رشد آرام تورم با محوریت خوراکی ها در شهریور
نرخ تورم در حالی از 41.5 درصد در مرداد به 42.1 درصد در شهریور رسید که تورم ماهانه خوراکی ها افزایش 0.7 واحد درصدی و کالاهای غیر خوراکی کاهش سرعت تورم را تجربه کردند
دماسنج قیمت ها در شهریور اگر چه رشد آرام تا سطح 2.2 درصدی را نشان می دهد، با این حال تورم ماهانه خوراکی ها با سردمداری مرغ و برخی سبزیجات از 1.4 درصد در مرداد به 2.1 درصد رسیده و کالاهای غیر خوراکی نیز همزمان با رشد قیمت خدمات هتل ها و اجاره بها افت تورم ماهانه از 2.4 به 2.2 درصد را تجربه کرده اند.
به گزارش خراسان، تازه ترین داده های مرکز آمار ایران از وضعیت تورم نشان می دهد که در شهریور امسال، تورم ماهانه 2.2 درصد بوده در حالی که تورم ماهانه مرداد 2 درصد به ثبت رسیده و به این ترتیب می توان گفت که روند سرعت قیمت ها اندکی تندتر شده است. در این میان، تورم ماهانه خوراکی ها در شهریور از تورم ماهانه کالاهای غیر خوراکی بیشتر شد، به طوری که در ماه گذشته به قیمت خوراکی ها به طور متوسط 2.1 درصد و به قیمت کالاهای غیر خوراکی 2.2 درصد افزوده شده است.از سوی دیگر مقایسه این ارقام نسبت به تورم ماهانه مرداد نشان می دهد که تورم ماهانه خوراکی ها نسبت به رقم مشابه در مرداد 0.7 واحد درصد افزایش و تورم ماهانه کالاهای غیر خوراکی 0.2 واحد درصد کاهش داشته است.
رکوردداران رشد ماهانه قیمت
طبق داده های مرکز آمار، در گروه عمده «خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات»، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «گوشت قرمز و گوشت ماکیان» (مرغ ماشینی) و گروه «سبزیجات» (کاهو، خیار، بادمجان) بوده است. در گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» نیز گروه «هتل و رستوران» (خدمات هتل ها و تالارهای پذیرایی) و اجاره بها بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته اند. همچنین گروه «روغن ها و چربی ها» (روغن نباتی جامد و روغن مایع) نسبت به ماه قبل با کاهش قیمت روبه رو شده اند.
ادامه افت تورم نقطه ای به زیر 50 درصد
به رغم رشد تورم ماهانه در شهریور، نرخ تورم نقطه ای که تغییر قیمت ها نسبت به ماه مشابه سال گذشته را نشان می دهد، با کاهش 2.5 واحد درصدی نسبت به مرداد روبه رو شده و از 52.2 در مرداد به 49.7 درصد رسید. این دومین کاهش پیاپی این شاخص از ابتدای سال به شمار می رود.
در این زمینه مقایسه نرخ تورم نقطه ای خوراکی ها و غیر خوراکی ها در مرداد و شهریور نشان می دهد که این رقم برای خوراکی ها از 80.4 به 75.4 درصد و برای کالاهای غیر خوراکی از 36.9 به 35.4 درصد کاهش داشته است.
در مجموع، رصد نرخ رسمی تورم یعنی متوسط تغییر شاخص قیمت در یک سال منتهی به شهریور نسبت به دوره مشابه سال قبل از آن، نشان می دهد که این میزان از 41.5 درصد در مرداد به 42.1 درصد در شهریور افزایش یافت. این رقم از اردیبهشت تاکنون روند صعودی را نشان می دهد که ناشی از تحولات قیمتی نظیر حذف ارز 4200 است. با این حال وزارت اقتصاد چندی قبل پیش بینی کرده که روند تحولات صورت گرفته، چشم انداز رسیدن به تورم زیر 20 درصد در سال آینده را ایجاد کرده است.