درآمدزایی جدید مخابرات یا جنجال تازه؟!
پس از حواشی آبونمان ثابت و دریافت 10 تا 20 هزارتومان از هر مشترک، طرح خرید و فروش شماره های رند تلفن ثابت، واکنش های زیادی داشته است. معاون تجاری و خدمات مشتریان شرکت مخابرات به خراسان می گوید، این موضوع صرفا یک جنجال رسانه ای است
میرجانیان - هنوز بیشتر از یک ماه از جنجال افزایش هزینه آبونمان تلفن ثابت نمی گذرد که ادعای طرح مخابرات برای دریافت پول از مردم خبرساز شده است. اوایل آبان، شرکت مخابرات در اقدامی بیسابقه هزینه آبونمان تلفن ثابت را به 10 تا 20 هزار تومان افزایش داد و نکته عجیب ماجرا هم جایی بود که هر خانواده ایرانی چه از خطوط تلفن استفاده کند یا نکند ملزم به پرداخت ماهانه این مبلغ به مخابرات است. حالا با گذشت یک ماه از این اقدام جنجالی که واکنش های زیادی هم داشت، مقررات جدید فروش خطوط رند تلفن ثابت خبرساز شده است. برخی کاربران این اقدامات را به نوعی درآمدزایی از جیب مردم تعبیر کردند. در مطلبی که از دو روز پیش خبرساز شده، برخی از مشترکان میگویند هنگام فروش تلفن ثابت خود متوجه شدهاند که شماره تلفن ثابت آن ها پس از تعیین معیارهایی شامل شمارههای رند و با ارزش محسوب میشود و در نتیجه امکان فروش آن را ندارند مگر این که هزینه رند بودن را به مخابرات بپردازند! جنجالی که شرکت مخابرات در واکنش اولیه به آن اعلام کرد که برای این مشترکان تسهیلات خوبی را در نظر گرفته که ۹۰ درصد محدودیتها با آن برداشته میشود. میدانید ماجرای طرح جدید چیست و چرا خبرساز شده است؟ این گزارش را بخوانید.
ماجرای پرداخت پول برای شماره های رند چیست؟

سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در مهر امسال طی اطلاعیهای اعلام کرده بود تعرفه خدمات تغییر نام و تغییر مکان خطوط تلفن ثابت باید براساس مبالغ تعیین شده در مصوبه شماره ۲ جلسه ۳۲۴ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات از متقاضیان دریافت شود. سقف هزینه تغییر نام و تغییر مکان خطوط ثابت حقیقی به ترتیب ۳۸ هزار و ۳۰۰ تومان و ۱۴۹ هزار و ۳۰۰ تومان است. همچنین سقف هزینه تغییر نام و تغییر مکان خطوط ثابت حقوقی به ترتیب ۷۳ هزار و ۶۰۰ تومان و ۱۶۲ هزار و ۵۰۰ تومان است و دریافت مبالغ اضافی با عنوان تعرفه خطوط رند از مشترکانی که مالک خطوط رند هستند، تخلف محسوب میشود. این در حالی است که به تازگی از طرحی در مخابرات صحبت هایی به میان آمده که هزینههای شماره های رند، دستورالعمل مفصلی دارد که با توجه به میزان رند بودن، هزینه آن مشخص میشود. همچنین شرکت مخابرات درصدد است برای شمارههای رند تلفن ثابت موجود در شبکه، شرایط مزایده را فراهم کند که هرکسی خواست خط مدنظر خود را در مزایده انتخاب کند. ایسنا در گزارشی نوشته، دو دسته شماره رند داریم؛ یک دسته شمارههایی که مشتریان به عنوان شماره رند از ابتدا از شرکت مخابرات خریدهاند و دسته دیگر شمارههای رندی است که مشترک خریداری نکرده بلکه به صورت تصادفی برای مشترک ثبت شده است که درواقع مالکیتی وجود ندارد اما تا زمانی که خود فرد بخواهد از آن استفاده کند، میتواند آن را در اختیار داشته باشد. سه گونه تسهیلات برای این مشترکان وجود دارد؛ اول این که این شمارهها میتواند برای خود مالک جا به جا شود، دوم اگر خانه فروخته شده است، شماره به نام مالک میشود و سوم اگر این خط ورثهای شد، باز هم نقل و انتقال انجام میشود. با این تسهیلات در نظر گرفته شده ۹۰ درصد محدودیتها برداشته شده است.
انتقال شماره رند با چقدر هزینه؟
طی سالهای گذشته اعلام شده بود که هزینه خرید یک خط تلفن ثابت کمی بیش از ۵۰ هزار تومان است اما همانند خطوط تلفن همراه، خطهای تلفن ثابت در صورت رند بودن قیمتهایی به مراتب بیشتر پیدا میکنند. در سال ۸۸ شرکت مخابرات ایران آییننامهای درباره شمارههای رند به تصویب رساند و بر این اساس شمارههای رند برای فروش به مراکز مخابراتی سپرده شد. طبق آییننامه، شمارهها در قالب ۴ گروه الماس، طلایی، نقرهای و سفارشی (برنز) دسته بندی شدند و بر اساس این گروهها قیمتی نیز برای آن ها تعیین شد. واگذاری تلفنهای ثابت رند تنها به خطهای نقرهای و برنزی محدود شد و خطهای طلایی و الماس واگذار نمیشدند اما بر اساس آییننامه مذکور، قیمت فروش هر شماره رند برنز ثابت ۳۵۰ هزار تومان، شماره رند نقرهای ۷۵۰ هزار تومان و شماره رند طلایی دو میلیون تومان تعیین شد و برای شمارههایی که جزو گروه الماس به شمار میروند نیز بیشترین قیمت پیشنهادی در نظر گرفته شده بود. در سال ۹۰ شرکت مخابرات ایران تصمیم به واگذاری شمارههای رند از طریق مزایده گرفت و در استان تهران به فروش این شمارهها اقدام کرد؛ البته مخابرات به یک باره تمام خطوط خود را به مزایده نگذاشت و تصمیم گرفت این طرح در چند مرحله اجرا شود که نخستین مرحله با فروش ۷۰ شماره رند آغاز شد و البته در این دوره هم مخابرات برای عرضه شمارههای الماس دست نگه داشت.
این در حالی است که مروری کوتاه بر آگهیهای تبلیغاتی که طی سالهای گذشته در این زمینه در فضای مجازی منتشر شده، گویای آن است که بعضا قیمت یک خط تلفن ثابت رند از ۶۰۰ یا ۷۰۰ هزار تومان شروع می شود و در موارد متعدد برای فروش خطهای رند معمولی، ۵ تا ۶ میلیون تومان قیمتی طبیعی و متداول است، اما برخی از فعالان بازار فروش خطوط تلفن ثابت گفته اند در مناطق مختلف شهر قیمت خطهای تلفن ثابت که شماره های بسیار رندی دارند، به بیش از ۱۰۰ میلیون تومان هم میرسد. به عنوان مثال برای خرید خطی که 7 شماره یکسان داشته باشد و تنها یک رقم آن با بقیه شمارهها متفاوت باشد، باید حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان هزینه کرد.
معاون تجاری و خدمات مشتریان شرکت مخابرات: طرحی برای درآمدزایی نداشته ایم و این یک جنجال رسانه ای است
با گزارش های سایت های خبری و ادعاهای مطرح شده در فضای مجازی، برخی کاربران از شیوه جدید مخابرات برای درآمدزایی از جیب مردم انتقاد کردند. برای پیگیری بیشتر به سراغ معاون تجاری و خدمات مشتریان شرکت مخابرات رفتیم. داوود زارعیان به خراسان می گوید: «از زمانی که شرکت مخابرات ایران خصوصی شد، در پروانه شرکت مخابرات به صراحت آمده است که شمارهها بدون مالکیت است. ما در گذشته 70-80 هزارتومان ودیعه از مشترکان میگرفتیم ولی اکنون پولی که گرفته می شود برای ودیعه نیست و حق اتصال است. این در حالی است که امسال برخی محدودیتها در نقل و انتقال شماره مالک، تغییر مکان مالک و... را برداشتیم و فقط بحث خرید و فروش است که به زودی حل میشود. از سال 88 هیچ شماره ای به فروش نمیرسد و کسی که تلفن می خواهد، حق اتصال را پرداخت می کند. بنابراین اگر مشترکی شماره اش را نخواهد، نمی تواند مثل قدیم مراجعه کند و ودیعه اش را پس بگیرد. این بر اساس تصمیم دولت برای واگذاری شماره تلفن هاست. مثلا شماره ای که من دارم بیارزش است. این شماره تا سال های قبل ارزشی در حد 90 هزارتومان داشت».
ودیعه، مبلغ فروش، حق اتصال و... اگر بخواهیم هر نامی برای آن بگذاریم آیا مبالغ این عناوین بیشتر شده است؟ زارعیان در پاسخ به این سوال خراسان می گوید: «قبلا 100 هزارتومان بود و الان 218 هزارتومان دریافت می شود. این البته مربوط به الان نیست بلکه در مصوبه سال 95 دولت است. در چند ماه اخیر هیچ برنامه جدیدی نداشتیم که مبالغ بیشتری از مردم دریافت کنیم.» او درباره طرح های مزایده شمارههای رند هم میگوید: «همه شماره هایی که در این مدت به فروش رفته شاید به یک عدد دورقمی هم نرسد و اصلا در حدی نیست که بگوییم درآمدزایی چندانی برای مخابرات داشته است. شاید چند نفر دارای قدرت رسانه ای، این خبر را رسانه ای کرده باشند وگرنه اصلا چیز خاصی نبوده و نقل و انتقال خاصی نداشتهایم. تعجب میکنیم که چرا و چطور بعد از این همه سال چنین موضوعی مطرح شده است».