گروه ورزش/ هر روزی که از رقابتهای جامجهانی 2022 میگذرد، حساسیت و هیجان هم بیشتر میشود. به هرحال این ذات چنین رقابتی است که همواره تیمهای قوی خودی نشان میدهند و ضعیفترها هم شگفتی میآفرینند. آنطور که رئیس فیفا گفته، جامجهانی قطر تا پایان مرحله یکچهارم نهایی بیش از 2میلیارد بیننده داشته و انتظار میرود تا پایان فینال، این عدد به پنج میلیارد نفر برسد. با وجود همه انتقاداتی که بابت گرانی، سختگیریهای بیش از اندازه و حتی کمبود جا نسبت به قطر وارد میشود، جامجهانی 2022 از لحاظ فوتبالی به قدری جذاب بوده که برای مدتی کوتاه تمام محدودیتها و تفاوتها فراموش شود و موضوع اصلی تنها مستطیل سبز باشد.
آلبیسلسته و شانس قهرمانی
با پایان مرحله گروهی، از اول هفته جاری دور حذفی جامجهانی آغاز شد و در همان روز نخست هم در دو بازی، هفت گل به ثمر رسید تا نوید بازیهای جذاب آینده را بدهد. البته در همین روز یکی از مدعیان یعنی آرژانتین از سد یکی از سه نماینده قاره آسیا یعنی استرالیا گذشت تا نشان دهد هنوز هم میتوان شانس قهرمانی برای شاگردان لیونل اسکالونی قائل بود؛ به خصوص که لیونل مسی آماده به نظر میرسد و تا موقعی که این مهم برقرار باشد، آلبیسلسته یکی از شانسهای قهرمانی است. حالا مشخص شده که آرژانتین باید به مصاف هلندی برود که 3-یک آمریکا را شکست داد و تاکنون نمایشهای قابل قبولی در قطر ارائه داده است. تیم لوییس فنخال ستارههای جامجهانی 2014 را ندارد اما اگر این مربی کهنهکار بتواند همان نتیجه یعنی سومی را هم تکرار کند، قطعا آخرین روزهای دوران مربیگریاش را با شکوه به اتمام رسانده است.
خط و نشان خروسها برای مدعیان
اما از بازیهای جذاب دیگر هم غافل نشوید؛ آنجایی که فرانسه، لهستان را حذف کرد و یک خط و نشان اساسی برای سایر مدعیان کشید. مدافع عنوان قهرمانی طلسم عدم صعود قهرمانان را شکست و با وجود همه مصدومان بزرگش مثل کریم بنزما، انگولو کانته، پل پوگبا و لوکاس هرناندز، باز هم آنقدر ستاره دارد که در تمامی بنگاههای شرطبندی جزو مدعیان اصلی باشد. پس بردن لهستان برای آنها خیلی کار سختی نبود و حالا عیار اصلی مقابل انگلیس مشخص میشود.
سهشیرها تیم بدون شکست جام قطر
سهشیرها یکی از دو تیم این مرحله هستند که هنوز در جامجهانی شکست را تجربه نکردهاند و برای جبران ناکامی در فینال یورو 2020، با تمام انگیزه وارد قطر شدند. نمایشهای شاگردان گرت ساوتگیت تاکنون قابل دفاع بوده و میتوان به آنها لقب مدعی داد البته به شرطی که بتوانند به سلامت به نیمهنهایی برسند چراکه فرانسه سد بسیار محکمی برای انگلیس است.
اولین حضور آسیاییها در مرحله حذفی
روز سوم مرحله یکهشتم نهایی پایان کار آسیاییها در جامجهانیای بود که در غرب این قاره برگزار میشود. تنها جامجهانی تاریخ با شش نماینده از این قاره و البته تنها دورهای که سه آسیایی توانستند به مرحله حذفی برسند که به هرحال سطح پیشرفت فوتبال در این ناحیه را نشان میدهد. این موضوع که ژاپن نفس کرواسی را برید، به خودی خود باعث میشود که ساموراییها را در جای دیگری از این فهرست قرار دهیم. ژاپن تیمی بود که توانست آلمان و اسپانیا را شکست دهد و انصافا اگر خوششانس بود، بردن کرواسی هم دور از دسترس این تیم نبود اما تجربه بالای جامجهانی روسیه در قطر هم به کار کرواتها آمد و آنها هفتمین صعودشان از طریق ضربات پنالتی را تجربه کردند.
خط حمله وحشتناک سلسائو بلای جان مدعیان
کرهجنوبی دیگر نماینده چشمبادامی جام مثل ژاپن نبود و در یک نیمه تکلیفش مشخص شد. آنها اسیر قدرت برزیل شدند تا با دریافت چهار گل در نیمه اول حتی در نیمه دوم که آبرومندانه بازی کردند هم نتواند جبران مافات کند. به هر حال برزیل هم نشان داد که بیخودی روی قدرت این تیم حساب نمیکنند و قرار است خط حمله وحشتناک سلسائو که بار دیگر با نیمار ریتمش را پیدا کرده، بلای جان تمامی مدعیان باشد. درباره شانسهای قهرمانی باید به این نکته اشاره کرد که برزیل بیشترین شانس را در تمامی بنگاههای شرطبندی دارد. پس یعنی شاگردان تیته خودشان را به دنیا ثابت کردهاند و حالا باید از سد تیم باتجربه کرواسی بگذرند.
شگفتیسازی مراکش مقابل ستارههای اسپانیا
بدون شک گلسرسبد تمامی بازیهای مرحله یکهشتم به شگفتی بزرگ سهشنبه شب برمیگردد. جایی که اسپانیا با تمام ستارهها و ادعایش حریف مراکش نشد تا بهترین خط دفاعی جام پس از کلینشیت در اوقات قانونی و اضافه، در ضربات پنالتی حریف را شکست دهد و یک شگفتی واقعی خلق کند. اسپانیاییها نه تنها در جریان بازی که در ضربات پنالتی هم نتوانستند دروازه یاسین بونو، دروازهبان مطمئن مراکش را باز کنند و با نمایشی ضعیف خیلی زود از جامجهانی 2022 کنار رفتند. در ضربات پنالتی سه بازیکن اسپانیا شانس خود را امتحان کردند که هیچیک نتوانستند گلی بزنند. پابلو سارابیا ضربهاش را به تیر کوبید و ضربات کارلوس سولر و سرخیو بوسکتس توسط یاسین بونو مهار شد. نکته جالب ضربات پنالتی مراکش و اسپانیا آنجایی بود که بازیکنان تعویضی هر دو تیم جهت زدن ضربه پنالتی، نتوانستند موفق به گلزنی شوند. پابلو سارابیا که دقیقه 118 به زمین آمد، ضربهاش را به تیر عمودی کوبید و البته که در ثانیههای پایانی وقت اضافه هم تیر دروازه مراکش را به لرزه درآورده بود. بدر بنعون، هافبک مراکش که دقیقه 120 وارد مسابقه شد نیز ضربه پنالتی سوم مراکش را زد که اونای سیمون شوت زمینی او را گرفت.
جشنواره گل پرتغال و سنگینترین شکست سوئیس
پیشتر در بازیهای حساس تورنمنتهای بزرگ دیده بودیم که بازیکنان نیمکتنشینی که جهت پنالتی زدن به زمین میآیند، موفق به گلزنی نمیشوند. آخرین مورد یورو 2020 بود که انگلیس در ضربات پنالتی به ایتالیا باخت و آتزوری جام قهرمانی یورو را به خانه برد. در دقیقه 120 آن بازی، گرت ساوتگیت تصمیم گرفت جیدون سانچو و مارکوس رشفورد را برای پنالتی زدن به زمین بفرستد که هر دو نفر پنالتیشان را خراب کردند. به هر حال گویا تقدیر بر این بود که دیدار مراکش و پرتغال که در جامجهانی قبل در مرحله گروهی برگزار شده بود، این بار در مرحله یکچهارم تکرار شود. پرتغال برای رسیدن به این مهم، برابر سوئیس جشنواره گل به راه انداخت و سنگینترین شکست شش دهه اخیر این تیم را به ثبت رساند. آن هم بدون رونالدو که روی نیمکت نشسته بود. اتفاقی که آخرین بار در یورو 2008 رخ داده بود اما این بار سلسائوی اروپا بدون کاپیتان و بهترین گلزن تاریخ فوتبال ملی شش گل به سوئیس زد تا مشخص شود بدون رونالدو ستارگان این تیم حتی بهتر هم بازی میکنند! به هر حال این یک دشواری بزرگ برای فرناندو سانتوس است که فوقستاره مغرورش را نیمکتنشین کند و باید دید در بازی برابر مراکش این اتفاق دوباره تکرار میشود یا اینکه رونالدوی نهچندان آماده به ترکیب برمیگردد. فعلا که این فرضیه محتمل نیست. ایتالیا در یورو 2016 هم این تجربه تلخ را داشت؛ در یکچهارم نهایی هنگامی که بازی با آلمان به ضربات پنالتی کشیده شد، آنتونیو کونته تصمیم گرفت سیمونه زاتزا مهاجم وقت باشگاه یوونتوس را به جای جورجیو کیهلینی به زمین بفرستد تا پنالتی دوم ایتالیا را بزند اما پایان رقصپای طولانی زاتزا، شوتی بود که به آسمان رفت. این ضربه پنالتی زاتزا، برای مدتها در فضای مجازی سوژه شوخی کاربران بود.