حزب اللهی ها مراقب باشند!
نشریه «خط حزب ا...» در گزارش تحلیلی به بررسی نقدهای رهبر انقلاب به عملکرد نیروهای انقلابی درباره عدالت خواهی پرداخته است
رهبر انقلاب در سه مورد پیاپی از بیانات اخیر خود (یعنی ارتباط تصویری با نمایندگان تشکل های دانشجویی، سخنرانی به مناسبت سالگرد رحلت امام(ره) و در نهایت ارتباط تصویری با همایش سراسری قوه قضاییه) با تاکید بر اهمیت مطالبه گری، به نقد برخی روش های عدالت خواهی پرداختند. دراین باره نشریه «خط حزب ا...» وابسته به سایت Khamenei.ir گزارش تحلیلی منتشر کرده که بخش هایی از این گزارش در ادامه می آید.
کلان نگری در شناخت آرمان ها و واقعیت ها
مجموعه نکات ایشان در حوزه ارتقای مطالبه گری مربوط به دیدار دانشجویی است. در آن بیانات، رهبر انقلاب یک توصیه راهبردی داشتند و آن، زاویه نگاه در مطالبه گری است. چه آن که برای فهم دقیق راهبردها لازم است زاویه نگاه مطالبه کننده «کلان بوده» و ضمن «شناخت آرمان ها»، فهم دقیقی از «وضع و واقعیت موجود» داشته باشد...براین اساس اصولی که رهبر انقلاب در آن روز مطرح می کنند به این شرح است:
اول این که «جمهوری اسلامی، یک طرف مبارزه وسیع و عظیم در سطح جهانی است». این ملاحظه نسبت ما را در جبهه بندی کلان سیاسی در دنیا دقیق می کند و موضع ما را نسبت به مشکلات داخلی روشن می کند. دوم «ظرفیت بالای کشور برای مقابله». این ملاحظه، شناخت دقیق از خودمان است. بی اعتنایی به این دارایی باعث می شود با مشاهده انواع مشکلات دچار ضعف و ناامیدی شویم و در نهایت «نهادینه شدن احساس قدرت و عزت در کشور». و این که دشمن در تلاش برای مخدوش کردن همین دستاورد انقلاب اسلامی است...اصلاح ضعف ها با احساس ضعف میسر نیست...سپس، رهبر انقلاب بعد از این که زاویه نگاه را به کلان نگری و عمق بخشی ارتقا دادند در خصوص رفتار فردی نیز چند توصیه کلیدی دارند. اول «خودسازی فردی و اجتماعی» است. دقت کنیم که سال ها پیش رهبر انقلاب موضوع عدالت خواهی را با دو شاخص معنادار «عقلانیت و معنویت» مطرح کردند و تاکید داشتند که بی اعتنایی به این دو شاخص، به «یک چیز سربار، تحمیلی و اجباری» 97.2.27 منجر خواهد شد. جای دیگر نیز توضیح می دهند که «عدالت خواهی بدون معنویت و عقلانیت باعث می شود عدالت به ضد خودش تبدیل شود خیلی از کارها را گاهی بعضی از این گروه های تند و افراطی توی این کشور کرده اند که ضد عدالت شده» 88.6.16 و در جای دیگر نیز می فرمایند عدالت خواهی بدون معنویت «به ریاکاری، دروغ، انحراف و ظاهرسازی و تصنع تبدیل می شود». 84.8.6 ...ایشان توضیح می دهند که فرد متکی به مبانی، نه مقابل مشکلات «منفعل» می شود و نه دچار «انحراف» می شود. سپس مثال می زنند که جمعی از جوانان متدین اول انقلاب به دلیل نداشتن مبانی در سال های بعد تبدیل به «انقلابیون پشیمان» شدند و حتی مقابل انقلاب ایستادند.
فرق بین تحول خواهی و اعتراض
رهبر انقلاب اما در سالگرد رحلت امام، موضوع مطالبه گری را با عنوان گسترده تر و عمیق تری به نام «تحول خواهی» مطرح می کنند و در همان ابتدا برای تبیین تحول خواهی می فرمایند که در پرتو روحیه تحول آفرینی امام(ره)، «روحیه خمودگی و تسلیم ملت ایران به روحیه ای مطالبه گر تبدیل شد». ایشان سپس در تبیین تحول خواهی چند توضیح راهبردی را ارائه فرمودند: اول این که «تحول خواهی لزوما به معنای اعتراض نیست» بلکه به معنی بهتر شدن مستمر است....
نکته دوم این است که رهبر انقلاب در این جا نیز «پشتوانه فکری» را «از لوازم تحول صحیح» می دانند و... سپس اشاره می کنند که «اگر چنان چه یک چنین پشتوانه فکری وجود نداشته باشد، این تحول انسان، غلط خواهد بود و احتمالا انسان قدم را نابه جا بر می دارد. بعد هم درست پافشاری نمی کند». توصیه دیگر رهبر انقلاب نیز این است که تحول خواهی اولا با «کارهای سطحی» میسر نیست و دیگر این که البته «تدریجی» است و نیازمند «صبوری».
مراقب قضاوت های نادرست باشید!
سومین بیانات رهبر انقلاب مربوط به همایش سراسری قوه قضاییه است. مخاطب اصلی ایشان اگرچه مسئولان و کارکنان دستگاه قضایی بود اما در خلال آن، مجدد به برخی آسیب های مطالبه گری پرداختند که یکی از مهم ترین آن ها اشاره به یک مصداق و حمایت از رئیس سابق دستگاه قضایی در مقابل تهمت های نارواست. رهبر انقلاب در این موضوع و فراتر از یک مصداق تاکید داشتند که جوانان مومن در مسیر مطالبه گری «مراقبت کنند تعدی نکنند، جفا نکنند، ظلم نکنند...» در بخش دیگری از همین دیدار چنین می فرمایند: «خیلی ها قضاوت می کنند در فضای مجازی و با بیان های خودشان، با نوشته های خودشان، در واقع در موضع یک قاضی قرار می گیرند و رأی می دهند و بر اساس این رأی عمل می کنند، گاهی دشنام می دهند، گاهی تهمت می زنند و کارهایی مانند این ها می کنند، همه مراقب باشند». 99.4.7
بنابراین می توان این طور جمع بندی کرد که رهبر انقلاب در دیدار با دانشجویان زاویه نگاه مطالبه گری را به کلان نگری و راهبردی اندیشی ارتقا دادند. در سالگرد رحلت امام(ره) اصول حاکم بر تحول خواهی را توضیح دادند و در نهایت در دیدار با مسئولان قضایی، با اشاره به یک مصداق، یک رویه نادرست در مطالبه گری را مورد تذکر قرار دادند. این موضوعات و سرفصل ها را می توان به عنون اصول و مبانی مطالبه گری بیان کرد و بر نیروهای حزب اللهی فرض است که نسبت خود با این مبانی را مورد بازخوانی و بازبینی قرار دهند.