وقتی تشخیص بیماری به خدمات پاراکلینیکی محدودمی شود
سالانه 2 میلیارد آزمایش پزشکی در کشور انجام می شود

مریم خدیوی- این روزها اغلب پزشکان حتی پزشکان عمومی بدون گرفتن شرح حال کامل از بیمار بلافاصله اقدام به تجویز خدمات پاراکلینیکی می کنند.
به گزارش جام جم چندی پیش دکتر صاحب الزمانی نماینده جامعه آزمایشگاهیان نظام پزشکی خبر داد که در کشور سالانه فقط 2 میلیارد آزمایش پزشکی از مراجعه کنندگان انجام می شود که این آمار نشانگر آن است که تعداد آزمایش های پزشکی که در ایران تجویز می شود از تعداد کل جمعیت کشورمان هم پیشی گرفته و هر ایرانی سالانه دو و نیم آزمایش انجام می دهد نکته قابل تامل این است که درصد بالایی از هزینه های این آزمایش ها و خدمات پاراکلینیکی مستقیم از جیب بیمار پرداخت می شود و با آن که بیمه های تکمیلی سهم زیادی از هزینه های این خدمات را متقبل می شوند اما فقط حدود 15 درصد مردم از مزایای این بیمه برخوردار هستند علاوه بر این تعداد آزمایش ها سایر خدمات پاراکلینیکی به تصویربرداری ها اختصاص پیدا می کند و غیر ضروری بودن بخشی از آن ها می تواند سلامت افراد را تحت تاثیر قرار دهد .
به گفته اغلب متخصصان حوزه سلامت همه تصویربرداری ها ضروری نیستند و برخی از آن ها فقط هزینه گزافی را به بیمار تحمیل می کنند یکی از مواردی که بسیار محسوس است و هزینه بالایی را به مردم تحمیل می کند انجام سونوگرافی در مطب برخی از پزشکان است.
یک رادیولوژیست به خراسان گفت: این روزها شاهد هستیم که برخی از پزشکان از جمله متخصصان قلب و عروق، مغز و اعصاب، غدد و به خصوص پزشکان متخصص زنان و مامایی در مطب های خود سونوگرافی را با دریافت هزینه های بیشتراز مراکز رادیولوژی انجام می دهند در حالی که رادیولوژیستی که سونوگرافی را انجام می دهد به عنوان یک فرد بی طرف بیماری را که توسط سایر متخصصان ارجاع داده می شود سونوگرافی کرده سپس وضعیت بیمار را برای تصمیم گیری به پزشک مربوط گزارش می دهد به عبارتی در تشخیص بیماری کمک می کند و نقشی در ادامه درمان ندارد از این رو برخی پزشکان غیر رادیولوژیست خود بیمار را معاینه، سپس سونوگرافی و بعد اقدام به درمان می کنند که قطعا در چنین شرایطی امکان سوءاستفاده تشخیص درمانی وجود دارد.
ناهید خداکرمی رئیس انجمن علمی مامایی ایران به سینا گفت: متاسفانه انجام سونوگرافی های متعدد در کشور به یک تجارت تبدیل شده است وزارت بهداشت 3 نوبت سونوگرافی را برای زنان باردار پیش بینی کرده که متاسفانه سونوگرافی های متعدد از زنان باردار و تعداد آزمایش های غیرضروری را شاهد هستیم که می تواند سلامت مادر و جنین را تحت تاثیر قرار دهد.
دکتر میردهقان مدیر کل نظارت به درمان وزارت بهداشت نسبت به چنین سوءاستفاده هایی واکنش نشان داد و به همشهری گفت: متخصصان زنان که دوره سونوگرافی را گذرانده اند می توانند از این وسیله در مطب خود به عنوان ابزار تشخیص استفاده کنند اما حق دادن گزارش و گرفتن وجه در قبال آن را ندارند اما برخی از این متخصصان در ازای انجام سونوگرافی هزینه های گزافی را از بیمار دریافت می کنند در حالی که سونوگرافی برای متخصصان زنان مانند دستگاه فشار خون برای پزشکان است و دریافت هرگونه وجه از بیمار غیرقانونی است. رحمت ا... توکلی متخصص مغز و اعصاب به عیارآنلاین گفت: در هیچ کجای دنیا به اندازه ایران دارو،آزمایش و سی تی اسکن برای بیماران تجویز نمی شود، بسیاری از مراجعات بیماران به آزمایشگاه ها، مراکز رادیولوژی، سی تی اسکن و ام ار آی غیرضروری است و اغلب به دلیل عدم معاینه دقیق و کامل بیماری توسط پزشک صورت می گیرد. به گفته وی 70 تا 80 درصد تشخیص بیماری بر مبنای گرفتن شرح حال کامل از بیمار و معاینه دقیق اوست و گرفتن شرح حال زمان می برد اما متاسفانه اکنون این گونه نیست در حالی که پزشک باید از معاینه دقیق بیمار و حرف های او به تشخیص برسد ودر صورت ضرورت برای قطعیت تشخیص از روش های پاراکلینیکی استفاده کند.
دکتر محمد جهانگیری مدیرکل پیشین نظارت بر سلامت وزارت بهداشت نیز در این باره به خراسان گفت: نبود راهنمای بالینی برای پزشکان از مهم ترین دلایل افزایش خدمات پاراکلینیکی در حوزه سلامت است زیرا در تمام کشورها براساس راهنمای بالینی محدودیت وجود دارد و متاسفانه چون هنوز راهنمای بالینی به پزشکان ابلاغ نشده است شاهد چنین روندی هستیم و تا هنگامی که این راهنمای بالینی به پزشکان ابلاغ نشود تشخیص، تشخیص پزشک است چون مسئولیت برای پزشک تعریف شده است پزشکان سعی می کنند کمترین ریسک را در تشخیص داشته باشند از طرفی ورود فناوری به عرصه پزشکی این مسائل را هم در پی دارد و این امر باید ساماندهی شود. از وی سوال می کنیم چرا نظارت صورت نمی گیرد دکتر جهانگیری در پاسخ گفت: این گونه نیست که نظارت نباشد اما نظارت صرف هم نمی تواند پاسخگوی مشکلات باشد مهم ترین ضعفی که در این گونه نظارت ها وجود دارد این است که به چه مواردی باید نظارت شود لذا ابتدا باید دستورالعمل ها ارائه و راهنمای بالینی به پزشکان داده شود سپس نظارت شود. بخشی از راهنمای بالینی تشخیص و درمان تهیه شده و این کار زمان بر است زیرا نقطه نظرات علمی می خواهد و این امر همکاری انجمن های علمی- تخصصی را می طلبد .
مهم ترین نکات
متاسفانه انجام سونوگرافی های متعدد در کشور به یک تجارت تبدیل شده است
درصد بالایی از هزینه های آزمایش ها و خدمات پاراکلینیکی مستقیم از جیب بیمار پرداخت می شود
در هیچ کجای دنیا به اندازه ایران دارو،آزمایش و سی تی اسکن برای بیماران تجویز نمی شود
70 تا 80 درصد تشخیص بیماری بر مبنای گرفتن شرح حال کامل از بیمار و معاینه دقیق اوست
نبود راهنمای بالینی برای پزشکان از مهم ترین دلایل افزایش خدمات پاراکلینیکی در حوزه سلامت است