
سوئد و فنلاند رسما درخواست عضویت خود در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را به دبیرکل این سازمان تحویل دادند. با وجود استقبال گرم ینس استولتنبرگ از این درخواستها، ترکیه اعلام کرده آن ها را وتو خواهد کرد. برای پذیرش عضو جدید، همه ۳۰ عضو فعلی ناتو باید موافق باشند. استولتنبرگ پس از تحویل گرفتن این درخواست ضمن ابراز رضایت از تصمیم این کشورها گفت: «این یک لحظه تاریخی در زمان بحرانی برای امنیت ماست.» با این حال، عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) مستلزم اتفاق آرا و رضایت تمامی 30 عضو این سازمان است، اما ترکیه هنوز نگفته است که درخواست عضویت این کشورها را حتماً وتو خواهد کرد؛ وزیر خارجه ترکیه شرایط زیادی را برای قبول آن مطرح کرده است. یورونیوز می نویسد: از جمله این که این کشورها باید حمایت خود از «سازمانهای تروریستی» را در کشور متبوعشان بردارند و ممنوعیت صادرات تسلیحات به ترکیه را هم برطرف کنند. درخواست های ضمنی آنکارا چه می تواند باشد؟
رفع ممنوعیتهای تسلیحاتی ترکیه
اردوغان گفته بود که با درخواست عضویت کشورهایی که علیه ترکیه تحریم وضع کردهاند، مخالفت خواهد کرد. بعد از حمله ترکیه به سوریه در سال ۲۰۱۹ فنلاند و سوئد ممنوعیتهای تسلیحاتی علیه ترکیه اعمال کردند. پل لوین، مدیر مؤسسه مطالعات ترکیه در دانشگاه استکهلم، به یورونیوز میگوید که ترکیه وضعیت فعلی را فرصتی برای دریافت هواپیماهای جنگی اف-۱۶ و همچنین لغو تحریمهای غیررسمی در حوزه تسلیحاتی میداند. وی معتقد است ترکیه پس از دریافت سامانههای دفاعی اس-۴۰۰ از روسیه از دریافت جنگندههای اف-۱۶ محروم شد و دیگر کشورهای ناتو نیز تحریمهای غیررسمی تسلیحاتی علیه ترکیه قائل هستند.
محدودیت بر گروههای مخالف ترکیه
یکی از درخواستهای ترکیه استرداد اعضای گروه پ.ک.ک به ترکیه است؛ چنان که به نقل از گزارش روز دوشنبه شبکه «تیآرتی خبر» ترکیه؛ فنلاند و سوئد مجوز استرداد ۳۳ فرد را به ترکیه ندادهاند. ایالات متحده در سال ۱۹۹۷ پ.ک.ک را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده و اتحادیه اروپا نیز آن را یک سازمان تروریستی میداند. از نظر سرویس امنیت و اطلاعات فنلاند، تهدید پ.ک.ک در فنلاند در سطح «پایین» قرار دارد. شباهتهایی بین دیدگاه فنلاند و سوئد در خصوص پ.ک.ک وجود دارد اما به گفته سینان اولگن، مدیر مرکز مطالعات اقتصاد و سیاست خارجی (EDAM) در این جا مشکل واقعی سوئد است. اولگن بیان میکند که ترکیه مایل است سوئد علیه پ.ک.ک فعالتر ظاهر شود و ترکیه میخواهد تا ارائه تسلیحات و تأمین مالی به یگانهای مدافع خلق موسوم به «یپگ» را نیز متوقف کند، زیرا ترکیه گروه «یپگ» را سازمانی تحت کنترل پ.ک.ک میداند و از مقامات سوئدی میخواهد که با اعضای این سازمان ملاقات نکنند و از آنها حمایت عمومی نشود.»
بهرهبرداری سیاسی در داخل ترکیه
اردوغان که به اعتقاد بسیاری با دیدگاههایش درباره رابطه بین نرخ بهره و تورم، موجبات آشفتگی اقتصادی در ترکیه را فراهم آورده است، باید در سال ۲۰۲۳ مجدد در رقابت انتخاباتی شرکت کند و این نظرات او میتواند تا حدی توجه رایدهندگان ملیگرای مخالف هرگونه سازش با پ. ک.ک را به خود جلب کند. ناتو و ایالات متحده آمریکا خوش بین هستند که ترکیه مانعی برای عضویت فنلاند و سوئد ایجاد نخواهد کرد. آنها معتقدند که به دلیل مزیت زیادی که فنلاند و سوئد برای ناتو در حوزه دریای بالتیک ایجاد خواهد کرد، اردوغان مجبور به پذیرش عضویت آنها خواهد شد و وی با ارائه مخالفتهای خود تنها در حال چانهزنی در محورهای سیاسی، نظامی و امنیتی است.