تقدیم بازار 35 میلیارد دلاری به ترکیه!
یک دهه تعلل در حوزه صادرات خدمات فنی مهندسی، بازار و چشم انداز 35 میلیارد دلاری ما را نصیب شرکت های ترکیه کرد. اگرچه روند این صادرات در دولت سیزدهم دوباره صعودی شده است اما دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی مهندسی به خراسان می گوید شرکتها نیازمند شرایط و روند صعودی پایدار برای افزایش صادرات خدمات خود هستند

مصطفی عبدالهی - طی هفت ماه ابتدایی امسال، مهندسان و فناوران ایرانی، بیش از 800 میلیون دلار صادرات محصولات و خدمات داشتهاند؛ عددی که پیشبینی میشود تا پایان سال از مرز دومیلیارد دلار عبور کند و نه تنها ارزآوری 5 میلیارد دلاری سابق ما از این خدمات را احیا کند، بلکه ظرفیت بالقوه 35 میلیارد دلار ارزآوری این خدمات را هم بالفعل کند.
داستان از کجا آغاز شد؟
طبق اعلام اتاق ایران، صادرات خدمات فنی مهندسی ایران، از حدود سه دهه قبل آغاز شد و با ایجاد باور دولتها به توان فنی مهندسان ایرانی، تلاشها برای ارزآوری از این ظرفیت در دستورکار قرار گرفت. راه و ساختمان، نیروگاهسازی، خطوط انتقال آب، نفت، گاز، پروژههای نفتی و پالایشگاهی، سدسازی و فناوری اطلاعات، عمده حوزههایی است که مهندسان ایرانی توان صادرات فنی آن را دارند و تلاشهای سیاسی و اقتصادی صورت گرفته سبب شده است امروز، توان ارزآوری این خدمات برای کشور افزایش یابد. کارشناسان اقتصادی، این ظرفیت را فرصتی مناسب برای جایگزینی اقتصاد نفتی کشور میدانند.
افزایش 4 برابری صادرات در سال 1400
دولت سیزدهم طی حدود 15 ماه فعالیت، رویکرد مناسبی را برای افزایش تعاملات با کشورهای همسایه درپیش گرفته که یکی از خروجیهای آن، احیای بازارهای صادرات خدمات فنی مهندسی بوده است. آنطور که «ایرج گلابتونچی» عضو هیئت مدیره انجمن شرکتهای صادرکننده خدمات فنی مهندسی به مهر گفته، سهم صادرات خدمات فنی مهندسی ما در سال 1399 حدود۵۰۰ میلیون دلار بود اما در سال ۱۴۰۰ به1.8 میلیارد دلار رسید؛ یعنی تقریباً ۴ برابر شد. امسال هم به گفته مدیر کل دفتر محصولات دانش بنیان و خدمات فنی مهندسی، طی هفت ماه ابتدایی سال، مجموع صادرات این حوزه بیش از 800 میلیون دلار بوده است و طبق برنامهریزی صورت گرفته و پیشبینیهای موجود، تا پایان سال این عدد مرز دو میلیارد دلار را رد خواهد کرد.
یک سقوط آزاد تلخ
اگرچه این روند صعودی ارزشمند است، اما نگاهی به گذشته نشان میدهد که یک دهه قبل، یعنی در سال 1390 ما به 5 میلیارد دلار ارزآوری از صادرات خدمات فنی مهندسی رسیده بودیم؛ اما تعلل و سهل انگاریها، سبب شد این روند رو به افول شود و در سال 1399 با 90 درصد کاهش، به 500 میلیون دلار در سال برسد. یک سقوط آزاد تلخ که به اعتقاد کارشناسان،علاوه بر فشارهای تحریمی یکی از دلایل اصلی آن، شانه خالی کردن بانک توسعه صادرات و صندوق ضمانت صادرات، از حمایت فعالان این عرصه و پوشش ندادن ریسک صادرات خدمات فنی مهندسی بوده است.
چینی ها و ترک های بازی بلد
نتیجه تعللهای ما هم مشخص است و طبیعتا قدرت رقبایمان را افزایش داده است. گزارش خبرگزاری صمت، حاکی از آن است که چین و ترکیه دو رقیب اصلی ما در صادرات خدمات فنی مهندسی هستند؛ چینیهایی که در سال 2019 با 65 پیمانکار بزرگ، رتبه نخست جهان را کسب کردند و ترکهایی که 9 تا 10 درصد تولید ناخالص ملیشان، از محل صادرات همین خدمات است. از نظر عددی هم ترکیه با وجود توان فنی مهندسی ضعیفتر از ایران، صادرات سالانه خود از این خدمات را به 35 میلیارد دلار رسانده است.
35 میلیارد دلاری که سهم ما بود نه ترکیه
دکتر «بهمن صالحی جاوید»، دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی هم درباره توان مهندسان ایرانی به خراسان میگوید: ما در سال 1390 ارزآوری 35 میلیارد دلاری را برای کشور هدفگذاری کرده بودیم و از همان زمان باور داشتیم این توان وجود دارد اما کم کاری ها و حضور کمرنگ ما در بازارهای صادراتی سبب شد ترکها، با وجود اینکه قدرت بازاریابی قویای ندارند، از ظرفیتهای قبلی ایجاد شده توسط شرکتهای ایرانی استفاده کنند و پا جا پای ما گذاشتند.
836 میلیون دلار صادرات دانش بنیان فقط در3 ماه
حالا با آغاز مجدد روند صعودی صادرات خدمات فنی مهندسی و اجرای پروژههای برونمرزی، باید به ادامه این روند امید داشت. البته در کنار آن، نباید از ظرفیت صادرات محصولات دانش بنیان هم غافل شد. گزارش مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه نشان میدهد که فقط در سه ماهه ابتدایی امسال ، 650 شرکت دانش بنیان ایرانی، 836 میلیون دلار صادرات داشتهاند، در حالی که کل صادرات دانش بنیان ما در سال 1400، حدود 600 میلیون دلار و در سال 1399 عددی معادل 430 میلیون دلار بوده است؛ روندی رو به رشد که باید مراقب بود اتفاق دهه 90 صادرات خدمات فنی مهندسی برای آن تکرار نشود و به سقوط آن نینجامد.
صادرکنندگان، منتظر شرایط رشد پایدار

دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران درباره بستر لازم برای افزایش صادرات خدمات فنی و مهندسی به خراسان میگوید: اقدامات دولت در حوزههایی مانند بهبود تعاملات بینالمللی و ارائه ضمانتنامههای موردنیاز شرکتهای صادرکننده، یکی از الزامات افزایش ارزآوری خدمات فنی مهندسی است و بهبود این عملکرد، امیدواری برای بهبود وضعیت این حوزه را ایجاد خواهد کرد.دکتر «بهمن صالحی جاوید» میافزاید: صعودی شدن مجدد روند صادرات خدمات فنی مهندسی کشور، اتفاق مثبتی است؛ اما واقعیت این است که شرکتهای صادرکننده این خدمات، هنوز فضای مناسب و مطمئنی برای توسعه پایدار این صادرات احساس نمیکنند. به گفته صالحی باید دولت این ثبات را ایجاد کند تا شرکتها هم با اتکا به آن، برنامه ریزی خود را برای افزایش صادرات خدمات انجام دهند.