پرسش های خود را در تمام زمینه های حقوقی، از طریق پیامک به شماره 2000999 ارسال کنید. لطفاً در ابتدای متن پیامک حتما کلمه «حقوقی» را قید فرمایید.
پرسش: پدرم 15 سال قبل فوت کرده و هنوز ماترک او تقسیم نشده است. چند خواهر و برادر هستیم که از یک خواهر اطلاعی نداریم و 10 سال است از او بیخبریم. برای تقسیم ارث چگونه باید عمل کنیم؟
پاسخ: با توجه به غیبت خواهرتان، برای تقسیم ماترک پدر باید به دادگاه مراجعه کنید. از دادگاه درخواست کنید برای اداره اموال خواهرتان امینی تعیین و سپس ماترک پدر را بین وارثان تقسیم کند. به این ترتیب، دادگاه ماترک پدر را تقسیم میکند و سهم هر یک از وارثان را به وی تحویل خواهد داد. سهم خواهر غایب تا تعیین تکلیف نهایی، به امینِ او تحویل داده میشود. خواهر شما به اصطلاح غایب مفقودالاثر است؛ یعنی مدت زیادی از غیبتش میگذرد و از او هیچ خبری نیست؛ «غایب مفقودالاثر کسی است که از غیبت او مدت بالنسبه مدیدی گذشته و از او به هیچ وجه خبری نباشد.» (ماده 1011 قانون مدنی) اگر میان وارثان متوفی، غایب مفقودالاثری باشد، از سهمالارث او تا روشن شدن قطعی وضعیتش نگهداری خواهد شد؛ «اگر غایب مفقودالاثر برای اداره اموال خود تکلیفی معین نکرده باشد و کسی هم نباشد که قانوناً حق تصدی امور او را داشته باشد، محکمه برای اداره اموال او یک نفر امین معین میکند. تقاضای تعیین امین فقط از طرف مدعی العموم و اشخاص ذینفع در این امر قبول میشود.» (ماده ۱۰۱۲ قانون مدنی) ماده ۸۷۹ قانون مدنی مقرر میکند که «اگر بین وراث غایب مفقودالاثری باشد، سهم او کنار گذارده میشود تا حال او معلوم شود. در صورتی که محقق گردد قبل از مورث مرده است، حصه او به سایر وراث بر میگردد و الا به خود او یا به ورثه او میرسد.» در صورتی که مشخص شود که غایب، قبل از مورّث مرده است، از ارث سهمی نمیبرد و سهم او به سایر وارثان میرسد. اگر زنده باشد، سهم او به خودش خواهد رسید و در صورتی که معلوم شود پس از مرگ مورّث، مرده است، سهم غایب به ورثهاش خواهد رسید.