را از دست ندهید، و نیز فرصت تأمل و تفکر در مجاهدت سیدالشهداء علیهالسلام و هدف آن و برکاتی را که خداوند به این فداکاری بزرگ عطا کرده است. آن هدف، باید هدف هر انسان مؤمن باشد. از خداوند توفیق و هدایت بخواهید و در راه آن هدف ثابت قدم بمانید.
سیّدعلی خامنهای
این خبر حاکی است، نامه دانشآموزان به رهبر انقلاب را نیز با هم مرور میکنیم:
بسمه تعالی
السلام علی قتیل العبرات
محضر مبارک پدر مهربان و عزیزتر از جان، رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیتا... العظمی خامنهای مدظلهالعالی
با عرض سلام و تحیّت، به لطف خداوند منان و با مدد امیرالمؤمنین و سیدالشهدا، جمعی از فرزندان شما توفیق زیارت دستهجمعی اربعین را پیدا کردهاند.
پدر گرامی و دلسوز، این جمع استدعا دارند در آستانه این سفر معنوی و این خیر کثیر، ما را از مرحمتها و راهنماییهای مشفقانه خویش برای هرچه بهتر برگزار شدن این زیارت و هرچه پربارتر شدن این پیادهروی گرانقیمت، بهرهمند فرمایید.
این جمع و همه فرزندان و پیروان شما در همه حال دعاگوی وجود ارجمند و نازنینتان هستند.ملتمس دعای شما؛
جمعی از دانش آموزان و فارغ التحصیلان مجتمع تربیتی فرهنگ

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

غفوریان-یک گام قانونی درجهت حفظ و احترام به محیط زیست در دولت برداشته و مصوب شد؛ از این پس اجرای تمامی پروژهها فقط با ارزیابی و مجوز سازمان محیط زیست امکانپذیر است. روز گذشته ایرنا در این باره نوشت: «دی ماه سال گذشته، علی سلاجقه معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در نامه به رئیس جمهور پیشنهاد و درخواست کرده بود تا از فعالیت طرحها و پروژههای بدون مجوز ارزیابی محیط زیست جلوگیری شود، حتی سلاجقه خود نیز تاکید کرده بود که اگر کلنگ طرحی که فاقد مجوز محیط زیستی است به زمین زده شود، از نظر ما این کلنگ به زمین زده نشده است؛ با توجه به اهمیت موضوع، هیئت وزیران در جلسهای پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست را مبنی بر ممنوعیت اجرای طرحهای فاقد ارزیابی محیط زیست بررسی کرد. سرانجام، هیئت وزیران در جلسه یکم شهریور امسال، پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست را مبنی بر تعیین تکلیف طرحهای مشمول ارزیابی اثرات محیط زیستی بررسی و تصویب کرد.»
نفتی ها زیر ذره بین محیط زیست
جالب است که بدانیم، پروژههای نفتی سال قبل هم باید مورد ارزیابی محیط زیستی قرار گیرند. این موضوع را در ابلاغ معاون اول در این زمینه میبینیم: «وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و وزارت کشور و سازمانهای حفاظت محیط زیست و برنامه و بودجه همچنین معاونتهای اجرایی و حقوقی رئیس جمهور مکلف شدهاند تا به منظور تعیین تکلیف طرحهای تملک داراییهای سرمایهای و طرحهای صنعت نفت که مشمول ارزیابی اثرات محیط زیستی هستند و فاقد مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست و دارای پیشرفت فیزیکی منتهی به سال ۱۴۰۱ بودهاند، با ایجاد کارگروهی با مسئولیت سازمان حفاظت محیط زیست و وزارتخانهها و سازمانهای قیدشده و دستگاه مجری تصمیمگیری شود.»
در بخش دیگری از این ابلاغیه آمده است که کارگروه موظف است در مدت ۶ ماه از زمان ابلاغ این تصویبنامه، طرحهای مربوطه را شناسایی و تعیین تکلیف کند. همچنین باید شیوهنامه اجرایی نحوه بررسی موضوعات در کارگروه یاد شده در مدت ۲ هفته توسط سازمان حفاظت محیط زیست تهیه و در کارگروه تصویب شود.
پروژه ها آغاز نمی شود مگر...
در بخش دیگری از این تصویبنامه آمده است، شروع هرگونه طرح که مشمول ارزیابی اثرات محیط زیستی باشد بدون دریافت مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست ممنوع است. طبق دیگر بندهای این تصویبنامه، سازمان حفاظت محیط زیست نیز موظف است که به صورت ماهانه اجرای این تصویبنامه را به هیئت وزیران گزارش کند.
پیوست های زیست محیطی پروژه ها
به توسعه پایدار کمک می کند
به طور قطع یکی از مهمترین بخشهای اجرای این قانون، حفظ و حراست از حیات وحش و منابع طبیعی است. ما درباره مصوبه دولت درخصوص پیوست زیست محیطی پروژهها با غلامرضا ابدالی، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست همکلام میشویم. او تاکید میکند که رعایت ضوابط محیط زیستی پروژهها، به توسعه پایدار کمک میکند. ابدالی به خراسان میگوید: همان طور که رئیس جمهور همواره بر حفاظت از محیط زیست تاکید دارند توسعه فرع بر محیط زیست است، این یعنی اجرای امور و پروژه های توسعهای نباید متضمن تخریب محیط زیست باشد. به طور قطع پیوستهای محیط زیستی برای تمامی طرحهای توسعهای امروز امری ضروری است. شکی نیست که رعایت این پیوست، توسعه را به توسعهای هدایت شده، هدفمند و پایدار رهنمون میشود. این که دولت به شدت الزام پیوستهای محیط زیستی را در پروژهها دنبال میکند و تلاش دارد که طرح ها مخرب محیط زیست نباشد یا در کمترین میزان آن باشد، در جهت وصول به توسعه مطمئن برای کشور است و بیشک با این گونه الزامات قانونی می تواند از منابع زیستی کشور که منابعی بیبدیل است، حفظ و حراست کند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


صابر: با آغاز رسمی راه آهن شلمچه –بصره ، با حضور معاون اول رئیس جمهور و نخست وزیر عراق، سرانجام پس از 12 سال از اتمام خط آهن خرمشهر به شلمچه، قفل اتصال راه آهن ایران به کشورهای عراق و سپس تا سوریه و دریای مدیترانه شکست آن گونه که وزیر راه و شهرسازی می گوید، این خط آهن طی دو سال آینده به بهره برداری برسد.به گزارش مهر، عملیات اجرایی راه آهن شلمچه- بصره صبح دیروز در مراسمی با حضور محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور ایران و محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق در نقطه صفر مرزی آغاز شد. محمد مخبر پس از استقبال رسمی از سوی نخست وزیر عراق، در این مراسم ضمن ابلاغ سلام رئیس جمهور به عبداللطیف رشید رئیس جمهور عراق و همچنین تسلیت ایام اربعین حسینی، از دولت و ملت عراق، برای میزبانی بی نظیر، سخاوتمندانه و گسترده این مراسم که بهترین خدمات را به زائران ارائه میکنند، تشکر و قدردانی کرد و افزود: شهیدان حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس نماد وحدت، دوستی و برادری دو ملت ایران و عراق بوده و امنیت را به مردم دو کشور هدیه کردند.
همچنین به گزارش ایسنا، وزیر راه و شهرسازی در حاشیه بازدید از پایانه مرزی شلمچه در جمع خبرنگاران، با اشاره به آغاز عملیات اجرایی خط ریلی شلمچه - بصره اظهار کرد: سعی میکنیم طی مدت یک سال و نیم تا دو سال این پروژه را به سرانجام برسانیم.وی افزود: توافقی با کشور سوریه انجام شده است تا بتوانیم از طریق ریلی با این کشور نیز در ارتباط باشیم. پس از توافقات امروز و در زمینه توسعه روابط، یک پیمان سه جانبه میان ایران، عراق و سوریه در دستور کار قرار خواهد گرفت.همچنین میعاد صالحی، مدیرعامل شرکت راهآهن درباره خطآهن شلمچه-بصره گفت: اجرای این خط آهن موانعی داشت.از جمله این که تاکنون حدود ۱۶۹۰ مین در این اراضی کشف شده است و با پاک سازی مسیر، خط ریلی این مسیر در ایران را ایجاد کردهایم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تا به حال بارها اتفاق افتاده است که بازیگران کمدی، تصمیم گرفتهاند تغییر مسیر بدهند و نقشهای تلخ و جدی را نیز تجربه کنند. بعضی بازیگران با ایفای نقشهای جدی فراوان، تصویری را که مخاطب به عنوان یک بازیگر کمدی از آنها در ذهن دارد، کمرنگ میکنند. نمونه این اتفاق جواد عزتی است، دوری او از ژانر کمدی در سالهای اخیر باعث شده است که این ستاره دیگر به عنوان بازیگر کمدی شناخته نشود و سابقه ذهنی تماشاگر از او تغییر کند. کفه سنگین نقشهای بامزه در کارنامه بعضی چهرهها نیز باعث میشود، این هنرمندان همچنان به عنوان بازیگر کمدی شناخته شوند. این روزها پنج بازیگر کمدی در نمایش خانگی حضور دارند که با نقشی کاملا جدی در سریالی دیده میشوند و مهران غفوریان نیز با «زخم کاری 2» در راه است.
الناز حبیبی
در چند سریال خانوادگی و ملودرام نقشهای جدی را تجربه کرده است، اما سریالهای محبوب کارنامه الناز حبیبی، مجموعههای کمدی هستند و کاراکترهای شیرین او بیشتر در ذهن ماندهاند. چهار سریال نمایش خانگی این بازیگر «هشتگ خاله سوسکه»، «مردم معمولی»، «روزی روزگاری مریخ» و «سیاهچاله» نیز کمدی هستند. اکنون الناز حبیبی با اولین سریال غیرکمدی نمایش خانگیاش یعنی «حیثیت گمشده» در این مدیوم حضور دارد. او در این مجموعه نقش زنی به نام «تهمینه» را ایفا میکند که به دلیل فقر مجبور شده است به ازدواج با مردی که علاقهای به او ندارد تن بدهد و تحقیرهای همسرش را تحمل کند. الناز حبیبی به دلیل معصومیت چهرهاش انتخاب مناسبی برای این نقش بوده و در نقش زنی ضعیف و آسیبدیده، توانسته حس ترحم و دلسوزی مخاطب را برانگیزد.
سام درخشانی
کارنامه سام درخشانی در سینما و تلویزیون ترکیبی از آثار کمدی و غیرکمدی است، اما بسیاری از فیلمهای او و همچنین سریالهای نمایش خانگی این بازیگر کمدی هستند و او با نقشهای بامزهاش به یاد آورده میشود. اگر سام درخشانی از بازی در سریال «ملکه گدایان» انصراف نمیداد و نقش او به فرزاد فرزین سپرده نمیشد، این مجموعه اولین سریال غیرکمدی او در کارنامه نمایش خانگیاش محسوب میشد، اما این اتفاق رخ نداد و سام درخشانی پس از «خوب بد جلف: رادیواکتیو»، «قبله عالم» و «روزی روزگاری مریخ»، حالا با نسخه سریالی «خائنکشی» در یک نقش غیرکمدی دیده میشود. او در ساخته مسعود کیمیایی نقش فردی وطندوست را ایفا کرده که برای فراهم کردن مبلغ قرضه ملی دکتر محمد مصدق، برای دزدی به بانک ملی میرود. سام درخشانی در این اثر بازی تصنعی دارد و لحن صحبت کردن او نیز یکدست نیست. بعضی لحظات خش صدایش از دست میرود و با لحن عادی صحبت میکند.
امیرمهدی ژوله
حرفه اصلیاش نویسندگی آثار کمدی است، اما پس از شهرت در برنامه «خندوانه» مسیر بازیگری را نیز در پیش گرفت. به استثنای فیلم «سونامی» دیگر فیلمها و سریالهای تلویزیونی و نمایش خانگی امیرمهدی ژوله کمدی است. او به تازگی با سریال «پدر گواردیولا» به نمایش خانگی آمده و در این سریال تجربه متفاوتی داشته است. ژوله در ساخته سعید نعمتا... نقش مردی به نام «حمیدرضا» را بازی میکند که تلاش میکند در انتخابات شورای شهر پیروز شود. او با همسر دوم پدر خود و خواهر ناتنیاش اختلاف دارد و رفتارها و زندگی آنان را تهدیدی برای موقعیت خود میداند. ژوله با همان لحن، رفتارها، حرکات و حالت چهره خود در آثار کمدیاش، در «پدر گواردیولا» نیز دیده میشود و نتوانسته است حضور متفاوتی در این سریال داشته باشد.
مهران غفوریان
سالها به عنوان کمدین در تلویزیون و سینما فعالیت کرده بود تا اینکه پس از کاهش وزن شدید و تغییر فیزیکش، مسیر حرفهای او نیز تغییر کرد. مهران غفوریان اواخر دهه 90 در سریال «قورباغه» ایفای نقش کرد و این مجموعه را نیز به معدود آثار جدی کارنامه خود افزود. بازی او در این مجموعه با استقبال و تحسین مخاطبان مواجه شد و اکنون «زخم کاری 2» شانس جدیدی برای مهران غفوریان است. او جزو بازیگران جدید فصل دوم است و با توجه به توانایی محمدحسین مهدویان در هدایت بازیگران، امید میرود «زخم کاری: بازگشت» نیز به تجربه موفقی برای مهران غفوریان تبدیل شود.
مرجانه گلچین
به عنوان بازیگر کمدی تلویزیون و با یک تیپ یکسان و تکراری در ذهن مخاطبان ماندگار شده است. مرجانه گلچین در سریالهای کمدی مختلفی بازی کرده، اما میمیک صورت او، لحن خاص صحبتکردنش و استفاده فراوان از دستانش هنگام صحبت کردن، ویژگیهای مشترک او در بازیهایش بوده است. این بازیگر پس از بازی در چند سریال کمدی نمایش خانگی، این روزها با «پدر گواردیولا» در این مدیوم حضور دارد. او نقش زنی ثروتمند، اما تنها را ایفا کرده که همسرش زن دیگری هم دارد. مرجانه گلچین فعلا بازی قابل قبولی در سریال نعمتا... داشته، اما این مجموعه چندان دیده نشده و موفقیت خاصی برای گلچین نداشته است.
مهران مدیری
کمدین محبوب و خاطرهساز مخاطبان، در سینما نقشهایی غیرکمدی ایفا کرد، اما غالب آثار مهران مدیری به عنوان بازیگر و کارگردان کمدی است و موفقیتهای کارنامه او مربوط به این آثار است. مهران مدیری در «پدر گواردیولا»، دست به یک تجربه کاملا متفاوت زد. کاراکتر «بیوک» در این مجموعه یک مرد موادفروش و خلافکار است که از نظر ظاهری و ویژگیهای شخصیتی کاملا با دیگر نقشهای مدیری متفاوت است؛ اما بازی او به اندازه ظاهر این شخصیت متفاوت و غافلگیرکننده نیست. بازی او در «خائنکشی» نیز انتظارات را برآورده نمیکند و درنهایت میتوان گفت این دو مجموعه موفقیتی نصیب مدیری نکردهاند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدار با «سید حسن نصرا...» دبیر کل حزب ا... لبنان، با «نبیه بری» رئیس مجلس و «عبدا... بوحبیب» وزیر امور خارجه لبنان دیدار و رایزنی داشت. او همچنین به دیدار اعضای خانواده امام موسی صدر در بیروت رفت. در این دیدار و گفتوگوی صمیمانه که همزمان با سالروز ربایش امام موسی صدر صورت گرفت، ضمن تجلیل از شخصیت ممتاز، مجاهدت های تاریخ ساز و خدمات ماندگار ایشان، در خصوص برخی ابعاد پرونده ربایش وی گفتوگو و تبادل نظر شد. سفر امیرعبداللهیان به لبنان در ادامه سفر منطقهای وزیر خارجه ایران به منتهی الیه غرب آسیا انجام شد. امیرعبداللهیان در اردیبهشت امسال نیز به لبنان سفر داشت و با مقامات ارشد این کشور دیدار و گفتوگو کرد. اما دیدار اخیر در راستای حمایت ایران از لبنان برای عبور از بحران سیاسی ناشی از طولانی شدن فرایند انتخاب رئیس جمهوری لبنان ارزیابی میشود. لبنان از هشتم آبان ۱۴۰۱ (اکتبر ۲۰۲۲) در پی پایان دوره ریاستجمهوری میشل عون، با خلأ ریاستجمهوری مواجه شده و پارلمان این کشور با وجود برگزاری بیش از 10 جلسه هنوز موفق به انتخاب رئیسجمهوری توافقی نشده است. احزاب پارلمان و گروه های سیاسی لبنان به دلیل ملاحظات سیاسی جناحی و تحت تاثیر بازیگران خارجی درباره شخص جدید به توافق نرسیده اند. لبنان در ضلع شرقی مدیترانه و همسایگی سوریه و سرزمین های اشغالی، کشور پیچیدهای است که اقوام و طوایف و گرایشهای دینی گوناگونی را در خود جای داده است و با وجود آنکه در زمره واحدهای مستقل سیاسی جهان عرب به شمار میآید، موقعیت خاص ژئوپلیتیک این کشور آن را در کانون توجه ژئواستراتژی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای قرار داده است. از نگاه ناظران بین المللی به دلیل مناسبات نزدیک و پیچیده ایران و حزب ا... لبنان و با استفاده از ظرفیت سیاسی حزب ا...، ایران می تواند در حل و فصل بحران سیاسی لبنان نقش آفرینی کند. افزون بر این حزب ا... لبنان نقش مهمی در همکاری با ایران برای اثرگذاری بر روندهای منطقه ای و مقابله با تهدیدهای اسرائیل دارد. برخی تحلیلگران، لبنان را اولین قلمروسازی ایران در غرب آسیا و در همسایگی سرزمین های اشغالی محسوب
می کنند. بسیاری از نیروهای انقلابی ایران قبل از انقلاب ساکن لبنان بودند و از بطن جامعه شیعی لبنان برخاستند. مهمترین آنها امام موسی صدر بود که سفر وزیر خارجه ایران به لبنان نیز مصادف با چهل و پنجمین سالگرد ربایش وی شده است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

توکلی - تلآویو باز هم صحنه جنگ و درگیری بود و رسانه های صهیونیستی از به خشونت کشیده شدن اعتراضات صهیونیستهای اریترهای و سودانیتبار در این شهر خبر دادند. درگیری که تا این جای کار دست کم 100 زخمی روی دست رژیم صهیونیستی گذاشته،به طوری که نهادهای پزشکی رژیم صهیونیستی تعداد زخمیهای درگیری بین صهیونیستهای آفریقایی تبار معترض و نیروهای پلیس این رژیم را ۱۲۱نفر اعلام کردند که حال 13 تن از آنان وخیم گزارش شده است.27تن از مجروحان نیز پلیس هستند. زمانی نه چندان دور، تصور این که فلسطینیان بتوانند با سلاح سرد، خراشی بر بدن اشغالگران صهیونیست بیندازند، دور از ذهن بود و برای وارد کردن خسارت هایی به مراتب کوچک تر از اتفاقات دیروز تل آویو، باید چند سازمان رزمنده نظامی و اطلاعاتی، ماه ها برنامه ریزی می کردند. آخر سر هم آیا به سرانجام برسد یا نه؟ اما حالا حتی لازم نیست گروه های جهادی فلسطین دست به قبضه سلاح ببرند. وضعیت در درون رژیم «چهل تکه» صهیونیستی و اتباع وارداتی آن از کشورهای مختلف، به حدی به هم ریخته است که هنوز نزاع خونین دو طایفه فروکش نکرده، دو قبیله دیگر به جان هم می افتند.اگر چند ماه است دولت نتانیاهو و موتلفان تندروی آن، با اعتراضات چند صد هزار نفری دست و پنجه نرم می کنند و از خجالت شان در می آیند، حالا نیروهای امنیتی به شدت به سرکوب اتباع وارداتی از اریتره
پرداخته اند. تشدید بحران ها، درگیری های جدید تولید می کند. بحران های ترکیب شده درون رژیم صهیونیستی، مانند یک آتشفشان جوشان، به نقطه انفجار رسیده و هر جا پوسته ضعیف تری پیدا می کند، با خشونت بیرون می زند.نباید از یاد برد که یکی از بحران های جدی اجتماعی-سیاسی رژیم صهیونیستی مسئله آفریقایی تبارها و بازگشت آن هاست. برخی خاخامها، یهودیان آفریقایی تبار را یهودی نمیدانند، این در حالی است که برخی از آنها دارای نوه و نتیجه هستند و در همین زمان دولت رژیم صهیونیستی تلاش میکند آنها را به سرزمینهای خودشان و از جمله اتیوپی بازگرداند و این جمعیت تبدیل به معضلی برای صهیونیستها شده است. در همین زمان که این جمعیت را که خودشان را یهودی میدانند میخواهند به سرزمینشان بازگردانند عده قابل توجهی از یهودیان ساکن آفریقا میخواهند به فلسطین اشغالی مهاجرت کنند و این معضل هر روز پیچیده تر میشود. علاوه بر این بیش از ۱۰۰ قومیت در فلسطین اشغالی از کشورهای مختلف جهان مهاجرت کردهاند. تعدد قومیت موجب اختلاف میشود. در سرزمینی که بیش از ۱۰۰ قومیت حضور دارند اصطکاکها و درگیریها نیز به همان میزان افزایش مییابد. این اختلافات و درگیریها وقتی با نگاه نژادپرستانه ترکیب میشود به اختلافاتی بی پایان بدل میشود که هر روز مظاهر جدیدی مییابد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

سید خلیل سجادپور- نباید پای شوهرم به جلسه دادگاه میرسید! او به خاطر برخی مسائل خاص اخلاقی از من شکایت کرده بود.من هم میدانستم که اگر جلسه دادگاه کیفری یک برگزار شود به خوبی نمیتوانم از خودم دفاع کنم به همین دلیل از رسوایی میترسیدم که تصمیم گرفتم...
به گزارش اختصاصی روزنامه خراسان، زن جوانی که در پرونده قتل همسر 40 سالهاش دستگیر شده است با بیان این مطلب به تشریح گذشته خود پرداخت و به سوالات خبرنگار روزنامه خراسان پاسخ داد. آن چه میخوانید نتیجه این گفت وگوی کوتاه برای کنکاش در ریشهیابی این گونه جرایم هولناک است.
نامت چیست؟ معصومه- الف
چند سال داری؟ 25 ساله هستم.
تا چه مقطعی تحصیل کردی؟ تا کلاس سوم ابتدایی درس خواندم.
در چند سالگی ازدواج کردی؟ تازه وارد ۱۴ سالگی شده بودم که پای سفره عقد نشستم و با «حمید» ازدواج کردم.
چگونه با هم آشنا شدید؟ روزی مادرم در یک سفر درون شهری با خانمی در مینی بوس آشنا شده بود که صحبتهایشان به موضوعات خانوادگی کشیده شده بود، طولی نکشید که آن زن به خانه ما آمد و مرا برای پسرش خواستگاری کرد .
چند سال با همسرت زندگی کردی؟ حدود ۱۱ سال.
چند فرزند دارید؟ الان دو پسر دارم، ولی دو فرزندم را هم در نوزادی فروختیم!
چرا فرزندانت را فروختی؟ همسرم معتقد بود من لیاقت بزرگ کردن آن ها را ندارم! ۵ یا ۶ سال قبل بود که پسرم را فروختیم و حدود ۴ سال قبل هم دخترم را یک هفته بعد از آن که به دنیا آمد !البته من با مشخصات کامل خودم در بیمارستان بستری شدم الان هم هنوز یارانه دخترم را دریافت میکنیم!
آن ها را به چه مبلغی فروختید؟ پسرم را ۵ میلیون و دخترم را ۷ میلیون تومان فروختیم .
همسرت اعتیاد داشت؟ بله! شیشه مصرف میکرد! در واقع اختلاف ما هم بیشتر به این خاطر بود!
پولی را که از فروش نوزادان تان به دست آوردید چه کردید؟ شوهرم پولها را گرفت با فروش پسرم یک دستگاه موتورسیکلت خرید تا درپیک موتوری کار کند و با فروش دخترم نیز خانه رهن کردیم و باقی مانده آن هم صرف مخارج روزانه شد.
الان چه احساسی داری؟ عذاب وجدان دارم! فقط میخواهم بازگردم و درکنار دو فرزندم باشم!
یعنی نمیخواهی دنبال دو نوزاد دیگرت بروی؟ من نمیدانم آن ها را شوهرم به چه کسی فروخت! خبری از آن ها ندارم.
پدرت چه شغلی دارد؟ کارگر سرگذر است.
چرا ادامه تحصیل ندادی؟ دچار تشنج میشدم! مدتی مرا به بهزیستی فرستادند و در مدرسه استثناییدرس میخواندم! بعد هم دیگر نتوانستم ادامه تحصیل بدهم!
با این اختلافات خانوادگی چرا طلاق نگرفتی؟من خیلی به طلاق اصرار داشتم، اما او طلاقم نمیداد! چند بار هم به دادگاه رفتیم ولی...
چرا همسرت از تو شکایت کرده بود؟ میخواست اثبات کند که من با فرد دیگری ارتباط دارم !
با آن فرد مورد ادعای همسرت چگونه آشنا شدی؟ او باغ گیلاس داشت و من هم برای جمع آوری گیلاس به باغ او میرفتم، وقتی سرگذشتم را برایش بازگو کردم و از مشکلات خانوادگی ام برایش گفتم، او هم دلش سوخت و ماهانه مبلغ ۲ میلیون تومان به حساب بانکی من واریز میکرد تا به زندگی مشترکم ادامه بدهم! ولی از چند ماه گذشته ادعا میکرد که اگر از همسرم طلاق بگیرم با من ازدواج خواهد کرد! با وجود این من اشتباه بزرگی مرتکب شدم! کاش این گونه فریب نمیخوردم !
چه شدکه تصمیم به قتل گرفتی؟ من قصد کشتن همسرم را نداشتم. وقتی از من شکایت کرد خیلی ترسیدم که در دادگاه ماجرای ارتباطم با آن جوان ۲۷ ساله لو برود و رسوایی به بار بیاید، درصورتی که من فقط تلفنی با او صحبت میکردم!
چند میلیون تومان برای قتل شوهرت پرداختی؟ من فقط با پسر عمویم موضوع را مطرح کردم و2 یا 3میلیون تومان به حسابش ریختم، چون او میگفت باید به فرد دیگری هم پول بدهد! ولی نگفتم شوهرم را به قتل برساند!
من«حمید»را دوست داشتم، چون پدر فرزندانم بود! ولی او با شمشیر به سر شوهرم کوبیده بود!
مادرت زنده است؟ نه! او هم حدود ۵ ماه بعد از قتل همسرم به خاطر بیماری کلیوی فوت کرد.
میدانی اکنون فرزندانت تا چه اندازه شرمنده رفتارهای تو میشوند؟ آن زمان به این چیزها فکر نمیکردم، اما الان خیلی خجالت زده هستم!
پشیمانی؟ خیلی!کاش برای طلاق اصرار میکردم و این تصمیم احمقانه را نمیگرفتم .
برای دو نوزادی که فروختید دلتنگ نمیشوی؟ نه !کاری از دستم ساخته نیست !
حرف پایانی یا توصیه به دیگران ؟هر نوع ارتباط غیر اخلاقی بالاخره زندگی انسان را به نابودی میکشاند، طوری که خودت هم متوجه نمیشوی! امیدوارم اشتباه بزرگ مرا دیگران مرتکب نشوند! از سوی دیگر هم اختلافات خانوادگی را باید از مسیرقانونی دنبال کرد،کاش کسی را داشتم که مرا از این بیراهه باز میداشت!
سابقه خبر
به گزارش اختصاصی روزنامه خراسان، صبح دوازدهم شهریور سال گذشته،موتورسوار40 سالهای که در مسیر میدان معراج به سمت میدان شهید فهمیده حرکت میکرد، ناگهان هدف ضربه قمه یک موتورسوار دیگر قرار گرفت و در دم جان سپرد.
بررسیهای تخصصی که توسط قاضی«محمود عارفی راد» ( قاضی ویژه قتل عمد)صورت گرفت بیانگر آن بود که دو موتور سوار(متهم به قتل) با برنامهریزی قبلی دست به جنایت زدهاند. طولی نکشید که با دستورهای ویژه قضایی، همسر مقتول به پلیس آگاهی احضار شد و با نظارت مستقیم سرهنگ ولی نجفی (رئیس دایره قتل عمد پلیس آگاهی خراسان رضوی) زیر رگبار سوالات جنایی قرار گرفت. وقتی اختلافات بین او و همسرش لو رفت تحقیقات نیز وارد مرحله جدیدی شد و گروهی از کارآگاهان به سرپرستی سروان عظیمی مقدم(افسر پرونده) به واکاوی ماجرا پرداختند و به سرنخهایی دست یافتند که نشان میداد پسرعموی زن 25 ساله نیز در وقوع این جنایت نقش دارد. مدتی بعد« ابوالفضل -الف »دستگیر شد و به قتل شوهر دختر عمویش با ضربه قمه اعتراف کرد و همدست افغانستانی خود را نیز به پلیس لو داد. او گفت :وقتی«حمید»«مقتول» سوار بر موتورسیکلت به طرف دادگستری حرکت کرد من و مجید(تبعه خارجی) او را تعقیب کردیم، سپس هنگامی که «مجید »موتورسیکلت را به نزدیکی او هدایت کرد، من هم روی زین موتور بلند شدم و ضربه قمه را به پشت سرش زدم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

وحید تفریحی/ سر هیچ و پوچ! دقیقا جلوی چشم صدها رهگذری که مسیر پر طراوت پارک ملت را برای پیاده روی انتخاب کرده بودند، چنان دعوایی سر گرفت که آرامش همه تبدیل به تشویش شد، هزار و یک ناسزا همراه هر مشت و لگدی که نثار هم می کردند، رد و بدل می شد! چیزی نگذشت که پیاده رو رنگ خون گرفت و جیغ و هراس مردم از نزاعی که حالا تبدیل به خون و خون ریزی شده بود، فضا را پر کرد. مردی که قصد مداخله برای جدا کردن دو طرف دعوا را داشت و بعد از خون ریزی از این کار صرف نظر کرد، گوشی تلفنش را درآورد و درحالی که قصد اطلاع به پلیس را داشت، زیر لب از تکرار هر روزه این دعوا و مرافعه ها در گوشه و کنار شهر غرولندی کرد و راهش را کشید و رفت! هرچند این قسمت از حرف هایش خیلی اغراق شده نیست، آمارهای پزشکی قانونی که صرفا مربوط به مواردی از نزاع که منجر به تشکیل پرونده قضایی و مراجعه به پزشکی قانونی شده است نیز تقریبا وضعیت ناگواری از نزاع در استان را روایت می کند؛ وضعیتی که بررسی های 5 سال اخیر ما نشان می دهد روندی رو به رشد داشته است!
ثبت 254 هزار و 575 نزاع در استان طی 5 سال!
به گزارش «خراسان رضوی»، داده های پزشکی قانونی کشور از آمار مراجعان نزاع را طی سال های 97 تا 1401 مورد بررسی قرار دادیم، این بررسی ها نشان می دهد وضعیت آمار نزاع طی 5 سال اخیر همیشه روندی رو به رشد داشته و از 49 هزار و 257 مورد در سال 97 به 53 هزار و 77 مورد در سال 1401 رسیده و رشد حدود 7.7 درصدی را نشان می دهد. بر این اساس طی سال 97، درمجموع 49 هزار و 257 مراجعه به پزشکی قانونی استان به دلیل نزاع داشته ایم که از این تعداد 18 هزار و 618 نفر زن و 30 هزار و 639 نفر مرد بوده اند. این آمار در سال 98 با همان روند افزایشی به 49 هزار و 925 مورد رسید که از این تعداد 18 هزار و 869 مورد از مراجعات مربوط به زنان و 31 هزار و 56 مورد از مراجعات نیز مربوط به مردان بوده است. این روند افزایشی در سال بعد از آن یعنی سال 99 نیز ادامه داشت و میزان مراجعات نزاع در خراسان رضوی طی این سال به 50 هزار و 686 مورد رسید که از این تعداد 18 هزار و 465 نفر زن و 32 هزار و 221 نفر مرد بوده اند. سال 1400 آمارهای نزاع در استان با افزایش حدود 2 درصدی به 51 هزار و 630 مورد رسید که 19 هزار و 217 مورد مربوط به زنان و 32 هزار و 413 مورد نیز مربوط به مردان بوده است. اما در سال 1401 که بیشترین میزان نزاع در استان طی 5 سال اخیر را ثبت کرده است، در مجموع 53 هزار و 77 نزاع در خراسان رضوی به ثبت رسید که در مقایسه با 5 سال قبل از آن 7.7 درصد رشد داشته است. از این میزان، 19 هزار و 813 مورد مربوط به مراجعات زنان و 33 هزار و 264 مورد مربوط به مراجعات مردان بوده است.
مشهد دومین استان پرنزاع کشور!
بررسی آمارهای مراجعات نزاع در دیگر استان های کشور طی این 5 سال حاکی از آن است که استان خراسان رضوی در تمام این سال ها با اختلاف زیاد همواره در رده دوم بیشترین آمار نزاع در کشور قرار داشته است. به طور مثال در سال 1401 استان تهران با 103 هزارو 904 نزاع در رتبه اول، خراسان رضوی با 53 هزار و 77 مورد در رتبه دوم و استان اصفهان با 42 هزار و 20 نزاع در رتبه سوم قرار داشته است. همچنین حدود 9 درصد از کل نزاع های ثبت شده در کشور طی سال 1401 مربوط به پرونده های خراسان رضوی بوده است که نشان از آمار بالای این آسیب اجتماعی در استان دارد.
آمار 4 ماهه نزاع در خراسان رضوی بالاتر از آمار یک ساله 21 استان!
و اما سال 1402؛ در این سال که صرفا آمار 4 ماهه آن توسط پزشکی قانونی کشور منتشر شده است، درمجموع 20 هزار و 829 مورد مراجعه نزاع به پزشکی قانونی استان داشتیم که از این تعداد 7 هزار و 611 نفر زن و 13 هزار و 218 نفر مرد بوده اند. در 4 ماه اول امسال نیز خراسان رضوی همچنان در رتبه دوم بیشترین آمار نزاع در بین استان های کشور قرار دارد که 9.5 درصد از کل آمارهای نزاع در کشور مربوط به استان ما بوده است. نکته قابل تامل و نگران کننده این که مقایسه آمار این 4 ماه در مقابل آمار کل یک سال گذشته برخی استان های کشور نشان می دهد که میزان نزاع ثبت شده در استان طی 4 ماه امسال بالاتر از آمار یک سال گذشته 21 استان کشور بوده است و این یعنی فاجعه!

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.