گزارش ویژه خراسان از حال و هوای میزبان جامجهانی
تعداد بازدید : 0
عجایب خانهها و درآمد میلیاردی قطریها
اعظم هادی خبرنگار اعزامی به قطر/ کشور قطر این روزها در کانون توجهات مردم دنیا قرار دارد. کشوری کوچک در ساحل جنوبی خلیجفارس با منابع غنی نفت و گاز که در چند سال اخیر با سرمایهگذاری وسیع در حوزههای مختلف حسابی اسم خودش را بر سر زبانها انداخته و حالا اولین کشور مسلمانی است که توانسته میزبان جامجهانی باشد. برای کسانی که در یک ماه برگزاری جامجهانی در قطر بسر میبرند یا فقط برای یک یا چند بازی به این کشور سفر کردهاند موارد جالبی وجود دارد که جلب توجه میکند. نظم و مقررات در شئون مختلف فردی و اجتماعی، خیابانهای تمیز و مبلمان شهری زیبا، امکانات رفاهی مناسب برای شهروندان و توریستها، حضور راهنمایان متعدد در معابر مختلف شهری و رفتار محترمانه و صبورانه با مهمانان، وجود مراکز تفریحی و تجاری متعدد و متنوع در جایجای شهر دوحه، سازههای جالب با طراحیهای زیبا و کاربریهای مختلف و حفظ بافت و معماری سنتی با وجود نونوار شدن دوحه و شهرهای اطرافش، تردد ماشینهای گرانقیمت عمدتا آمریکایی و ژاپنی در شهر، حملونقل عمومی مدرن و متروی بسیار شیک و تماما هوشمند و رستورانهای بینالمللی و کافههایی با غذاهای محلی و عربی نظر هر گردشگر خارجی را جلب میکند به خصوص که متوجه میشود همه این تغییر و تحولات در راستای طرح جامع تحول و پروژه 2030 و طی یک دهه اخیر رخ داده است و حدود هشت سال دیگر هم برای تکمیل پروژههای باقیمانده فرصت هست. اما شاید برای خوانندگان خراسان هم جالب باشد که اصولا قطر چگونه کشوری است و بافت جمعیتی آن چگونه است و سبک زندگی قطریها چطور است؟ برای پاسخ به این سوالات فقط نظاره و مشاهده کردن فضای شهر دوحه و دیگر مناطق قطر کافی نبوده و حق مطلب را ادا نمیکند. به بازار قدیمی سوقالواقف در مرکز شهر دوحه میرویم جایی که به واسطه برگزاری جامجهانی حال و هوای همیشگیاش تغییر کرده و میزبان مردمان سراسر جهان با پوششها و پرچمهای مختلف است. حجرهها و مغازههای سنتی که کنار برجهای شیک و سر به فلک کشیده تضاد قشنگی ایجاد کرده است حالا به جز اقلام همیشگی که زرق و برق دنیای مدرن را ندارد و بوی ادویههای فلهای و چای و قهوه مشام هر رهگذری را مینوازد، به المانهای جامجهانی 2022 و پرچم و توپ و بوق و شیپور و شال و کلاه هواداری مزین شدهاند.
رونق بازار با کمک جامجهانی
وارد یک مغازه قدیمی در راسته ادویهفروشان میشویم جایی که گفته میشود اکثر کاسبانش ایرانیتبار هستند. پیرمردی با کت و شلوار پشت دخل نشسته است و در حال گفتوگو با یک مشتری به زبان فارسی است! درست آمدهایم اینجا مغازه چند هموطن گراشی است شهری در استان فارس. متوجه میشوند که از ایران آمدهایم و برخورد گرمی میکنند و از آجیل و شکلات و آب تعارفمان میکنند. از حال و هوای بازار و قطر در جامجهانی میپرسیم. حاجآقای گراشی از شرایط راضی است و از حال و هوای تازه بازار هم خوشش آمده و استقبال میکند. با راهنمایی او به چند مغازه پایینتر میرویم، سراغ حاجمحمدعلی خدمتی که او هم اهل گراش است و بیش از 50 سال است که در قطر زندگی میکند. وارد مغازه که میشویم آنجا هم مثل اکثر حجرهها و مغازههای بازار سوقالواقف شلوغ و پر از مشتری است که هر کدام پی چیزی آمدهاند و عمدتا هم دنبال سیگار، سیمکارت و آب و خوراکیهای محلی هستند. از حاج خدمتی درباره کاسبیاش میپرسیم میگوید خدا را شکر کاسبی خوب است و جامجهانی حسابی به بازار رونق داده است. او از کمتوجهیها قطریها به ایرانیهای مقیم قطر ناراحت است و میگوید با وجود حضور سرمایهداران و تکنسینهای فنی ایرانی در دوحه کشور قطر به سختی به ایرانیها اقامت میدهد و شاید یک هندی با 30هزار ریال ویزای دائم بگیرد اما برای ایرانیها 120هزار ریال آب میخورد!
خانههای 140میلیاردی در دوحه!
کاسب هموطن مقیم قطر با وجود اینکه بیش از 50 سال است در این کشور زندگی میکند میگوید هنوز نتوانسته خانهای بخرد. به گفته او قیمت خانه و ملک از دو، سه میلیون ریال شروع میشود و تا 14میلیون ریال یعنی 140میلیارد تومان هم میرسد! پرل و کتارا محلهای اعیاننشین دوحه هستند و السد محله اصیل و قدیمی دوحه است. مشیرب مرکز شهر دوحه است که به قول قطریها قلب پایتخت محسوب میشود اما بیشتر برجهای سر به فلک کشیده و زیبای دوحه در نوار ساحلی و کرنیش قرار دارند و در واقع شهر، پشت برجها محصور شده است. ساختمانها عمدتا آپارتمانی هستند و تعداد طبقاتشان هم کمتر از 10 طبقه است و هر چه به حومه شهر و خارج شهر میروی خانهها ویلایی و یک یا دو طبقه و همه به یک شکل و با یک سبک معماری که شبیه معماری خانههای جنوب ایران و دارای کنگره و به رنگهای سفید و کرم است.
درآمد یک میلیاردی شهروندان قطری در ماه!
قطر کشوری است با جمعیت دو میلیون و 800 هزار نفر که طبق آمار حدود یکچهارم این جمعیت بومی است و سایر جمعیت آن مهاجر هستند که بیشترشان اهل هند، پاکستان، بنگلادش و فیلیپین و عدهای هم از کشورهای آفریقایی آمدهاند. حقوق یک کارگر از هزار ریال شروع میشود و هر هزار ریال قطر 10هزار تومان ایران است و به عبارتی کف دستمزد کارگران در قطر 10میلیون ریال است و در بهترین حالت هم به 2500ریال میرسد یعنی 25میلیون تومان! نکته جالب اینجاست که کارفرمایان قطری اعم از کارفرمای خانگی یا تجاری موظف است نسبت به تهیه جا و خوراک کارگر استخدامی هم اقدام کند بنابراین کارگران شاغل در قطر که عمدتا فیلیپنی و هندی و پاکستانی و بنگلادشی هستند بابت این مسائل نگرانی ندارند. در آمد شهروندان قطری هم از 20هزار ریال شروع و تا 40هزار ریال میرسد و این در حالی است که برخی از افراد صاحب مشاغل حساس و مهم تا 100هزار ریال در ماه دستمزد دریافت میکنند که رقم حیرتآور یک میلیارد در ماه میشود! قطریها به ماشینهای ژاپنی و آمریکایی علاقه زیادی دارند و بیشتر ماشینهایی که در سطح شهر دیده میشود ساخت کمپانی معتبر این دو کشور است که قیمت آن بین 100 تا 150 هزار دلار است.
برنامههای ویژه دولت قطر برای فرزندآوری
هر جای دوحه و شهرهای اطراف که میروی خانوادههای پرتعداد قطری با بچههای قد و نیمقد را میبینی. به نظر میرسد در راستای طرح جامع تحول قطر، دولت قطر برنامه ویژهای برای افزایش جمعیت به خصوص جمعیت بومی و اصیل دارد. دولت قطر بستههای حمایتی مستقیم و غیرمستقیم به خانوادههای قطری برای فرزندآوری ارائه میدهد که از جمله آنها پرداخت حقوق ماهیانه پرستار به ازای هر فرزند و تامین مالی فرزندان خانوادههای قطری تا دانشگاه است. به نظر میرسد با ادامه این روند جمعیت قطر تا چند سال آینده حداقل دوبرابر شود. همچنین دولت قطر به شهروندانش وامهای کلان و کمکهزینههای قابل توجه برای سفرهای خارجی میدهد. سرانه مردم قطر 15هزار دلار در سال است و این کشور چهارمین کشور قدرتمند بر پایه سرانه تولید ناخالص داخلی و ششمین کشور بر پایه سرانه درآمد ناخالص ملی است. شاخص امید به زندگی 80 سال است و قطریها مردمانی شاد و مغرور هستند.
پیشبینی برد ایران در سوقالواقف
از مغازه حاجخدمتی بیرون میآییم و به مغازه دیگری در آن راسته وارد میشویم. مسعود بهادر صاحب ایرانی مغازه که جوانتر از کاسبان دیگر است برخورد گرمی میکند و به رسم مهماننوازی ایرانیها دعوتمان میکند با آبمیوه گلویی تازه کنیم. اهل گراش است مثل اکثر کاسبان بازار سوقالواقف که حتی اسمش را هم ایرانیها گذاشتهاند. از غربت میگوید و رفتار دوگانه قطریها در قبال ایرانیها شاکی است و صحبتهای حاجخدمتی را درباره اقامت تایید میکند. میگوید خودش هر ماه یک بار به ایران سفر میکند و حتما هم مشهد میرود چراکه خادم حرم امامرضا(ع) است و زود به زود دلش برای امام مهربانی تنگ میشود. با غرور و افتخار عکسش را در چایخانه حضرت نشانمان میدهد و میگوید بچههایم هم دلشان برای ایران خیلی تنگ میشود اما به خاطر کسب و کارشان ناچار هستند در قطر بمانند. از فوتبال میپرسیم میگوید به خاطر شلوغی بازار و رونق کاسبی در چند روز اخیر، فرصت نکرده که دو بازی ایران با انگلیس و ولز را ببیند اما بسیار امیدوار به صعود ایران است و نتیجه بازی با آمریکا را 2-یک یا یک-صفر به سود ایران پیشبینی میکند.