
نگاهی به سیر تحول رایانههای اپل به بهانه 24 ژانویه که سی و پنجمین سالروز عرضه اولین محصول مکینتاش است
تعداد بازدید : 60
تک مثل مَک
پرونده
نویسنده : محمدعلی محمدپور | روزنامهنگار
خیلیها معتقدند 35 سالگی ،سن ویژهای است. بعضی از آن به عنوان بحران یاد میکنند و بعضی معتقدند در 35 سالگی، یک فرد باید به ثبات مشخصی در زندگی و شخصیت اش رسیده باشد همچنین معتقدند یک فرد در این سن از نظر ظاهری در اوج زیبایی و پختگی است و البته کمکم باید خودش را برای میان سالی آماده کند اما درباره یک محصول دیجیتال، 35 سال شاید خیلی متفاوتتر از این حرفها باشد. امروز 24 ژانویه 2019، 35 سال از عرضه اولین سری از رایانههای مکینتاش به بازار میگذرد. سی و پنج سالی که برای شرکت اپل با فراز و نشیبهای فراوانی همراه بوده است البته امروز به خوبی می توانیم درباره ثبات و شخصیت پیدا کردن مک صحبت کنیم. میتوانیم از زیبایی ها و پختگی هایش بگوییم اما صحبت از بحران 35 سالگی برای این رایانه موضوع پیچیده و دشواری است. هر چند خوب میدانیم که اکنون رقابت در عرصه محصولات دیجیتال به چنان سرعت و تغییرات لحظهای رسیده است که کوچکترین اشتباه از سوی یک شرکت میتواند به بزرگ ترین اشتباهش در بازار رقابتی تبدیل شود. امروز به همین مناسبت نگاهی گذرا خواهیم داشت به آن چه در این 35 سال بر رایانههای مکینتاش گذشت.
ورود مکینتاش به خانه ها
شاید آن روزی که «مک اولسن»، رئیس شرکت Digital Equipment Corporation با ایده رایانههای خانگی مخالفت کرد و گفت: «هیچ دلیلی ندارد کسی بخواهد یک کامپیوتر در خانهاش داشته باشد» هرگز فکرش را نمیکرد، روزی برسد که رایانهها به جزئی جداییناپذیر از زندگی هر آدمی تبدیل شوند اما در ژانویه 1984 بود که شرکت اپل با عرضه اولین مدل از رایانه شخصی خود با عنوان «مکینتاش» در عرصه رایانه های خانگی، اعلام موجودیت کرد. بدین ترتیب این پیام به تمام جهان مخابره شد که: «از این پس رایانهها به خدمت همه افراد حتی در خانهها درخواهند آمد». البته شرکت های مختلفی در آن دوره، تلاش هایی در این زمینه انجام داده بودند. مثلا شرکت IBM یکی از این شرکت های فعال بود که عرضه رایانه مکینتاش به نوعی اعلام جنگ با این شرکت به حساب می آمد،به طوری که «استیو جابز» یک سال پس از عرضه مکینتاش در مصاحبهای گفته بود: «اگر به هر دلیلی، چند اشتباه بزرگ مرتکب شویم و شرکت IBM در رقابت با ما پیروز شود، احساس شخصی من این است که برای حدود 20 سال وارد دوران تاریک کامپیوتری خواهیم شد». بدین ترتیب اولین سری از رایانه های مکینتاش در سال 1984 در جریان یک آگهی بازرگانی معرفی شد. در این آگهی، مکینتاش با عنوان «کامپیوتری برای مابقی انسانها» معرفی شد.

استیو جابز، بنیان گذار اپل درباره دلایل پیشرفت این شرکت گفته بود: «وقتی می خواهم یک فرد بلند پایه را استخدام کنم، رقابت بالایی وجود دارد.
آن ها باید واقعا زرنگ باشند ولی مهم ترین مسئله برای من این است که آیا آن ها عاشق اپل خواهند بود؟ چون اگر عاشق اپل باشند، چیز های دیگر حل خواهد شد. آن ها خواهند خواست بهترین کار را برای اپل انجام دهند، نه بهترین کار را برای خودشان و نه بهترین کار را برای استیو!»

اواسط تابستان امسال بود که ارزش سهام شرکت اپل در بازار از مرز یک تریلیون دلار گذشت و این اولین باری بود که مجموع ارزش سهام یک شرکت در دنیا به چنین سطحی میرسید. البته بعد از مطرح شدن جنگ تجاری آمریکا با چین در چند ماه اخیر، ارزش این شرکت بیش از 220 میلیارد دلار کاهش یافته و به رقم 839 میلیارد دلار رسیده است
منابع: ماهنامه شبکه آفتاب، باشگاه خبرنگاران جوان، دیجیاتو، آچارباز