
روغن نباتی تنها یك نمونه است
تعداد بازدید : 0
تعرفه های حمایتی، واقعی كردن قیمت ها را ناممكن كرده است
نویسنده : گزارش از عظیمی- فكری
ظاهرا چانه زدن فایده ای ندارد. دستفروش پیر به هیچ عنوان زیر بار نمی رود. توجیه منطقی هم دارد! می گوید: »به من چه می خواستی همان سه روز قبل بخری« و زن همچنان سماجت می كند: »آخر همین حلب 5/4 كیلویی را آن روز می گفتی 2800 تومان و حالا می گویی 3700 تومان، چرا؟« و پیرمرد با یك جمله ساده، سوژه گزارش را به من می دهد:» من چه می دانم. برو از دولت بپرس«
مجبور می شوم به چند مغازه و حتی عامل فروش روغن نباتی سر بزنم. واقعا قیمت ها به طرز عجیبی افزایش یافته. این افزایش قیمت با كمبود نسبی روغن در بازار نیز همراه است. آنهم درست درماه رمضان، یك حلب روغن 5/4 كیلویی كه تا چند وقت پیش 2500 تا 2700 تومان قیمت داشت اكنون حتی تا 3700 تومان هم به فروش می رسد.
همچنین قیمت یك حلب 17 كیلویی روغن از 9800 تومان تا لحظه تهیه این گزارش به 12150 تومان افزایش یافته است و بیم آن می رود كه قیمت ها باز هم افزایش یابد و هنوز هم این سئوال در ذهن عامل فروش، دلال و مصرف كننده وجود دارد كه »چرا؟«
بی اطلاعیم!
شیبانی، عامل فروش روغن نباتی كه با چندین كارخانه قرارداد دارد در بیان علت گرانی به گزارشگر ما می گوید: حدود یك ماه است كه قیمت روغن هر روز افزایش می یابد و در پیگیری علت موضوع به این نتیجه رسیده ام كه مواد اولیه روغن گران شده است.
احمد مرشدی دیگر فروشنده روغن از علت افزایش قیمت اظهار بی اطلاعی می كند و به گزارشگر ما می گوید: طی چند ماه گذشته شاهد افزایش قیمت روزافزون بودیم ولی علت این گرانی چیست! هنوز به جایی نرسیده ایم.
دست فروشان خلق الساعه هم در پاسخ این سئوال كه چرا قیمت روغن افزایش یافته است. كاملا اظهار بی اطلاعی می كنند.
كارتل های جهانی
شاید اگر با تولیدكنندگان روغن نباتی صحبت كنیم بتوانیم دلیل اصلی گرانی روغن را بیابیم.
مهندس مهدی انصاری مدیر عامل یك كارخانه روغن نباتی با بیان این مطلب كه حدود 90 درصد مواد خام روغن از خارج وارد می شود و ما فقط كار تصفیه آن را انجام می دهیم به گزارشگر ما می گوید: مواد خام روغنی از كشورهای آرژانتین، برزیل، كانادا، مالزی و اندونزی وارد می شود. بنابراین وقتی مواد اولیه با این حجم وارد می شود به این معنی است كه بازار روغن كشور تحت تاثیر تصمیمات بازاریهای خارجی می باشد. وقتی در كشورهای آمریكای جنوبی ناآرامی اقتصادی صورت می گیرد یا كانادا تولید مواد خام خود را كاهش می دهد، بازار روغن در كشور ما به شدت دچار نوسانات می گردد.
از سال گذشته به دلیل نوسانات در بازارهای جهانی تاكنون حداقل 200 دلار در هر تن به قیمت روغن افزوده شده و ممكن است باز هم تحت تاثیر نوسانات باشیم. در واقع كارتل های جهانی در این زمینه تصمیم گیری می كنند و تا زمانی كه ما وارد كننده باشیم وضعیت همین است مگر این كه برای كشت دانه های روغنی برنامه ریزی كنیم.
آخرین مرحله
مهندس حاجی زاده رئیس انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران با بیان این مطلب كه مواد خام روغن نباتی جزو كالاهای بورس شده است و باتوجه به این موضوع كه كشور ما بیش از 90 درصد مواد خام روغنی را از خارج وارد می كند به گزارشگر ما می گوید: قیمت این كالا در بازارهای جهانی كه آن را در دست دارند رقم می خورد. چهارسال قبل بازار جهانی دچار نوسان شد و قیمت روغن افزایش یافت وبعد از آن با ركود مواجه بودیم و آنچه امروز به عنوان افزایش قیمت می بینیم هنوز به مرز قیمت چهار سال قبل نرسیده و پیش بینی می شود در آخرین مرحله رشد قیمت باشیم وی تاكید می كند: ما در افزایش این قیمت، به دلیل این كه زمینه تولید مواد اولیه را در كشور فراهم نكرده ایم هیچ نقشی نداریم و همچنان شبكه های جهانی قیمت ها را تعیین می كنند.
توان بالقوه ای كه...
دكتر رنجبر رئیس كشت و صنعت دانه های روغنی شمال كشور با بیان این مطلب كه در كشت دانه های روغنی دارای توان بالقوه هستیم به گزارشگر ما می گوید:
باتوجه به زمینه های كشت دانه های روغنی در ایران، متاسفانه از این نظر بسیار عقب هستیم. به عنوان مثال در كشور فرانسه روز 19 سپتامبر، روز یارانه به كشاورزان است و استدلال دولت هم در دفاع از این منطق آن است كه اگر یارانه به كشاورزان ندهیم هزینه های بیكاری بیش از مبلغ یارانه است. بنابراین باتوجه به توان بالقوه ای كه درزمینه كشت دانه های روغنی داریم می توانیم با برنامه ریزی اصولی و حمایت از كشاورزان دانه های روغنی را به عنوان مواد اولیه در كشور تولید كنیم. در دنیا به وامهای كشاورزی 2 درصد بهره تعلق می گیرد در صورتی كه در ایران كشاورزان باید 17 تا 18 درصد بهره پرداخت كنند.
وی اضافه می كند: در واقع هنوز در كشت دانه های روغنی استراتژی مشخصی نداریم.
اگر برنامه ریزی در زمینه كشت دانه های روغنی درست باشد، تا چند سال آینده 45 تا 50 درصد مواد اولیه را خودمان تولید می كنیم و می توان با تشویق كشاورزان این تولید را تا مرز خودكفایی هم ادامه داد.
ولی متاسفانه تمام تلاش ما در جهت واردات و واسطه گری است و در این میان بیشترین سود را دلالان می برند و در نهایت كشاورزان متضرر می شوند. با این وضعیت هیچ كشاورزی انگیزه تولید دانه های روغنی را نخواهد داشت. به عبارت دیگر تا زمانی كه پای واسطه گران در میان باشد، قیمت ها افزایش خواهد یافت. اما با زیر كشت بردن مناطق مستعد می توان به آینده تولید مواد خام روغن امیدوار بود و با رونق كشت آن زمینه های اشتغال برای افراد زیادی را فراهم آورد.
حمایتهایی كه نباید باشد
باتوجه به وضعیت به وجود آمده كه ظاهرا متاثر از قیمت های جهانی است، نقش دولت و ارگانهای ذیربط در كنترل بازار چیست؟ آیا متولیان امر به ریشه یابی و راهكارهای حل این مشكل اندیشیده اند؟
نهاوندی، معاون بازرسی و نظارت سازمان بازرگانی خراسان در مورد افزایش قیمت روغن به گزارشگر ما می گوید: باتوجه به اینكه بیش از 85 درصد روغن نباتی كشور وارداتی است و قیمت های جهانی نیز افزایش یافته است، طبیعی است كه آن بخش از تولید كه یارانه نمی گیرد، گران شود. در واقع روغن نباتی خام طی سه ماه گذشته حدود 45 درصد افزایش قیمت جهانی داشته و از 350 دلار به 500 دلار رسیده است.وی اضافه می كند: طی سالیان گذشته قیمت روغن با ركود زیادی مواجه شد كه همین عامل باعث خارج شدن تعداد زیادی از تولیدكنندگان از میدان رقابت در جهان شد. در آن زمان، دولت برای حمایت از تولیدكنندگان داخلی تعرفه هایی را به تصویب رساند كه برای آنها تولید و تصفیه روغن به صرفه باشد. ولی اكنون كه قیمت روغن افزایش یافته است دیگر نیازی به آن تعرفه ها نیست و باید آنها را حذف كرد. چرا كه تولیدكنندگان دیگر نیازی به حمایت ندارند.
وی در مورد میزان این تعرفه ها توضیحی نمی دهد. نهاوندی اضافه می كند: در واقع ما برای تولید روغن نباتی مشكلی نداریم بلكه مشكل در بخش كشاورزی است. به عبارت دیگر چون در جهت كشت دانه های روغنی سرمایه گذاری اصولی صورت نگرفته است، به نظر نمی رسد كه در كوتاه مدت بتوان با افزایش قیمت روغن مبارزه كرد.
نهاوندی در پاسخ این سئوال كه هم اكنون سازمان بازرگانی چه اقدامی را جهت كنترل بازار روغن انجام داده است، می گوید: در وهله اول نسبت به تحلیل وضعیت موجود و انعكاس آن به مسئولین ارشد اقدام كرده ایم تا شاید با تعدیل و كاهش تعرفه ها، قیمت روغن تا حدودی كاهش یابد. بخشی دیگر از مشكل را نیز با یارانه های مصوب سال 81 می توان تعدیل كرد. آن بخش نیز كه در تعهد دولت است براساس سیاست های كلی و با قیمت های سابق عرضه خواهد شد.
وی درمورد وظایف نظارتی این سازمان می گوید: ما مسئول مبارزه با گران فروشی غیرمنطقی و غیرعلمی هستیم.
اگر افزایش قیمتی براساس قوانین بازار صورت گرفته باشد، وظیفه دولت است كه با سیستم های اقتصادی، با آن به مقابله برخیزد.
برای روشن شدن مبلغ و میزان تعرفه های حمایتی از تولیدكنندگان روغن با یكی از مسئولین وزارت صنایع تماس گرفتیم. وی ضمن آنكه تاكید می كند نامی از وی ذكر نشود می گوید: این تعرفه ها خاص روغن نیست و به برخی دیگر از صنایع همچون صنعت فولاد نیز تعلق گرفته است. هدف از تخصیص آنها هم حمایت از تولیدكنندگان در زمان كاهش قیمتهاست. ولی مشكل اینجاست كه پس از افزایش قیمت های خارجی و داخلی، مسئولین فراموش می كنند تعرفه های حمایتی را حذف كنند.
این مقام مسئول نیز در مورد مبلغ تعرفه های حمایتی از صنایع روغن سازی سكوت می كند.
گزارش درمطبوعات
نویسنده : گروه گزارش- فكری
آتش، جایگاه دهنده و گیرنده رشوه
كیهان در گزارشی تحت همین عنوان به نقل از امیر مومنان علی (ع) آورده است: »هر والی كه در برابر نیازهای مردم، برای خود دربان قرار دهد، خداوند روز قیامت در برابر او و نیازمندی هایش حجاب و دربان قرار دهد و اگر هدیه ای بپذیرد، وام خواهد بود و اگر رشوه قبول كند پس به خدا شرك ورزیده است«.
میراث
ایران در گزارشی تحت عنوان »میراث، نگاهی فراسوی زمان« می نویسد: میراث معنوی شامل اشكال بیان شفاهی، هنرهای نمایشی، رویه های اجتماعی، شعائر و آداب و رسوم، دانشها و رویه های مربوط به طبیعت است.
كودكان مظلوم
حیات نو در گزارشی تحت عنوان »كودكان، مظلومانی كه حق تظلم و عدالت خواهی ندارند« می نویسد: شاید حتی اگر ماده 208 قانون مجازات اسلامی هم در نظر گرفته می شد، بیمی كه از تجری و سرایت عمل در بین دیگران می رفت، پدران خاطی با مجازات در خاطره مردان باقی می ماندند تا دیگر چنین اعمالی مرتكب نشوند.